Bøker som hobby

Alle har et forhold til bøker. Noen leser alt og alltid, andre har knapt åpnet et bok side de gikk på skolen. Å lese bøker er like fullt en hobby som mange dyrker i større eller mindre grad.

Publisert Oppdatert
Leseskrekk?

Mange slutter å lese etter å ha pløyd seg gjenom tørre fagbøker og kanskje en og annen dårlig roman. Sjansen er stor for at man har valgt feil sjanger og derfor har mistet lysten til å lese.

Et godt utgangspunkt for å gjennoppdage bøkenes verden er å tenke over hvilken type filmer du liker. Du vil garantert finne noe som passer deg. Forskjellen er at du må bruke litt lengre tid på boka, men du vil få igjen for strevet.

LydbøkerLydbøker har blitt populært. Om du bruker mye til i bilen eller mister konsentrasjonen når du leser, så er dette en god løsning. Selvsagt er lydbøker perfekt for blinde og svaksynte. En av fordelene er at du kan gjøre andre ting mens du lytter til fortellingen. Du kan drive med håndarbeid, kjøre bil eller vaske gulvet.

Film vs bøker

De fleste er enige om at boka ofte er bedre enn filmen. Om vi leser en bok, så ser vi for oss både personer, steder og situasjoner. Derfor er skuffelsen ofte stor når vi ser filmen i ettertid og finner ut at helten ser helt annerledes ut enn vi hadde tenkt oss. Likevel anbefales det å lese boka før man ser filmen. Om boka leses etterpå vil vi for det første vite nøyaktig hva som kommer til å skje og for det andre vil personene og stedene allerede være der.

Eie eller låne

Det er gratis å låne bøker på biblioteket. Men mange foretrekker å kjøpe bøkene sine selv. Vi setter dem på plass i bokhylla og leser dem kanskje både to og tre ganger, eller vi låner dem bort til venner og kjente. Bøker koster heller ikke all verden. Stort sett får man pocketbøker til rundt hundrelappen, selv om de nettopp har kommet ut. Innbundne bøker koster litt mer. Let etter bokskred eller tilbud.

Les på andre språk

Bøker er ofte bedre når de ikke er oversatt. Om du beherker et annet språk, så får du både en bedre opplevelse og trening i språket ved å lese f.eks på engelsk. Garder deg med en ordbok, slik at du kan slå opp i den om du sitter fast av og til.

Ikke bare skjønnlitteratur

Selv om du ikke liker å lese side opp og side ned med trykte bokstaver, så betyr det ikke at du ikke kan like bøker. Det finnes massevis av fakta-, fag- og hobbybøker som passer for del fleste. Om du er interessert i interiør, så finner du garantert inspirasjon i en interiørbok og om geografi og liker du å reise, så kan du kjøpe reisehåndbøker til de fleste land og byer.

Bokklubber

Det finnes mange bokklubber i Norge. Finn en bokklubb som har bøker i riktig sjanger. Om du er liker krim, så er det ikke alltid lurt å melde seg inn i en bokklubb som kun har romaner, selv om du får 3 bøker og en kaffetrakter gratis når du melder deg inn. Som regel binder du deg til å være medlem i et år når du mottar slike innmeldingspremier. Hunsk å avbestille månedens bok om du ikke har lyst til å lese den. Det gjøres enkelt ved å logge inn på bokklubbens nettsider. Som regel kan du også returnere bøker du ikke ønsker, men må da betale frakten.

Eksempler:
Bokklubben
Cappelens Bokklubb
DAMM

Kjøp på nett

Ettersom bokhandlere på kjøpesentre o.l. har begrenset med plass og utvalg, så kan det være en idè å kikke innom bokhandler på nett. Der får du ofte gode tilbud og kan lese omtaler og finne alternativer uten å gå ut av huset. Bøkene får du enten i postkassa eller på postkontoret noen dager senere.

Eksempler:
Haugen Bok
Bokkilden
Norli

God bok!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning