De beste trykkskjerm-mobilene

Vi har testet alle de råeste mobilene med trykkskjerm. Og det er verken Nokia, Sony Ericsson eller Samsung som imponerer mest.

Publisert Oppdatert
 • Les mer på Amobil.no!

  Her får du Amobil journalist Marius Valles vurderinger av de kuleste mobilene!

  Mens vi venter på at Apples mye omtalte iPhone skal gjøres tilgjengelig i Norge, dukker det stadig opp nye konkurrenter med berøringsfølsomme skjermer. Amobils eksperter har testet de aller fleste variantene på markedet, og kommet fram til at LG KU990 "Viewty" og HTC Touch Cruise er de to beste kjøpene i klassen. Sistnevnte henvender seg særlig til de mer avanserte mobilbrukerne. LG-telefonen egner seg bedre for "folk flest".

  Her er en guide til de viktigste telefonene på markedet, våren 2008:

  ---

  LG KU990 "Viewty"

Terningkast: 5

Pris fra 3600,-.

KU990 "Viewty" er en skikkelig morsom trykkskjermsmobil fra koreanske LG. Telefonen er både lett å bruke og lett å like. Den har gode menyer, og så godt som alle teknologier du forventer av en moderne mobiltelefon.

Det som er spesielt er at du kan "kjenne" tastene på skjermen. Telefonen gir nemlig både vibrasjonstilbakemelding og skjermen gir fra seg et lite knepp. Dette føles veldig naturlig.

I tillegg har telefonen et fem megapikslers kamera som tar greie bilder. Det tøffeste med kameraet er at du kan ta opp film i sakte kino med 120 bilder i sekundet. Dette åpner for oppdagelse av en helt ny verden.

---

HTC Touch Cruise

Terningkast: 5

Pris fra 4400,-.

HTC Touch Cruise er vel så bra som LG KU990, men stiller i en helt annen klasse. Telefonen har mye mer teknologi, og er en smarttelefon med Windows Mobile.

Denne telefonen har i tillegg til en stor trykkskjerm både GPS (slik at du kan bruke den til navigasjon), Wi-fi (slik at du kan koble deg til trådløse internettsoner) og super-3G (som sørger for at du får bredbåndshastighet i mobilnettet).

Dette er rett og slett en mobiltelefon som egner seg knallbra til jobb og fritid. Her får du markedets beste støtte for e-post, i tillegg til mp3-spiller, videospiller og annen underholdning.

---

Neonode N2

Terningkast: 4

Pris fra 3200,-

Neonode N2 er en av de mest spesielle mobiltelefonene du får kjøpt. Den er så liten at du knapt tror det, men har likevel både trykkskjerm, kamera, mp3-spiller og videospiller.

Den lille størrelsen gjør imidlertid sitt til at batteriet ikke varer særlig mer enn én dag. Dessuten har ikke telefonen 3G, Edge eller Wi-fi, så noen internettmobil er den på ingen måte.

Kjøper du denne, gjør du det først og fremst på grunn av størrelsen. Det kan også være lurt å ha en mobil i bakhånd i tilfelle du går tom for strøm. Utover dette er N2 den desidert morsomste mobiltelefonen du får kjøpt for penger.

---

Sony Ericsson W960i

Terningkast: 4

Pris fra 4700,-.

Sony Ericsson W960i er en fullblods smarttelefon og profftelefon i samme skall. Den har i tillegg et vanlig tastatur, slik at du slipper å knote med skjermen hver gang du skal skrive en SMS eller e-post.

W960i har Wi-fi, slik at du kan koble deg til trådløse internettsoner. Den mangler imidlertid super-3G og Edge, slik at du i praksis får lav hastighet når du surfer med mobilen andre steder enn på internettkafé og i tettbygde strøk.

Telefonen er en del av Walkman-serien, og dette betyr tungt fokus på musikk. W960i har hele 8 GB minne innebygget, noe som holder til omtrent 2000 sanger. Dessverre er det et irritasjonsmoment at lyden i mp3-spilleren for lav.

Telefonen mangler også GPS, noe som hadde vært naturlig med tanke på den høye prisen.

---

LG KE850 Prada

Terningkast 4

Pris rundt 3800,-

Mobiltelefoner og motehus har vist seg å være en kombinasjon som faller i smak. LG Prada er en av de aller første motehus-mobilene. Her har Prada og LG samarbeidet tett om designen.

Telefonen er basert på samme menysystem som LG KU990, og er i praksis nesten lik i bruk. Skjermen gir imidlertid ikke like god respons, og det er ikke like enkelt å skrive tekstmeldinger på denne telefonen. Dessuten er den veldig fattig på teknologier.

Prada-mobilen er likevel en god telefon for deg som vil ha en liten mobiltelefon med en stor trykkskjerm. I tillegg er den brukervennlig og veldig pen.

---

HTC Touch og Touch Dual

Terningkast 4

Pris fra 3200,- til 4200,-

Touch-serien fra HTC består av totalt tre telefoner. Den tidligere nevnte Touch Cruise er oppfølgeren til HTC Touch og Touch Dual, men det er fortsatt gode grunner til å se på disse to telefonene.

Den største forskjellen på Touch og Touch Dual er at Touch Dual i tillegg til en stor trykkskjerm har et vanlig utskyvbart tastatur. I tillegg har Touch Dual super-3G, men ikke Wi-fi, som Touch.

Touch-telefonene er utstyrt med Windows Mobile, noe som gjør dem til avanserte smarttelefoner. Produsenten har imidlertid lagt et eget menysystem som er veldig enkelt å styre med bare fingrene på toppen av Windows.

I tillegg til å være gode musikk- og videotelefoner er Touch-telefonene fullt brukbare som jobbmobiler. Her kan du altså få alt i ett.

---

Samsung Giorgio Armani

Terningkast 3

Pris fra 5750,-.

Armani-telefonen er den første motehusmobilen fra Samsung. Dette var telefonen som skulle konkurrere med LGs Prada-telefon. Med et lekkert utseende i metall, så godt som tastefri fremside og en rekke avanserte funksjoner, som høyoppløst kamera, spesialdesignet mp3-spiller og nydesignede menyer kunne dette også vært en vinner.

Men en uresponsiv skjerm og trege og vanskelige menyer gjør Armani-telefonen upraktisk og vanskelig å bruke. Når prisen i tillegg er nesten 6000 kroner og telefonen mangler elementær teknologi som 3G, Wi-Fi og radio, blir Armani testens definitive taper.

Det blir ikke bedre av at du får råd til et par matchende Prada-solbriller om du heller går for Prada-mobilen.

Apple iPhoneTerningkast 5

iPhone er ene og alene telefonen som har gjort at alle produsenter lager trykkskjermsmobiler for vanlige mobilbrukere. Offisielt er den ikke tilgjengelig i Norge, men selges likevel i stort antall av privatpersoner som importerer den fra utlandet. Så hvordan fungerer iPhone, sammenliknet med de telefonene som er mulige å kjøpe i norske butikker?

Telefonen er enkel å bruke, har innebygget iPod, og lar deg surfe på vanlige nettsider. Det er ikke mange mobiltelefoner som kan måle seg med iPhone når det gjelder underholdning.

Telefonen byr imidlertid på lite teknologi i forhold til prisen. Du kan dessuten ikke sende MMS (bildemeldinger) med denne telefonen. Likevel er det mye som veier opp, blant annet superenkle menyer og lekkert design.

Regn med å måtte betale minst 4000 kroner, dersom du vil prøve å skaffe deg en iPhone. I tillegg må du - for å kunne bruke et norsk abonnement - få fjernet operatørlåsen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning