Den nye bokhylla

Liker du bøker, men har begrenset med plass og enda mindre tid? I dag slippes "Gymnaslærer Pedersen" på dvd, fyll opp bokhylla med litterær DVD-film!

Publisert Oppdatert
Dag Solstads roman "Gymnaslærer Pedersen" - i Hans Petter Molands filmversjon - er en av årets ti mest sette filmer på kino. 6. september slippes den på DVD. Og slik kan bokvenner som også liker film, fylle opp stuene sine med enda en filmatisert romanklassiker. Utvalget av slike DVD-er er blitt enormt de siste årene. De tar opp mindre plass i hyllene enn innbundne bøker - og dessuten får man sett ti filmer på den tiden det tar å lese én roman.

Bokfilmene kommer i de forskjelligste genrer:

Skrekk og gru, som "Ondskapens hotell" (Stephen King).
Romantisk drama, som "Stormfulle høyder" (Emily Brontë).
Modernisert Shakespeare, som "Romeo og Julie".
Feelgood-suksesser fra samtiden, som Bridget Jones' dagbok" (Helen Fielding).
Magisk realisme, som "Åndenes hus" (Isabel Allende).
Fantasy-klassiere, som J.R. Tolkiens "Ringenes Herre".
Barndommens favorittfortellinger, som "Charlie og sjokoladefabrikken" (Roald Dahl).

Norske klassikere

Det er også gode muligheter for å fylle videohylla med historiene til norske forfattere. Ingvar Ambjørnsen er særlig godt representert, til sammen seks filmer har basis i hans serier om Elling og Pelle & Proffen. Andre norske bøker som kan ses på DVD er "Kristin Lavransdatter" (Sigrid Undset), "Sult" (Knut Hamsun), "Sofies verden" (Jostein Gaarder), "Thranes metode" (Øystein Lønn), "Orions belte" (Jon Michelet), "Herman" (Lars Saabye Christensen), "Jeg er Dina" (Herbjørg Wassmo), "An-Magritt" (Johan Falkberget) og nå altså Dag Solstads "Gymnaslærer Pedersen".

- Fallhøyden er i utgangspunktet stor når man lager film basert på et så kjent litterært verk, understreker regissør Hans Petter Moland.

- Det vil alltid være folk som savner ting fra boken. Likevel bør man ikke ha for stor ærefrykt overfor det litterære forelegget, mener Moland.

Den gode historien

Det finnes minst to årsaker til til at det alltid har vært så populært å lage film av skjønnlitteratur, påpeker filmelsker og førsteamanuensis i litteraturvitenskap, Christian Refsum.

- For det første finnes det mange gode historier i bøker, noe som gjør dem egnet til å lage film av, forklarer han.

- Dessuten har publikum, når de setter seg i kinosalen, en del forventninger som filmskaperen kan bruke som klangbunn. Her velger noen regissører å være mest mulig tro mot teksten, mens andre søker mer originale løsninger. Her er er Baz Luhrmanns filmatisering av "Romeo og Julie" et godt eksempel, han følger teksten slavisk, men tar seg samtidig store friheter på andre områder, utdyper Refsum.

- Dessuten er det jo et godt kommersielt utgangspunkt for en film, at boka er kjent fra før. i_186187

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning