Bør du gifte deg før nyttår?

Er dere samboere, kan det lønne seg å ta en tur innom byfogden før nyttårsraketten fyres av. I alle fall, rent skattemessig¿

Publisert Oppdatert
Sivil status påvirker nemlig skatten:

Ektefeller

Ektefeller sees skattemessig under ett. Har en av ektefellene ingen eller lav inntekt, regnes den andre som forsørger, og kommer i skatteklasse 2. Det gir neste 10 000 kroner i redusert skatt.

Ektefellers rentekostnader og andre fradrag fordeles automatisk mellom ektefellene slik at det totalt sett blir minst mulig skatte.

Ektefellers formue og gjeld behandles også under ett. Hvis en av ektefellene har formue og den andre har like mye i gjeld, blir det ingen formueskatt.

Skattemessig diskriminering av samboere

Samboere derimot lignes hver for seg. Det gir følgende skattemessige konsekvenser:

Ikke skatteklasse 2 for forsørging av samboere

Forsørgelse av samboer kvalifiserer ikke til skatteklasse 2. Det gir et skattemessig tap på neste 10 000 kroner.

Taper rentefradrag

Har samboere felles boliggjeld, skal rentekostnadene deles med halvparten hver. Har en av partene så lav inntekt at vedkommende ikke får benyttet seg av fradraget, går det ikke automatisk til fradraget i den andres ligning.

Samboere skatter hver for seg, og kan ikke uten videre kreve fradrag for samboerens renter. Det gjelder selv i tilfeller hvor den ene faktiske har betalt alle rentekostnadene

Kan risikere formueskatt

Står boligen på en av dere og gjelden står på den andre samboere, risikere dere formueskatt da dere lignes hver for dere. Den enes gjeld trekkes ikke fra den andres gjeld.

  • Flere skattetips finner du her

  • Flere tips om hva du kan gjør før nyttår for å redusere skatten finner du her

  • Les mer på Kvinnesiden.no

    Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning