De nye store ... og en mindre en

Gamle storbyer – noen mer eksotiske enn andre – blir som nye når flyselskapene utvider billigrutenettet.

Publisert Oppdatert
Verden blir mindre. Dens storbyer er minst like digre, og minst like forlokkende, som før. Marrakech, Moskva, Nottingham og Szczecin seiler alle opp som nye billigreisemål fra Norge i høst. Og ikke før har Ryanair iverksatt sin rute til Bremen, før Sterling åpner for alpeportalen Chambéry. Følg med.

Marrakech

Flere enn Ari Behn har funnet inspirasjon i Marrakech. Det litterære stjernegalleriet inkluderer Paul Bowles, Elias Canetti, for ikke å glemme vår egen Axel Jensen. Mindre leselystne og/eller skrivetrengte kan fryde seg over Marokkos største marked og, hevdes det, Afrikas saftigste kjøkken. Kostnadsnivået er lavt, gjennomsnittstemperaturen høy - og vannsportsentralen Essaoira innen rekkevidde. Takket være sine arkitektoniske skatter scorer området som sådan høyt hos UNESCO.

* Mer informasjon: www.marrakech.net

* Norwegian flyr mellom Oslo Gardermoen og Marrakech fra 29. oktober. Priser fra 599 kroner per strekning.

Bremen

Bremen har ting å by på selv etter at Rune Bratseth avsluttet midstopperkarrieren. Byen markedsfører seg som "det pulserende, mangefasetterte hjertet i det nordvestre Tyskland", og i miksen inngår 1200 år gammel hansahistorie, oppdatert legevitenskap og framtidsrettet romfartsteknologi.

Turistkontoret skryter særlig av oppshiningen av Wesers bredder i disse dager. Schlachte-promenaden skilter med trendy skjenkesteder og andre former for uteliv - bokstavelig talt, siden det finnes utendørs sitteplasser for 2000 mennesker.

* Mer informasjon: www.bremen.de

* Ryanair har flydd mellom Sandefjord Lufthavn Torp og Bremen siden 1. april. Priser fra 186 kroner per strekning.

Nottingham

Fotball er viktig også her, selv om det begynner å bli en stund siden Brian Clough regjerte på City Ground. Enda lenger er det siden Robin Hood robbet adelskapet og innblandet mindre bemidlede i heleri i og rundt Sherwoodskogen.

Nå liker lokale myndigheter å spille opp sine mange utdanningstilbud, blant annet for designere (mest berømt foreløpig er Paul Smith). Old Market Square er et naturlig utgangspunkt for besøkende. I fjor ble Nottingham rangert som nummer fem innen engelsk shopping - etter London og Manchester, men foran Liverpool og Newcastle.

* Mer informasjon: www.nottingham.co.uk

* Sterling flyr mellom Oslo Gardermoen og East Midlands Airport fra 29. oktober. Priser fra 349 kroner per strekning.

Szczecin

Hvis navnet krøller seg på tunga, forsøk med historiske Stettin. Uansett ligger det an til en sjeldent landlig urban opplevelse lengst nordvest i Polen. En fjerdedel av grunnarealet i Szczecin består i grøntområder og vann, med de mulighetene det medfører for tidsriktig økoturisme.

Den som sverger til mer tradisjonelle feriesysler, skal vite at det har vært produsert vodka i regionen siden tidlig middelalder. Den eldste bydelen ble restaurert før årtusenskiftet, og skulle borge for perfekte rammer for en smaksprøve.

* Mer informasjon: www.szczecin.e9.pl

* Norwegian flyr mellom Oslo Gardermoen og Szczezin fra 30. oktober. Priser fra 249 kroner per strekning.

Moskva

Med sine drøyt 10 millioner innbyggere er den russiske hovedstaden fortsatt storebror i øst. Og i likhet med storebrødre flest har den både sympatiske og mer tvilsomme trekk. Nylig toppet den finanspressens oversikt over verdens dyreste byer.

Til gjengjeld lokker den med en av verdens sprekeste festscener - og verdens kanskje aller rikeste kulturliv. Severdig-nødvendigheter omfatter parlamentsbygningen Dumaen, Bolsjoj-teatret, Gorkijparken, universitetet og Den røde plass med Leninmausoleet og Vasilijkatedralen.

* Mer informasjon: www.moscow-city.ru

* Norwegian flyr mellom Oslo Gardermoen og Moskva Domodedovo fra 16. august. Priser fra 1048 kroner per strekning.

Chambéry

Desto mindre og mer pittoresk er denne inngangsporten til De franske alper - og tilhørende skiherligheter - nær Lac du Bourget. En av de mer profilerte armbassadørene er Jean-Jacques Rousseau, som på 1730-tallet skal ha tilbrakt sin lykkeligste periode i distriktet.

"Hvis det finnes et sted hvor du får en smak av livets gleder i din handel og vandel, er det Chambéry," rapporterte romantikkens far den gang da. Vår tids besøkende kommer vanskelig utenom monumentet og mastodonten Fontaine des Élephants. Så gjenstår det å se når og om snøen kommer.

* Mer informasjon: www.mairie-chambery.fr

* Sterling flyr mellom Oslo Gardermoen og Chambéry fra 17. desember til 23. mars. Priser fra 680 kroner per strekning.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning