Julesanger

Denne julemusikken gir deg garantert julestemning

Musikkanmelderne har plukket ut sine favoritter.

ALL I WANT FOR CHRISTMAS: Mariah Careys relativt nye klassiker kommer tilbake hver jul. FOTO: Def Jam.
ALL I WANT FOR CHRISTMAS: Mariah Careys relativt nye klassiker kommer tilbake hver jul. FOTO: Def Jam.
Publisert Oppdatert
JULESANGER: Øyvind Rønning, musikkanmelder i Dagbladet deler sine beste tips. FOTO: Dagbladet.
JULESANGER: Øyvind Rønning, musikkanmelder i Dagbladet deler sine beste tips. FOTO: Dagbladet.
ANMELDER: Sigrid Hvidsten, musikkanmelder ved Dagbladet. FOTO: Dagbladet.
ANMELDER: Sigrid Hvidsten, musikkanmelder ved Dagbladet. FOTO: Dagbladet.

- At vi ofte vender tilbake til de gamle klassikerne, har sammenheng med at jula er ei tid for tradisjoner og faste rutiner. Det blir ikke jul før jeg har hørt "Julekveld i skogen" med Rolf Just Nilsen eller "O, helga natt" med Jussi Björling, sier musikkanmelder i Dagbladet, Øyvind Rønning til Kvinneguiden.

Pompøst og nostalgisk

Rønning mener at god julemusikk får oss til å stoppe opp et øyeblikk og tenke over de viktige tingene i livet og betydningen av å holde sammen. Den virker framfor alt avstressende.

- Fordi hensikten er å skape god og hyggelig stemning, er julemusikken som oftest ufarlig og snill. Det passer seg liksom ikke å stille de store spørsmålene eller ta for seg de store konfliktene.

- Men, det skal sies at en sang som "Do They Know It's Christmas" absolutt har hatt en misjon. Når den nå kommer på nytt igjen, er det kanskje en gang for mye. Samtidig er det positivt at pengene strømmer inn - og at de går til et godt formål. Jula er tross alt tida for omtanke, sier han videre.

Også musikkanmelder for Dagbladet, Sigrid Hvidsten, mener at det julemusikk handler om er tradisjoner;

- God julemusikk er utrolig viktig for julestemningen, synes jeg. Jul handler jo mye om familietradisjoner, nostalgi, å føle at man er en del av en større enhet, og mye av den beste julemusikken sender følelsene tilbake barndommen. Noen har tradisjon for sakral julemusikk, andre liker den mer amerikanske “White Christmas”-tradisjonen. Det viktigste er at den gjør deg glad og får deg til å glede deg til jul, sier Hvidsten til Kvinneguiden.

- Jeg tror julemusikk først og fremst gir en følelse av høytid og seremoni, det er ikke tilfeldig at kirken er tungt trafikkert av ikke-kirkegjengere julaften. Det skal være litt patostungt og utenom det vanlige. Derfor er god julemusikk ofte uhyre pompøse saker, mener Jørgen Hegstad, prosjektleder for P3 Urørt og musikkanmelder i NRK P3.

God, ny julemusikk

Det at vi som oftest foretrekker gamle julelåter fremfor nye, er ikke nødvendigvis fordi det sjelden gis ut ny julemusikk, mener Rønning.

- Vissheten om at hver eneste jul har hatt en storselger, oppmuntrer selskapene til fortsatt å gi ut julemusikk. Albumutgivelsen kombineres gjerne med en innbringende juleturné, og det er mange artister i Norge som baserer årslønna på en juleturné hvert år.

- Ingen har solgt mer enn "Sissels jul", og for få år siden ble hennes juleplate med Odd Nordstoga en salgssuksess. Kombinasjonen "folkekjær" og "jul" går sjelden galt, forteller han.

Musikkanmelderen mener at julemusikken klarer å sette oss i den rette, gode stemningen før jul dersom vi føler at det ligger noe oppriktig bak.

- Juleplater som er laget utelukkende for å tjene penger blir ofte fort avslørt - for eksempel når det er tydelig at det er brukt små ressurser, at det er lagt ned lite arbeid i produktet og sangene er preget av gjenbruk. Det er jo som oftest to kategorier, nye innspillinger av velkjente låter og nyskrevne låter - og noen ganger begge deler, sier Rønning videre.

Hvidsten tror det er vanskelig å skrive nye julelåter siden de må klare å fremkalle julestemningen via andre grep enn gjenkjennelsen.

- Mange som gir ut juleplater komponerer nye låter og presenterer dem side om side med klassikerne. Det er et lurt grep, da påkaller man den gode, gamle julestemningen som smitter over på de nye låtene. Maria Mena har for øvrig klart det med “Home for Christmas”, sier hun.

Hegstad tenker at det tar veldig lang tid å etablere julelåter som fenomen;

- Mye fordi man enten må oppleve låtene som ung for å få den nødvendige nostalgien, eller fordi de som forsøker å lage julelåter nå prøver altfor hardt å skape julehits. Da blir det ofte tilgjort og overtydelig, mener han.

Rønning benekter likevel ikke at det nå og da dukker opp låter som kan kalles en "ny juleklassiker", men at det derimot er langt mellom dem.

- Det er noe ved tradisjonen og gjenkjennelsen som er vanskelig å utfordre for nye artister. Det betyr ikke at det ikke lages gode, nye julesanger, det er bare vanskelig å overskygge de gode, gamle, mener han.

Anmeldernes favoritter

Vi har bedt musikkanmelderne om å plukke ut sine julefavoritter.

Nederst i artikkelen kan du høre låtene i vår spotifyliste.

Øyvind Rønning:

 • Julekveld i skogen - Rolf Just Nilsen
 • Happy Xmas (War Is Over) - John Lennon
 • Pretty Paper - Willie Nelson
 • Vårres jul - Hans Rotmo
 • Kom julenatt - Familien Akselsen

Sigrid Hvidsten:

 • Jussi Bjørling - O helga natt
 • Pogues - Fairy tale of New York
 • Sondre Bratland - Kling no klokka
 • John & Yoko - Happy Xmas (War is over)
 • Mariah Carey - All I want for christmas is you

Jørgen Hegstad:

 • Sufjan Stevens – Get Behind Me, Santa!
 • Low – Just Like Christmas
 • Belle & Sebastian – O Come, O Come Emmanuel
 • Fountains Of Wayne – I Want An Alien For Christmas
 • Sunturns – The Sun Turns
ANMELDER: Jørgen Hegstad, musikkanmelder i NRK P3. FOTO: NRK.
ANMELDER: Jørgen Hegstad, musikkanmelder i NRK P3. FOTO: NRK.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning