Budsjett

Er det vanskelig å holde styr på hvor pengene tar veien? Om du har tilgang på excel eller et annet program med regneark, så setter du enkelt opp et budsjett.

Publisert Oppdatert
Du kan også laste ned en ferdig mal.

Januar er måneden for forsetter. Og vi ønsker vel alle å holde styr på pengene våre. Med et enkelt budsjett er det lettere å se hva man kan unne seg og hvor mye man kan spare til sommerens ferietur.

Gjør det selv.
For deg som har grunnleggende kunnskaper om regneark, så er det en grei sak å lage et enkelt oppsett i excel (eller et lignende program).
Du trenger (minst) 4 kolonner:
A: Dato
B: Beskrivelse (f.eks lønn, strøm, husleie)
C: Inntekter
D: Utgifter

Radene setter du inn etter hvert.
Et stykke ned på arket lager du en summering av inntekter og utgifter (i kolonne C og D), slik at du ser hvor mye du får inn og hvor mye du regner med i utgifter i løpet av måneden.
Under dette bruker du en celle til å regne ut hvor mye du har disponibelt (C minus D).

Nå kan du formatere kolonnene.
A: Dato (f.eks 01.01.2006)
B: Tekst
C og D: Tall eller beløp (f.eks 1 000,00)

Velg gjerne forskjellig farge på dataene i C og D, slik at det er lettere å holde dem fra hverandre.

Nederst i regneharket er det små faner. Disse heter som regel Ark 1, Ark 2 og Ark 3. Høyreklikk på en av dem og velg "Sett inn" (Velg arbeidsbok) da får du en ny fane. Gjør dette flere ganger, til du får 12 faner. Dobbeltklikk på hver an disse fanene og sett inn månedene (Januar, Februar osv).
Kopier busjettet du har laget inn i hver av disse arkene.

Nå kan du begynne å sette inn de faste inntektene og utgiftene dine for januar (og gjerne for de andre månedene også.
Øverst i hvert ark (utenom januar), i kolonne C velger du autosummer og klikker på arket før og siden i cellen som viser disponibelt beløp. Da øverfører du dette beløpet til neste måned.
I januararket kan du i stedet fylle inn beløpet du har på konto 1. januar.
Pass på at disse cellene er med i summeringen.

Last ned budsjett.
For deg om ønsker noe litt mer omfattende og som kanje ikke har kunnskaper om regneark, så kan du laste ned et ferdig budsjett fra Microsoft .

Legg til og/eller fjern kolonner og rader, slik at det passer for deg og din økonomi.

Nå skulle det være en grei sak å fylle inn postene. I slutten av hver måned kan du fylle ut utgifter til husholdning, fornøyelser o.l., eller ekstrainntekter. Bruk kontoutskriftene som hjelp. Om du velger å fylle ut budsjettet etter hver handle- eller bytur eller om du vil regne sammen i slutten av måneden velger du selv.

Sparekontoen kan evt. få sin egen kolonne, slik at du får oversikt over denne også.

Om du lager (eller laster ned) budsjettet allerede nå, så har du alt klart når det nye året kommer. Mange faste poster kan sikkert fylles inn allerede nå.

Budsjetter er også en grei måte å få de håpefulle til å holde styr på lommepengene. På denne måten lærer de både å fordele pengene sine og får kunnskaper om excel på en gang. Om pengene de fikk i julegave fylles inn med en gang får de en fin start på budsjettet sitt også.

Hvis du er litt dreven, eller ønsker å løre noe nytt, så kan du lage søyler, grafer eller "kakestykker" av dataene du har satt inn.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning