Dit romantikken blomstrer

Enten du nyforelsket eller skal på bryllupsferie: Lytt til erfarne reisefolk og deres mest romantiske anbefalinger!

Publisert Oppdatert
Det er lett å ty til klisjeer når man skal velge seg feriemål som skal bli et romantisk høydepunkt i parforholdet. Eller hvis man skal gifte seg utenbys. Går man til litteraturen, strides de lærde om det er Roma eller Paris som er romantikkens hovedstad.

Den helt nyforelskede vil antagelig drømme om den totale nytelse på en øy i Stillehavet. De som har vært sammen en stund, setter pris på felles opplevelser som en storby gir. Og de rastløse og aktive drømmer antagelig om å klatre sammen med sin elskede i ville fjell for så å sykle gjennom ørkenlandskaper. Uansett er fellesnevnerne tid, ro, god mat og drikke og vakre kulisser.

Her er tipsene til noen av Norges mer bereiste eksperter:

Anders Wyller

(Redaktør i "Vagabond")

Buenos Aires er en av de mest spennende storbyene i verden - den argentinske hovedstaden oser av lidenskap og sensualitet. De har til og med små "Love-Inns", små hoteller der man kan gjøre sitt fornødne som romantisk par!

Det er mulig å velge forskjellige bydeler for kultur, gateliv, luksus eller shopping. Og så må man jo danse tango, en mer romantisk og sensuell utrykksform skal du lete lenge etter. Musikken og dansen finner du nesten på hvert gatehjørne.

I den litt eksklusive bydelen Palermo Viejo kan du finne lekre, små hoteller med høy standard. De har gjerne åtte til tolv rom. Og selv om landet begynner å komme seg på fote igjen økonomisk, er det fortsatt billig å reise dit. For de som vil bo litt rimeligere, kan jeg anbefale hyggelige pensjonater eller hostal i bydelen San Telmo. Og å vandre rundt på markedet der er en stor opplevelse - før du inviterer din kjære på Buenos Aires' beste restaurant "Tomo 1" og spiser en minneverdig middag med flere retter.

Nils Henrik Wærstad

("Walkabout"/NRK-tv)

Jeg har bare vært på en romantisk ferie, jeg. Det var til den lille byen Tavira på Algarvekysten i Portugal, sammen med kona mi før vi ble gift. Vi leide bil og reiste rundt på måfå. Store deler av Algarves kystlinje er temmelig turistifisert. Det er lett å bare kjøre forbi Tavira, men vi stoppet opp helt tilfeldig. En utrolig vakker by åpenbarte seg, nesten uten turister. Omgitt av duftrende appelsintrær med elven Gilao som renner igjennom byen. Arkitekturen er ren og hvit. Med en liten båt var vi ute på et lite atoll på få minutter. Med fantastiske, nesten øde strender.

To år etter dro vi dit igjen. Da tro jeg til, gikk ned på kne og fridde til kona. Jeg tror det var hundre små mini-kirker i den lille byen. Sånne på en kvadratmeter med plass til et menneske og et alter. Rett utenfor en sånn ble vi overrasket av masse mennesker og knøttecup i fotball klokka ett om natta. De grilla og festa og lagde et voldsomt leven.

Ellers finnes det strålende restauranter i Tavira der du kan sitte og nyte nydelig sverdfisk og kjæresten til langt uti solnedgangen.

Jens A. Riisnæs

("Ut i verden"/NRK P2)

All reising er romantikk! Det handler om å oppsøke de romantiske stedene der man kan finne dem, og romantikk er forknippet med alder. Det er gjerne de familiedrevne, gamle hotellene som rører ved følelsene.

Men når det gjelder romantisk ferie eller bryllupsreise, er det ingenting som slår Seychellene. Ta en tre-ukers ferie og tilbring den på tre øyer: Seychellene, Mauritius og Reunion. De øyene må være selve det romantiske trekløveret. Den kjente reiseguiden Lonely Planet har de tre i samme bok.

Jeg vil gå så langt som å påstå at disse øygruppene er verdens vakreste. Fjellene her er i hard granitt som er slepet av tidens tann til glatte svaberg som stikker ut gjennom de hviteste strender. På Seychellene er det ikke så mye å ta seg til, uten å nyte strandlivet og hverandre. Samt den fantastiske kreolske maten.

Det finnes flere rustikke og koselige små familieeide hoteller, eller du kan velge lekre luksushotell i strandkanten med spa-anlegg og alle fasiliteter.

I hovedstaden på Seychellene, Victoria, stenger det meste klokka ti om kvelden. Der er det masse gode spisesteder og et skikkelig layd back liv. Mauritius er ikke fullt så vakker, men der finner du mer dagligliv og en spennende afro-asiatisk kultur. På Reunion kan dere gå fottur i høye fjell og overnatte i små turisthytter som serverer deilig, fransk mat.

Sigurd Sollien

(tidligere reiseprogramleder, nå i TVNorges "Sjarmørskolen")

Kjæresten min og jeg ankommer Male, hovedstaden på Maldivene. Derfra tar vi sjøfly ut til øya vi har valgt ut. Fra lufta ser vi alle atollene og tenker at: "på en sånn skal vi bo". Endelig kommer vi fram til øya og det ene hotellet som finnes der. Det skal ikke være for stort, da jeg ikke er glad i å ha for mange folk rundt meg når jeg er på ferie. Bungalowen vår står på påler uti vannet, med vinduer i alle rom, slik at vi hører bølgeskvulp også når vi er på do. Det skal ikke være musikk i fellesområdene og absolutt ikke aktiviteter med støy om kveldene. Det skal være så stille, at ingen av gjestene tør å snakke med enerverende høye ute-stemmer, av frykt for å bli hysjet på. Restauranten ligger også nede ved vannet, og her spiser vi alle måltidene våre. Hit svømmer vi fra rommet og dermed får vi mosjon i tillegg. Om kveldene sitter vi i strandbaren, nyter en perfekt gin tonic og bare er. Er oss to, et lite kjærestepar, på verdens mest romantiske ferie.

Bjørn Moholdt

(redaktør i "Reiser & Ferie")

Det siste stedet du har vært, husker du best. Jeg tenker på Palma de Mallorca, der jeg var før jul. En liten by med en vakker gamleby og flere fine designerhoteller. Det er spesielt romantisk å være der litt utenfor sesongen.

Jeg ville valgt enten Hotel Puro eller Hotel Tres som ligger midt i byen, eller Hotel Portixol ved havet. Alle hotellene er faktisk eid av svensker. De danner en kjempefin ramme rundt en ferie i kjærlighetens tegn. På Hotel Tres blir du møtt med cava (den spanske champagnen) første kvelden, og det lover jo bra for romantikken.

Den gamle bydelen som heter Santa Catalina er nylig rustet opp, og der er det flust av gode bodegaer og uformelle spisesteder. Jeg tenker spesielt på "Fabrica", som er et utsøkt sted å tilbringe en lang kveld. Og Hotel Puro har en beachclub med basseng på taket, der du kan høre kul musikk og slappe av hele dagen hvis det skulle bli veldig hett.

Stein Arild Iglebæk

(redaktør i "Reis")

Det har aldri vært så mange billige flybilletter til europeiske storbyer som nå. Jeg er selv litt frankofil, og kan ikke tenke meg noe mer romantisk enn de små landsbyene som ligger bare noen minutters kjøring fra den franske Riviera.

Det går an å fly til Nice og leie bil eller ta buss litt opp i fjellene. Min foretrukne lille by, heter Saint-Jeannet, og ligger en times kjøring fra Nice. Med gamle murhus som klamrer seg til fjellsiden og en ruvende topp som heter Baou rett bak. Utsikten fra terrassen som heter Panorama er fantastisk, du ser ut over det glitrende Middelhavet.

Jeg vil anbefale å reise utenom høysesongen i august. Høsten langs rivieraen er varm og fin til november. Fra hotel L Indicibles åtte rom kan du enten skue mot Middelhavet eller fjelltoppen Baou. Hotellet er gammelt og hyggelig og har enkle rom. Og hvis dere skulle ønske litt avveksling, kan dere ta turer til parfymebyen Grasse eller andre pittoreske landsbyer i nærheten. Og ingenting slår den franske maten med vin til!

10 mest romantiske byer

Venezia vant en knusende seier da reisebyrået Berg-Hansen inviterte folk til å kåre Europas mest romantiske storby. Mer enn 2000 stemte via byråets nettside, og blant dem hadde hele fire av ti Venezia som favoritt. Kanskje ikke til å undres at det kan føles romantisk å vandre rundt i bilfrie gater, gjennom trange smug og små broer, spise på små restauranter og minnes vakre filmscener?

Her er hele topp 10-listen:

1. Venezia

2. Roma

3. Paris

4. Praha

5. Barcelona

6. Firenze

7. Lisboa

8. Amsterdam

9. Palma de Mallorca

10. Madrid

Foto: Paradisreiser/Taj Exotica//Terje Holm/Star Tour

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning