Churchills lampe fyller 75 år

Her får du historien om BestLite, lampen som virker uunngåelig i boligbladenes lekre hjemme-hos-reportasjer.

Publisert Oppdatert
Da BestLite-lampen så dagens lys for første gang i 1930, var det ikke fine ord som møtte den hos verdens største belysningsfirma, Best&Lloyd. Lampen var annerledes, uten noen form for pynt og dikkedarer, til forskjell fra bedriftens øvrige produkter og datidens stil.

Designklassiker

Lampens tiltenkte funksjon var ikke akkurat et liv i glamour. At den skulle gå hen og bli en designklassiker med så berømte fans som Churchill, hadde de færreste drømt om. BestLite ble senere kjent som Churchills lampe, da den alltid stod på skrivebordet hans i Whitehall. Ryktene sier at den var fast inventar på hans utallige reiser.

BestLite ble skapt ut fra Bauhaus-filosofien, som designeren, Robert Dudley Best, ble inspirert av under sitt studium av industriell design i Tyskland i 1920-årene. Forbilder som Mies van der Rohe og Le Corbusier, som på samme tid stilte ut sine arbeider på den internasjonale utstillingen for moderne design i Paris, var uten tvil en ytterligere inspirasjonskilde.

Arkitektlampe

I sine første leveår ble BestLite primært brukt som lampe på bilverksteder på grunn av sin fleksibilitet og funksjonalitet. Under annen verdenskrig ble den en uunnværlig belysningskilde i hangaren, når RAFs flygemaskiner skulle til ettersyn.

BestLite-lampen var billig i forhold til Best&Lloyds øvrige kolleksjon. Stilen appellerte til trendsettende engelske arkitekter, som brukte den som arbeidslampe. Da Architects Journal utnevnte BestLite lampen som den første britiske Bauhaus-manifestasjonen, fikk den for alvor et navn i arkitektverdenen.

Reddet fra konkurs

Det var et trist syn som møtte den danske designeren Gubi Olsen, da han i 1989 dro til England for å møte produsenten av BestLite. Firmaet var på ruinens rand, produktene ble sendt i avispapir til kundene, fordi man ikke hadde råd til emballasje. Fortidens mastodont innen belysning var skrumpet inn til en ubetydelig skygge av seg selv.

Olsen hadde ved en tilfeldighet sett lampen i en skoforretning i København, og ble så begeistret at han måtte eie den. Hans research førte ham til Best&Lloyd. Siden han var overbevist om lampens genialitet, og at dens stilrene og sterke grafiske design ikke kunne unngå å bli en suksess, fikk han lov til at forhandle den i hele Skandinavia.

Salget av BestLite er steget siden 1989, og i 2004 overtok bedriften Gubi AS ansvaret for produksjon og markedsføring av BestLite-kolleksjonen på verdensplan. BestLite er nå et selvstendig merke hos Gubi med egen salgsorganisasjon og internasjonalt forhandlernett.

Norge var det første eksportmarkedet utenfor Danmark, opplyser ansvarlig for BestLite, Peter Østerberg Hansen.

Etter ett år her til lands selges lampen hos 25 forhandlere. Prisen for klassikeren er cirka 4000 kroner.
_________________________________________________________________________

I samarbeid med Min Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning