Deler ut 1 million beskyttelsesbriller

Trygg og brillefin nyttårsaften: I år får du beskyttelsesbriller med på kjøpet når du skaffer deg fyrverkeri.

Publisert Oppdatert
Uvettig bruk av fyrverkeri har ført til flere øyeskader de siste årene, og noen har også mistet synet helt etter å ha fått raketter i øyet. Nå skal det deles ut en million gratis beskyttelsesbriller til folk som kjøper fyrverkeri. Ekstrabriller til voksne kan kjøpes for en rimelig penge, og flere optikerforretninger vil også dele ut gratis briller til barn.

- Norge har verdens tryggeste fyrverkeriprodukter, men likevel har uvettig bruk ført til flere unødvendige ulykker de senere årene, sier leder i Norsk Pyroteknisk Bransjeråd, Rolf Terkelsen.

- Bransjen ønsker nå å ytterligere redusere antallet ulykker på nyttårsaften, og derfor gir vi bort 700 000 beskyttelsesbriller til alle som kjøper fyrverkeri.

I tillegg kommer altså brillene som optikerforretningene gir bort. Hver fyrverkerikjøper vil få et par gratis briller med seg, og får også mulighet til kjøpe ytterligere briller til sterkt subsidierte priser, for å beskytte andre i familien som ønsker å sende opp fyrverkeriet.

Fås i mange varianter

- Alle som står og ser på fyrverkeri bør ha beskyttelsesbriller, sier øyelege Nils Bull ved Haukeland Universitetssykehus.

Han er klar over at mange menn kvier seg for å bruke briller, selv om hele ni av ti som skades av raketter er nettopp menn.

- Beskyttelsesbriller kan se tøffe ut og kan fås i mange varianter hos optikere og solbrilleforhandlere. Det er en nyttig gave du kan gi til mannen som har alt, mener Nils Bull.

Han påpeker at brillene kan brukes til mange andre aktiviteter, fra gressklipping til bilvedlikehold.

Etter at hele 153 personer ble skadet av fyrverkeri på nyttårsaften i fjor, er det nå foreslått strenge restriksjoner i salget at fyrverkeri.

Restriksjonene blir tidligst iverksatt neste år over hele landet, men noen kommuner har allerede forbudt privat oppskyting av raketter.

I år vil det derfor selges fyrverkeri som normalt de fleste steder, og i romjula kjøper vi fyrverkeri for 250 millioner kroner.

Forbrukerne må selv ta ansvar

Rolf Terkelsen håper nå at brukerne selv tar ansvar for egen sikkerhet når de bruker fyrverkeriet på nyttårsaften.

-Vi oppfordrer alle til å ta på seg beskyttelsesbrillene på nyttårsaften før de sender opp fyrverkeriet, sier Terskelsen. Fyrverkeri skal skape fest og god stemning, ikke skade. Sikker bruk forutsetter tross alt at også brukerne selv tar et ansvar, avslutter han.

i_241801

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning