Brødre i blodet

Regissør Tim Burton er kjent for sine fantasifulle univers. Valget av skuespillere er ikke like fantasifullt.

Publisert Oppdatert
"Han er en bror, en venn, faren til min gudsønn. Han er en unik og uredd sjel, en som jeg ville gå til verdens for, og som jeg vet at ville gjøre det samme for meg".

Slik skriver Johnny Depp i forordet til boka "Burton on Burton", en bok satt sammen av intervjuer med regissør Tim Burton.

Depp har spilt i seks av regissørens filmer, og er nå premiereklar med den siste av dem: Den bloddryppende musikalen om barbereren Sweeney Todds forsøk på hevn. En rolle Burton var så ivrig etter å få ham inn i, at Depp ble hyret uten å ha noen sangerfaring å vise til, og uten at Burton hadde hørt han synge en strofe.

- Jeg ante ikke hva jeg kunne forvente, sa Burton i et intervju i The Mercury News.

- Og da jeg endelig hørte ham, ble jeg forbløffet. Det er en vanskelig musikal å gjøre, og han gjorde den rett og slett til sin egen. Fremføringen hadde en emosjonell kvalitet som jeg aldri hadde hørt i det materialet før, forklarer han.

Rosende omtale

- Burton og Depp har jobbet sammen lenge. Og begge skal ha uttalt at de er hverandres favoritt. Og resultatene blir jo bra, sier redaktør for tidsskriftet "Film & Kino", Geir Kamsvåg.

Siste nummer av tidsskriftet har et intervju med Burton, der regissøren blant annet svarer på hva han liker med Depp.

- Han vil hele tiden teste grenser. Det er egentlig veldig rart at han plutselig er blitt en av filmverdenens største publikumsmagneter. Da vi ble kjent med hverandre, var han en pen gutt som ville gjøre noe annet enn rollene som produsentene syntes han passet til. Og det vil han fortsatt. Det er jo bare å se på de filmene han gjør som blir megasuksess, som "Pirates of the Caribbean" og "Charlie og sjokoladefabrikken". Ingen kan si annet enn at han gjør eksentriske rolletolkninger til og med der. Det kommer alltid noe nytt fra Johnny, svarer Burton.

Kjekk outsider

At Depp skulle bli berømt for å spille rare og utilpasse outsidere, var ingen selvfølge. Han ble først kjent gjennom TV-serien "21 Jump Street" og ble raskt et tenåringsidol, en status han selv har uttalt at han hatet.

Som en mann med utseendet med seg, ville produsentene gjerne ha han inn i tradisjonelle blockbustere, mens Depp heller ville spille roller han selv fant utfordrende.

I 1990 ble han hyret av Burton for å spille den menneske-liknende kreasjonen Edward Saksehånd, og har i Burtons senere filmer spilt karakterer med en fremtoning som kan kalles alt annet enn kjekke.

Likevel har både publikum og etter hvert også produsentene falt for Depps rolletolkninger.

- I så mange år måtte jeg kjempe for å få Johnny i filmene mine, sa Burton til The Mercury News.

- Nå kan jeg ikke engang åpne munnen uten at studioet spør om Johnny skal spille i filmen. Det er fantastisk.

Familiefilm

Depp er ikke den eneste gjengangeren i Burtons filmer. Hans forlovede og mor til hans to barn, Helena Bonham Carter, har medvirket i alle hans filmer siden de møttes under innspillingen av "Planet of the Apes" i 2001. I "Sweeney Todd" spiller hun Depps partner Mrs. Lovett, som gjør god butikk på å selge paier med ekte menneskekjøtt.

Tett knyttet på film, og tett knyttet i virkeligheten - Johnny Depp er gjennom sitt vennskap til Burton, også blitt gudfaren til Bonham Carters sønn.

Ikke rart at Burtons filminnspillinger er blitt sammenliknet med en familiesammenkomst. Og mye tyder på at familien Depp/Burton vil samles igjen.

- Vi har ingen umiddelbare planer om å jobbe sammen igjen. Men hvis telefonen ringer, trenger han ikke engang fullføre setningen. Jeg er der på et blunk, sa Depp til CNN.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning