Antrekk i bryllup

- Å dukke opp til frokost med bustete rett-fra-sengen hår er ikke spesielt "classy"

Fra å møte opp i hvitt til å drikke for mye og flørte med brudgommens kjekke bror; her er tabbene du bør unngå som bryllupsgjest.

Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

Vår og sommer er høysesong for bryllup, og mange av oss opplever å bli invitert i opptil flere slike festligheter i løpet av året.

Det er alltid stas å få lov til å være med å dele noens store dag, men vet du egentlig hva som kreves eller forventes av deg som gjest?

Mange regler

Det er nemlig ikke bare å møte opp og spise og drikke av hjertets lyst, det er mange kjøreregler når det gjelder både oppførsel, etikette og ikke minst antrekk i bryllup.

Designer, moteblogger og tidligere realitystjerne Lauren Conrad skal selv stå brud i år, og delte nylig en liste over "Do's og Dont's" for bryllupsetikette på bloggen sin. Her er hennes beste råd til deg som skal være bryllupsgjest:

Svar innen fristen

SVAR I TIDE: Blir du invitert i bryllup er det seg hør og bør å overholde svarfristen brudeparet har satt.
SVAR I TIDE: Blir du invitert i bryllup er det seg hør og bør å overholde svarfristen brudeparet har satt. Foto: FOTO: Etsy

God bryllupsetikette begynner med en gang du mottar invitasjonen din, forklarer Conrad. De fleste brudepar gir deg rimelig god tid til å sende svar på om du vil være tilstede i bryllupet eller om du ikke har anledning til å være der på dagen, så du har ingen unnskyldning for å være sent ute med svaret.

Bryllupsplanlegger og daglig leder i It's Happening, Annette Elvhaug, er enig med Conrad.

- Det er en grunn til at man setter en svardato på invitasjonen, forklarer Elvhaug til Kvinneguiden.

- Mange par venter på endelige tall slik at de kan bekrefte antall middagsgjester med hotellet eller restauranten de skal ha middagen og festen på. Og da er man avhengige av at gjester svarer innen fristen man har satt.

Svar med en gang

Den amerikanske etiketteeksperten og forfatteren Jacqueline Whitmore har et godt tips om man vet at man er av typen som raskt glemmer ting og som har vanskelig for å overholde datoer:

- Svar samme dagen som du mottar invitasjonen, forklarer Whitmore til Kvinneguiden.

- Og ikke utsett til siste dag. Brudeparet blir helt sikkert takknemlig for å raskt få vite hvor mange som kommer, siden det da blir lettere for dem å ta videre avgjørelser rundt dagen og festen.

Møt opp i god tid

Alle som har vært gjest i et bryllup vet at det ofte er litt forsinkelser før man kommer i gang med både seremoni og kanskje også middagen. Men dette er lov så lenge det er brudeparet selv (og gjerne da bruden) som er skyld i forsinkelsen. Å måtte vente på gjester som er sent ute, er ikke akseptabelt. Eller respektfullt.

BRYLLUPSGJEST: Det er mange kjøreregler du må være klar over når du skal være gjest i bryllup.
BRYLLUPSGJEST: Det er mange kjøreregler du må være klar over når du skal være gjest i bryllup. Foto: FOTO: One Fab Day

- Det er både pinlig for deg og ikke pent gjort mot brudeparet om du snubler inn i kirken etter at seremonien har startet, forklarer Conrad.

- Gjør ditt ytterste for å være på plass i god tid, gjerne fem eller ti minutter før invitasjonen sier at du være der.

Elvhaug er enig.

- Det er ikke greit å møte opp for sent til et bryllup slik at du forstyrrer seremonien. Eller enda verre: Bruden må vente med å gjøre sin entré på grunn av deg.

Hva betyr galla?

Man skal passe på farger når man kler seg til brylluper, men husk også på å pynte deg nok i forhold til kleskoden brudeparet ønsker at gjestene skal være antrukket i.

- Som hovedregel er det mannens dresskode som står skrevet på invitasjonen, forklarer Mogseth.

KLESKODE: Det finnes mange ulike kleskoder på hvordan man skal være antrukket i bryllup. Disse refererer til hva mannen skal gå i, men gir en sterk pekepinn på hva damene må ha på seg også. Her er David og Victoria Beckham på tur inn i Westminster Abbey for Prins William and Kate Middeltons bryllup i 2011.
KLESKODE: Det finnes mange ulike kleskoder på hvordan man skal være antrukket i bryllup. Disse refererer til hva mannen skal gå i, men gir en sterk pekepinn på hva damene må ha på seg også. Her er David og Victoria Beckham på tur inn i Westminster Abbey for Prins William and Kate Middeltons bryllup i 2011. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Men dette gir også en god pekepinn om hva kvinnen bør ha på seg.

Dette betyr kleskodene:

Kjole og hvitt/galla

Kjole og hvitt brukes ved galla, i bryllup og ved svært formelle middager. Kjolen til kvinnen kan være lang, men utringningen kan være dyp. Gallakjoler er aldri korte og som regel heller aldri helt sort på farge.

Smoking

Tradisjonelt brukes smoking etter klokken 18.00 på banketter, jubileer, festforestillinger, opera, teater og i bryllup. Regelen tilsier at sløyfen skal være sort og lommetørkleet hvitt. Sorte sko med lakkert overflate bør bæres av herrer, og kvinner bør ha på seg lange festkjoler.

Mørk dress

Denne dresskoden passer til alle anledninger uansett tidspunkt på dagen. Den mørke dressen kan også brukes i stedet for kjole og hvitt. Dressen kan være mørk blå, mørk grå eller helt sort. Ifølge tradisjon skal skjorten alltid være helt hvit. Halstørkle, lommetørkle og mørk hatt er lov. For kvinner er en knelang selskapskjole alltid et godt valg med denne kleskoden.

Cocktail

Står det at antrekket skal være cocktail på invitasjonen betyr det at mannen skal ha på seg mørk dress. Er det derimot sommer kan man komme unna med en lys dress i lin. For kvinner er det knekorte elegante cocktailkjoler som gjelder, i kombinasjon med høye hæler og flotte smykker.

Derfor skal du unngå rødt og sort

Dette med antrekk i bryllup er noe mange syns er vanskelig. De aller fleste har fått med seg at man bør unngå å kle seg i hvitt når man skal være gjest i et bryllup. Men mange synder likevel, og visste du at du også burde unngå helt lyse pasteller som på litt avstand kan fremstå som hvitt?

- Hvitt er en farge man skal holde seg unna i brylluper, bekrefter Elvhaug.

- Man skal ikke ta opp kampen med bruden, dette er hennes store dag. Duse pasteller kan gå fint, men vær litt varsom om kjolen din er veldig "brudete". Da ville jeg nok anbefalt å heller ta på seg noe annet.

IKKE SLIK: Ifølge tradisjonen betyr faktisk rødt at du har hatt sex med brudgommen. Her er bryllupstabbene du bør unngå!
IKKE SLIK: Ifølge tradisjonen betyr faktisk rødt at du har hatt sex med brudgommen. Her er bryllupstabbene du bør unngå! Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

Stylist - og faglærer ved School of Fashion Industry, Sofi, i Oslo - Eirik Mogseth, er enig:

- Det er å ikke vise respekt for brudeparet om du tropper opp i hvit kjole som gjest, forklarer Mogseth til Kvinneguiden.

- Vær en hyggelig og opplyst gjest og velg en annen farge denne dagen.

Rødt betyr at du har hatt sex med brudgommen

Mange har fått med seg at man skal unngå hvitt i brylluper, men de færreste er klar over at det finnes flere kjøreregler når det gjelder farger du kan ha på deg som gjest.

- Ifølge tradisjonen betyr faktisk rødt at du har hatt sex med brudgommen, røper Elvhaug.

- Og sort symboliserer jo sorg - og har derfor fra gammelt av vært en farge man har unngått i festlige lag.

Men bryllupsplanleggeren tror nok at disse reglene er litt mer utdaterte og at man dermed har litt større slingringsmonn her enn regelen om å unngå hvitt.

- Snakk med bruden eller brudeparet, foreslår eksperten.

- Det kan jo hende at de slett ikke er så strenge på slike regler, de færreste er det nå til dags. Men det kan jo være veldig greit å vite dette før du kjøper kjole.

Ikke overdriv drikkingen

I mange brylluper serveres det flere typer drikke til maten, og etterpå har brudeparet kanskje sørget for en gratis bar, der du kan bestille deg du måtte ønske å drikke - på deres regning.

- Men dette er likevel ikke en grunn til å drikke mer enn du burde og mer enn du vet at du tåler, understreker Conrad.

- Vis måte og unngå situasjoner du aller helst skulle være foruten dagen derpå.

Bloggeren foreslår å alliere deg med en venn som kan hjelpe deg å innse når du har drukket nok.

AUDA: Det er ikke moro å være den alle husker dagen etter - fordi man ble så altfor full.
AUDA: Det er ikke moro å være den alle husker dagen etter - fordi man ble så altfor full. Foto: Thinkstockphoto

- Dette er et godt tips om du vet at du har problemer med å vite når du skal roe ned og heller ta et glass vann.

Tidenes fylleangst

Whitmore tror også det er fort gjort å overdrive alkoholmengden i festlig lag.

- Men innse at du da kanskje vil bli årsaken til at festen ikke gikk som brudeparet håpet, eller at pinlige situasjoner oppstår, forklarer etiketteeksperten.

- Ingenting er verre enn å våkne opp og innse at det er deg alle snakker om og at du skapte ubehagelige scener for brudeparet.

Oppfør deg pent

Det burde kanskje være unødvendig å si, men som gjest skal man gjøre sitt ytterste for å være hyggelig, smilende og imøtekommende.

- På fest skal man ha en positiv innstilling og legge egne problemer og bekymringer hjemme, forklarer Whitmore.

- Mange er nervøse i sosiale sammenhenger, og dette kan resultere i at man kanskje på andre kan virke både uinteressert og utilnærmelig, men prøv å minne deg selv på å smile og svare dersom noen snakker til deg.

Det er utrolig hvor mye mer folk vil snakke med deg og ta kontakt dersom du ser blid og tilnærmelig ut, tror eksperten.

- Senk skuldrene og hygg deg.

VÆR GREI: Det viktigste å huske på når du er invitert i bryllup, er kanskje å være smilende, imøtekommende og blid. Ikke ødelegg dagen for brudeparet med å drikke for mye, skape uhygge eller gå til sengs med noen du møter der og da. Pinlig.
VÆR GREI: Det viktigste å huske på når du er invitert i bryllup, er kanskje å være smilende, imøtekommende og blid. Ikke ødelegg dagen for brudeparet med å drikke for mye, skape uhygge eller gå til sengs med noen du møter der og da. Pinlig. Foto: FOTO: Style Me Pretty

Vær høflig

Conrad forklarer at det å være hyggelig og smilende også har med å unngå konfrontasjoner og ubehagelige scener å gjøre.

- Ikke gjør noe eller være med på å skape situasjoner som vil på noen måte ta oppmerksomheten vekk fra brudeparet, forklarer bloggeren.

- Vær høflig, vis at du har gode manerer og vis ydmykhet over å ha blitt invitert til å dele denne dagen med brudeparet. Dette inkluderer blant annet å takke de som står for festen, enten det er brudeparet selv, eller brudens (eller brudgommens) foreldre.

Send store gaver i posten

Mange brudepar har nå lister over hva de ønsker seg i gave som man enten kan finne i butikkene de ønsker gaver fra, på parets hjemmeside (mange lager egne nettsider med bryllupsinfo) eller dette kan også være inkludert i invitasjonen.

Pass på størrelsen

Om tingen du kjøper til paret er stor på størrelse kan det kanskje være en idé å sørge for at denne leveres hjem til paret i dagene før bryllupet, slik at du slipper å dra den med på selve dagen, og brudeparet slipper å sørge for å få den med seg hjem i etterkant.

- Dette gjelder jo nesten i enda større grad om det dreier deg om et bryllup man har reist bort for å arrangere, enten det nå er på fjellet eller i Frankrike, forklarer Elvhaug.

- Mindre (i volum) gaver kan man derimot fint ha med seg og overrekke på selve dagen.

Ikke være en bryllupspaparazzi

MYE Å BÆRE PÅ: Brudeparet får mange gaver, så de største kan med fordel sendes hjem til dem.
MYE Å BÆRE PÅ: Brudeparet får mange gaver, så de største kan med fordel sendes hjem til dem. Foto: FOTO: Thinkstockphoto

Alle har i dag smarttelefoner og det er klart det er fristende å både ta bilder av det vakre paret på deres store dag, og ikke minst dele disse på sosiale medier for å vise hvordan og hvor du tilbringer dagen. Noen brudepar oppfordrer til dette og går til og med så langt som å lage en egen hashtag for dagen som gjestene kan benytte når de poster bilder på Instgram, Twitter eller Facebook. For andre igjen har de selv lyst til å dele bilder av dagen og liker ikke at gjestene kommer dem i forkjøpet.

- Snakk med brudeparet om dette og klarér med dem at det er greit at du poster bilder, forklarer skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen til Kvinneguiden.

- Synes de det er greit at du gjør det, kan du selvsagt dele pene bilder av dem, men ønsker de ikke dette, må du for all del respektere deres ønsker om dette.

Dropp gjerne hele telefonen

Helliesen, som for tiden holder på å skrive en bok om moderne skikk og bruk - i smarttelefonens tidsalder, tar et oppgjør med bruk av smarttelefonen i festlig lag.

- Slå av telefonen din når du er i bryllup, eller i det aller minste ha den på lydløs. Og det er ikke greit å ha telefonen liggende på bordet ved siden av deg når du spiser bryllupsmiddagen. Den skal ned i veska eller jakkelommen. Basta.

Ikke legg beslag på brudeparet

FOTOGRAF: Brudeparet setter helt sikkert pris på at du tar bilder av dem, men dropp å vise dem til hele verden via sosiale medier.
FOTOGRAF: Brudeparet setter helt sikkert pris på at du tar bilder av dem, men dropp å vise dem til hele verden via sosiale medier. Foto: FOTO: Thinkstockphoto

Det er klart du har lyst til å snakke med brudeparet på dagen, ønske dem til lykke, fortelle bruden hvor vakker hun er og rose brudgommen for valg av både lokaler og vin til middagen. Men husk på at dette er en dag hvor alle vil ha sin del av brudeparet, så hold samtaler med paret korte og hyggelige.

- Ikke legg beslag på brudeparet lenger enn høyst nødvendig, råder Conrad i bloggen sin, som forklarer at hun de siste årene har vært gjest i et stort antall brylluper og har dermed sett på nært syn hva man bør og ikke bør gjøre som gjest.

- Husk at brudeparet kanskje prøver å ta seg tid til å snakke litt med alle gjestene som er til stede, og da kan de ikke oppholdes av en gjest i lengre tid.

Ikke ta med en ubuden gjest

Er du gift - eller har vært samboer eller hatt samme kjæreste lenge - er det mest vanlig at dere begge nevnes på bryllupsinvitasjonen med navn, selv om det er en av dine venner som gifter seg. Andre igjen ønsker et lite bryllup og inviterer bare deg, mens noen igjen inviterer med oppgitt navn + "gjest".

Her er det ifølge ekspertene svært viktig at du repsekterer brudeparets ønsker og måte å gjøre dette på.

- Ikke mas om å få ta med deg en "+1" dersom dette ikke er oppgitt i invitasjonen, forklarer Elvhaug.

- Og for all del ikke bare tilføy et navn ved siden av ditt når du sender inn svarkortet ditt.

IKKE LEGG BESLAG PÅ BRUDEN: Det er klart du har lyst til å dele den store dagen med bruden, men sørg for å ikke legge beslag på henne fordi du har lyst på bilder fra dagen.
IKKE LEGG BESLAG PÅ BRUDEN: Det er klart du har lyst til å dele den store dagen med bruden, men sørg for å ikke legge beslag på henne fordi du har lyst på bilder fra dagen. Foto: FOTO: Weddingrepublic.com

Dropp å bli med noen hjem

Er du singel og derfor kommer alene bør du passe deg for å hoppe til sengs med en annen bryllupsgjest.

Jo da, det er lassevis av romantikk i luften når det er bryllup, alle er kledt i sitt beste tøy og jo mer Champagne man har innabords, jo kjekkere blir han typen ved nabobordet. Men ikke gå i fella og bruk bryllupet du er i som en slags speed-date eller litt tvilsom nattklubb.

- Det en én ting å danse og kanskje utveksle telefonnummer med brudens kjekke fetter eller brudgommens single og sexy søster, forklarer Whitmore.

- Men å dukke opp til frokost i kjolen fra i går og med bustete rett-fra-sengen hår er ikke spesielt "classy".

NEINEI: Ikke ta med en ubedt gjest i bryllupet. Brudeparet bestemmer hvem de ønsker å  ha der, ikke du!
NEINEI: Ikke ta med en ubedt gjest i bryllupet. Brudeparet bestemmer hvem de ønsker å ha der, ikke du! Foto: FOTO: Thinkstockphoto

Les også:

Kjendis-quiz: Kjenner du igjen bruden?

Er du klar for å ødelegge brudekjolen din?

Neida, det trenger ikke koste en formue

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning