Bruk hodet på nett!

En av tre arbeidsgivere i USA sier at de har droppet en jobbkandidat etter å ha googlet personen. Mange rammes av steder som MySpace.

Publisert Oppdatert
( Kvinnesiden.no) Vi har tidligere skrevet om at få tenkte på konsekvensen av at deres bilder og tekster, meninger og private affærer, ble liggende på nett til spott og spe - for evig og alltid. Det er fremdeles noen som glemmer det.

Når man bruker steder som MySpace, utallige private blogger og meningsfora på nett, bør man begynne å bruke hodet med tanke på fremtiden. For googlingen har blitt allemannseie - og et svært effektivt verktøy når man skal sjekke opp aktuelle kandidater for ny jobb.

En fersk undersøkelse gjennomført av ExecuNet i USA viser at hele 77 prosent av rekruttererne som deltok i studien sjekket jobbsøkere på internett. Og hele 35 prosent innrømmet at de hadde eliminert kandidater basert på den informasjonen de avdekket - ikke minst på populære MySpace.

Freidig profil

- Du hadde blitt overrasket over alt det jeg har sett når jeg har søkt på jobbkandidater, sier en rekrutterer i et Fortune 500-firma til WomensWallStreet.com.

- En gang vi skulle velge én av to aktuelle kandidater, fant jeg en profil over den ene personen på MySpace. Hun var avbildet i bikini og interessene hennes var "å ha det moro" og hun sa "ja takk!" til sex. Ikke akkurat det vi var på jakt etter.

Karrieren knust ved et tastetrykk

ExecuNet-sjef David Opton advarer jobbsøkere og sier at førsteinntrykket blir formet lenge før jobbintervjuet dersom man finner info om vedkommende på nett. Og risikoen for å bli dumpet av arbeidsgiver er ikke over selv om jobben blir din.

Ikke la sosial online-atferd ødelegge karriemulighetene dine, men beskytt deg selv ved å følge disse tre enkle reglene:

1. Vær forsiktig. Ingenting er privat. Aldri legg noe på siten din eller venners siter som du ikke vil at arbeidsgiveren eller din fremtidige arbeidsgiver skal se. Nedsettende kommentarer, avslørende bilder, stygt språk og på-kanten-vitser kan få arbeidsgiveren til å se deg i et dårlig lys.

2. Vær diskret. Sett profilen din til "privat", slik at den kun er tilgjengelig for noen utvalgte venner. Og siden du ikke kan kontrollere hva andre folk sier på siten din, kan du velge å bruke "block comments"- funksjonen. Husk at alt på internett blir arkivert.

3. Vær forberedt. Sjekk profilen jevnlig for å se hvilke kommentarer som har blitt postet. Bruk en søkemaskin for å lete opp eventuell info om deg selv på nettet. Hvis du finner info som du ønsker slettet, ta kontakt med de som står bak siden og be om de kan fjerne informasjonen.

(Kilde: WomensWallStreet.com)

Les mer om kvinners økonomi og rettigheter på Kvinnesiden.no. i_187916

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning