De første juleforberedelsene

Sett blomsterløk i oktober, så har du vakker blomstring i karmen til jul. Løker er litt uforutsigbare og ganske spennende.

Publisert Oppdatert
Du kan ikke være helt sikker på om de kommer, eller når de kommer. Kanskje må du vente en måned ekstra, eller kanskje folder blomsterprakten seg ut før tiden.

Hvis du vil ha blomstring til jul, kan du likevel gå for tommelfingerregelen om at det tar åtte uker fra løkene settes, til blomstene er på sitt beste.

Bruk riktig løk

Pass på at du bruker preparerte løker. Mens vanlig løk som settes i hagen, er avhengig av vinterkulda for å kunne spire til våren, har de preparerte løkene allerede hatt en kuldeperiode.
Velg plantekar

* Løker som plantes innendørs, trenger faktisk ikke jord. Det som er viktig, er at de sitter fast, slik at de ikke velter når stilk og blomster gjør planten topptung. Du kan holde løkene fast med jord i en potte, eller med dekorstein/sand/lecakuler eller lignende i et fat. Gjennomsiktige svibel- og amaryllisglass er en lekker løsning.

Vanning

* Løkene kan råtne hvis står i vann. Pass derfor på at jorden bare er lett fuktig, eller at svibelglassene fylles opp slik at røttene, men ikke selve løken, står i vann. Vann underveis etter behov. Løkene har "matpakke" med seg, og trenger ikke ekstra gjødsel.

Første vekstfase

* Plantene kan bli lange og slengete hvis de får for mye lys og varme. Derfor er det best (men ikke nødvendig) om de kan stå mørkt og kjølig de første ukene, for eksempel i en kald gang, et kjølerom eller i kjelleren. Beskytt løken mot lys med kremmerhus av papir. Når det er kommet skudd på 4-6 centimeter, skal plantene ha lys. Da kan du gjerne sette dem i vinduskarmen i et vanlig rom.

Neste vekstfase

* Plantene kan vokse flere centimeter om dagen i denne fasen. Ser det ut til at blomstene vil komme for tidlig, kan du sette planten kjøligere, ned til 4-5 plussgrader, for eksempel i et kjølerom.

Behold prakten

* Mye vann og varme gjør løkplantene hissige i veksten, og dermed slengete og mindre pene. Det er lurt å flytte plantene til et kjølig sted om natten, og ikke vanne for mye.
Festen er ikke over...

* Vil du glede deg over løkene enda en gang? Klipp av stengelen når blomstene visner. Gi litt vann med gjødsel før bladene er visne, slik at løken kan samle næring til neste blomstring. Etter at bladene har visnet, kan løken oppbevares kjølig og frostfritt fram til du planter den i hagen til våren. Vær tålmodig, kanskje blomstrer ikke løken før ett år senere.

__________________________________________________________________________

I samarbeid med Min Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning