Bryllup om et år?

Skynd deg å bestille festlokale! Nordmenn gifter seg som aldri før. Fersk statistikk fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at det i 2003 ble inngått 22 400 ekteskap etter den offisielle definisjonen.

Publisert Oppdatert
Flest ekteskap ble inngått i Oslo (3668) og Akershus (2381). Det er rift om plass på de mest populære festlokalene, og skal du gifte deg i Oslo-området i løpet av neste år bør lokalet bestilles allerede nå.

Skal du gifte deg til neste år er det langt i fra for tidlig å se etter bryllupslokale. Mange vil oppleve at favorittstedet allerede er fullbooket for vår- og sommermånedene. Oslo Selskapsservice driver selskapslokalene Bogstad Gård, Frimurerlogen, Dizzie og Eckbo. Her arrangeres kurs, konferanser og selskaper hele året, men når det gjelder bryllup er pågangen spesielt stor fra mai til august.

Selskapslokale med skjel
Eckbo er et av Oslos mest populære festlokaler. Antall bryllup på Eckbo har økt med 65% fra i fjor til i år, og lokalet er allerede fullbooket for mai, juni, juli og august 2005.
- Vi kommer til å gjennomføre 38 bryllup på Eckbo i 2004, og for 2005 har vi allerede 27 bekreftede bryllup og fire ytterligere forespørsler, sier Marianne Braastad, Salgs- og bookingansvarlig ved Eckbo Selskapslokaler.

For Tor og Kristin Jenssen var Eckbo førstevalget da de skulle gifte seg.

- Vi er glade for at vi var tidlig ute med å reservere. Vi likte den store hagen, det tradisjonelle lokalet og stemningen, samtidig som at det var stort nok uten å bli for stort. Vi er veldig fornøyde med arrangementet. Maten var svært god, personalet var hjelpsomme og imøtekommende, og dessertbordet var fantastisk, sier Tor.

Sommerbryllup mest populært
Sommeren er høytid for giftemål, og i 2003 var det flest som giftet seg i august med 4 200 par. Juni kom på andreplass med 3 600 par, og færrest giftet seg i januar med 730 par, i følge SSB.
- Vi får veldig mange henvendelser, og til nå har vi allerede 14 bestillinger for 2005 og fem forespørsler. De fleste bryllupene holdes i sommerhalvåret, men vi har også hatt noen flotte vinterbryllup her, sier Thorvald Greve, restaurantsjef på Bogstad Gård.

Vakkert med vinterbryllup
- Mange kan ikke forestille seg noe annet enn et sommerbryllup, men et vinterbryllup kan jo være minst like romantisk og vakkert. Hver årstid har sin egen sjarm, og vi på Eckbo er nøye med å tilpasse både meny, oppdekning og dekorasjoner til årstiden. På høsten pynter vi med flotte høstfarger og tilbyr gjerne viltretter og bær som hører høsten til. Om vinteren knitrer det i peisen på Eckbo, vi tenner massevis av stearinlys og skaper en ekstra varm atmosfære inne, sier Marianne Braastad.
Det fine med vinterbryllup på Bogstad er at hele stedet får en helt spesiell "sus" over seg, nesten som i et eventyr. Det hender også at brudeparet ankommer med kanefart.

Trine og Haakon Marthinsen hadde sitt bryllup på Bogstad Gård en januardag i 2004 med nydelig vær og masse nysnø.

- Vinterbryllup er noe helt annet enn sommerbryllup. Vi hadde muligheten til å tenne fakler utenfor kirken, noe som gir en stemning en sommer ikke kan gi. Bogstad Gård er utrolig stemningsfullt på vinteren, med fin beliggenhet i et område med mye natur. Det var utrolig stemningsfullt å komme dit etter kirken, med fakler oppover hele alleen til låvebruen, og med rød løper opp låvebruen og inn til et lokale med en helt spesiell atmosfære. Det at selskapene holdes på låven egner seg spesielt bra på vinteren på grunn av de små vinduene og den intime stemningen, sier Trine Marthinsen.
I utgangspunktet skulle Trine og Haakon ha sommerbryllup, men de ombestemte seg plutselig og har ikke angret på det.

- Vi følte at det ble annerledes enn de "standard" sommerbryllupene. Ofte så går man jo i flere bryllup om sommeren , mens på vinteren skjer det ikke så mye og jeg tror at det er positivt i forhold til gjestene. Vi skrev i alle takkekortene, at det var den mest romantiske dagen i vårt liv, og det var det virkelig, sier Trine fornøyd.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning