Bryllupsetikette

Gjennom livet ditt vil du helt sikkert gå i mange bryllup. Men å oppføre seg i et slikt selskap kan være utfordrende. Vi gir deg et lite etikettekurs!

Publisert Oppdatert
Når du er invitert i et bryllup kan du motivere deg selv ved å huske på; bryllup er en flott plass å sosialisere, få nettverk og møte fremtidige kjærester!

Mange kvinner og menn er usikre på hvordan de skal klare å være en stilfull gjest. Men uansett om du er forlover eller ikke kan du lære mye ved å følge noen praktiske tips. Bevis at du er den "beste gjesten" gjennom å praktisere bryllupsetiketten før bryllupet!

Bryllups invitasjon

Svar tidlig. Returner svarkortet med en gang for å indikere at du kommer eller ikke. De som organiserer bryllupet trenger å vite antall gjester for å bestille mat, planlegge bordkart også videre. Om du er invitert til seremonien, gå dit. Det viser respekt. Om du har en seriøs konflikt i timeplanen din som gjør at du ikke kommer deg til seremonien, forklar det i kortet ditt.

Gjester skal ikke ta med seg uinviterte gjester

Den generelle regelen er at om du er gift eller samboer vil partneren din sitt navn stå på invitasjonen. Om det kun står ditt navn, ikke ta med deg partneren din. Ikke ta med deg barna om deres navn ikke står på kortet heller.

Avlys kun i nødstilfeller

Om du får et mer interessant tilbud, ikke gå dit isteden. Men om du endrer planene dine med god grunn, gi beskjed til brudeparet minst to uker før bryllupet. Hvis ikke bør du gå i bryllupet.

Ikke inviter deg selv

Ikke regn med at du er invitert, spesielt når det gjelder kolleger. Ikke spør etter en invitasjon eller kommenter at din må ha forsvunnet i posten. Bryllup kan være dyre og brudeparet og familiene deres klarer sikkert ikke å inkludere alle sammen, så ikke ta det personlig. Mange brudepar velger også å kun invitere de aller nærmeste.

Bryllupsgaver

Velg klokt

Ikke gi en gave som du vil ha selv eller som du og vennene dine liker, uten at du vet at brudeparet også vil like den. Gi noe som vil bli satt pris på av både bruden og brudgommen. Vurder å gå sammen med noen venner og kjøp en større gave enn det dere ville gitt separat.

Vær generøs

Å bestemme verdien på gaven kan være utfordrende. Noen mener at en god tommelfingerregel er at gaven bør ligge på samme prisnivå som kuvertprisen i bryllupet. Så om dere kommer som et par, doble prisen på gaven. I Norge er det ikke så vanlig å gi kontanter eller en sjekk, men i utlandet er dette ofte den mest naturlige og vanlige gaven. Norske brudepar har gjerne lagt ut en ønskeliste hos en eller flere butikker, spør etter den!

Send en gave

Spør på forhånd om dere skal ta med gaven til mottakelsen eller sende den til brudeparet før bryllupet. Å sende den i posten er best da dette reduserer sjansene for at gaven forsvinner på festen. Forsikre gaven med et tydelig kort med fullt navn.

Gi uansett

Om du har gitt beskjed om at du ikke kan komme, er det hyggelig om du fremdeles sender en gave for å ære brudeparet. Om du bare er invitert til dans og fest etter middag, bør du fremdeles gi en gave.

Dresskode

Stedet for bryllupet vil gi deg en ide i forhold til formalitet for dagen. For et bryllup på stranden med en mottakelse utendørs, er det ok å gå lettkledd i lyse klær, både for menn og kvinner.

Om du er i tvil, er det bare til å spørre brudeparet på forhånd.

Kom tidsnok

Vær sikker på at du rekker frem i tide. Ikke vær for sen, men om du er uheldig og blir det, snik deg stille inn og sitt bakerst så du ikke avbryter seremonien.

Finn setet ditt

Ikke heng ute og prat med folk når bruden ankommer stedet. Du bør sitte på plassen din rundt 10 til 15 minutter før seremonien er satt til å begynne. Gå forbi dem som sitter bakerst dersom det er plass fremme.

Vit vanene

Hver religion og kultur har forskjellige ekteskapsritualer, spør derfor først før du går i bryllupet. Følg de andre gjestene og instruksjonene under en religiøs seremoni. Stå, sitt og knel som alle andre.

Vis respekt

En ekteskapsseremoni er høytidelig. Derfor er det ikke passende å juble når bruden kommer gående, uansett hvor godt hun ser ut..

Hold deg til plassen din under middagen

Om det er plassert ut bordkort, ikke flytte på de. Det er en grunn til at brudeparet har valgt akkurat den plassen til deg. Du kan flytte på deg senere.

Introduser deg selv

Si hei til brudeparets familier, spesielt foreldrene og eldre slekninger. Du vil lenge bli husket som hyggelig og flott. En bryllupsgjesteliste inneholder vanligvis lett blanding av unge og gamle. Bruk nettverksevnene dine til å gjøre et godt inntrykk.

Vær høflig under taler

Ikke snakk under talene. Ikke utbring en skål uten at du har blitt spurt om det på forhånd. Om du er forlover skal du forberede deg på forhånd. Unngå forsøk på å være morsom når det gjelder brudens eller brudgommens ekskjærester.

Vær oppriktig på video

Om en fotograf vil at du skal si noen ord på video til brudeparet, gi dem dine beste ønsker, ikke spøk det bort.

Ta med kontanter

Si takk

Før du drar, forsikre deg om at du takker bruden og brudgommen og deres foreldre for å invitere deg til bryllupet.



Ring brudeparet etter bryllupet

La det gå litt tid etter at de kommer hjem fra bryllupsreisen og ring dem for å si hvor mye du koste deg i bryllupet og hvordan du satt pris på å få ta del i dagen.

Følg opp

Å skrive et brev til brudens familie er alltid passende. Om du møter sjefen i et selskap du skulle ønske du jobbet for, ring ham eller gi ham en beskjed uken etter bryllupet og fortell ham hvor godt du likte samtalen deres. Ring forloveren eller den single kompisen du møtte, og inviter ham ut!

Nyt bryllupet

Som med mye annet, noen få spørsmål og mye fornuft vil gjøre at du kommer deg gjennom bryllupet. Det er en veldig spesiell dag for din venninne eller venn og gjør ditt beste så de kan huske det som en god dag for alltid. Tenk deg om, vær respektfull og du vil bli husket som en god gjest!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning