Den gåtefulle ruinbyen i Andes

Da Macchu Picchu ble oppdaget i 1911 fantes det ingen spor etter innbyggerne som en gang hadde bodd oppe på platået i Andesfjellene.

Publisert Oppdatert
Teoriene om Macchu Picchu er mange, men sannheten om hva som hendte med det lille samfunnet er fortsatt et mysterie.

Macchu Picchu betyr "den store klippen", og høyt oppe under denne klippen, ligger det som en gang var inkaenes høyborg. Her oppe, i kondoren rike, fantes et lite samfunn som man utfra arkeologiske funn regner med var et av de fremste for sin tid. Inkaene var ikke som mange lærerbøker i vesten feilaktig beskriver, betegnelsen på en etnisk gruppe eller stamme. "Inka" referer til en bestemt måte å administrere samfunnet på, hvorav de fleste etnisk sett tilhørte Wari-indianerne.

Mange teorier :

Enkelte forskere hevder at byen ble forlatt pga sykdom og pest, mens andre hevder at de ble drept av andre stammer. Senere tekniske funn tyder på at M.P ble forlatt brått og uventet, og teorien om jordskjelv har også vært nærliggende. Det har imidlertid vist seg at inkaenes konstruksjoner, og spesielt de gamle steinhusene i M.P, har vært de mest motstandsdyktige mot de kraftige jordskjelvene som ofte rammer området. Således faller teorien om at et kjempejordskjelv skal ha utryddet byen også delvis i grus.

Dagstur med tog eller tre dagers vandring?
For å komme til Macchu Picchu i dag, kan du enten ta toget fra Qusco, eller gå den berømte inkaruten, som tar til sammen tre dager. Utgangspunktet her er også Qusco, som ligger 3500 m.o.h. og omtales ofte som indianernes hovedstad i Peru. Mange blir overrasket over at M.P faktisk ligger lavere enn Qusco, selv om det ligger høyt (ca 2500m.o.h.) i forhold omgivelsene rundt. Undertegnende valgte toget, ettersom tiden i Peru ikke tillot flere dagers trekking. Dette angret jeg etter hvert på da jeg kom til Bolivia, og snakket med flere som hadde tatt tre-dagersturen. Opplevelsen av soloppgangene og solnedgangene i Andesfjellene er noe helt spesielt, og hvis du har en lokal indianer i nærheten som kan spille Sampano, er stemningen perfekt!

Spytter ikke :

En artig attraksjon i M.P er alle llamaene og alpakkane som går rundt blant ruinene. Disse dyrene er i slekt med kamelen, og er stort sett fredelige og meget fotogene. For de som har lest mye Donald, kan jeg også legge til at de ikke spytter på alt og alle som beveger seg i deres nærhet..

Macchu Picchu er en stor opplevelse; etter min personlige mening større enn både den kinesiske mur, pyramidene i Egypt, og muligens også Angkor Wat i Kambodia.

NB: Fotogarafiene tilhører forfatteren og kan således ikke kopieres uten samtykke.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning