Dansker og svensker svikter Norge

Det er deilig å være norsk i Danmark, men skal vi tro en undersøkelse utført på vegne av Norsk Reiselivshøyskole, er det ikke like deilig å være dansk i Norge.

Publisert Oppdatert
Mens rundt 75 prosent nordmenn har vært på ferie i Sverige og Danmark, har 56,2 prosent dansker og 63,6 prosent svensker feriert i Norge. Når de først er her, vil de aller helst vandre i fjellet en ukes tid.

Sverige og Danmark har alltid vært populære feriemål for oss nordmenn. 74 prosent av alle nordmenn har vært på ferie i Sverige, og 79 prosent av oss har vært på ferie i Danmark.

Flest over 50

Ikke like mange av våre kjære naboer har vært på feriebesøk hos oss. 56 prosent dansker og 63 prosent svensker har feriert i Norge. De fleste som kommer på besøk er over 50 år.

Norgesferie er heldigvis ikke utelukket for svensker og dansker. Mens 85 prosent av alle svensker kan tenke seg å feriere i Norge, ønsker 70 prosent dansker å komme på besøk.

Vil gå i fjellet

De fleste dansker og svensker vil til Norge for å klatre eller dra på fjelltur. 38,4 prosent dansker og 31,1 prosent svensker vil nyte høyden i Norge. Dernest er det skiferie som lokker turistene hit. 1 av 4 av våre danske og svenske naboer vil til Norge for å gå på ski.

- Norge forbindes fremdeles med vinter og snø. I tillegg har vi vært gode til å markedsføre vinterdestinasjonene våre ovenfor svensker og dansker, sier førstelektor Bård Tronvoll ved Norsk Reiselivshøyskole.

Mange turister kommer også tilbake for å oppleve fjellet om sommeren.

- I sommersesongen har vi derimot vært dårlige til å kapitalisere på inntektsmulighetene denne turismen gir. Dette er en av norsk reiselivs største utfordringer, sier Tronvoll.

Få vil på bade- og storbyferie

Mens 18,8 prosent svensker vil på storbyferie til Norge, vil kun 6,8 prosent dansker besøke de norske storbyene. I følge Tronvoll er ikke norsk reiselivsnæring gode nok til å markedsføre storbyer som Trondheim, Bergen,Tromsø og Kristiansand.

Badeferie, jakt og fiske og slektsbesøk er de minst populære turistaktivitetene i Norge. Allikevel vil 70 prosent flere svensker enn dansker på badeferie i Norge.

- Svenskene har større kjennskap til Norge sammenliknet med våre danske naboer. I tillegg reiser svært mange nordmenn til Danmark på badeferie, noe som kanskje gir et inntrykk av at bademulighetene i Norge er begrensede, sier Tronvoll.

Vil bli lenge

De fleste svenskene og danskene kan tenke seg å feriere i Norge i en uke eller to. 61,5 prosent dansker og 54,6 svensker kan tenke seg å bli en uke, mens henholdsvis 23,8 og 17,6 prosent dansker og svensker kan tenke seg å bli her i 14 dager. Mens kun 2 prosent dansker kan tenke seg å feriere i Norge i 2-3 dager, kan 10 prosent av svenskene tenke seg en snarvisitt.

Foto: dreamstime.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning