Blomstrende påske

– La påskeliljene stå urørt denne påsken, og hyll våren med enkle blomster i lyse farger!

Publisert Oppdatert
Finn Schjøll er ikke i tvil: Denne påsken holder det å la solen og eggeplommen stå for det gule innslaget. Selv ønsker han heller å bringe våren inn i stua gjennom blomster i lyse pasteller. Og våren finner vi rett utenfor døren, påpeker hele Norges blomsterekspert.

- I skogen finnes det du trenger til flotte oppsatser. Plukk med deg kvister, mose i forskjellige nyanser, kongler, gamle blader eller grav opp en rot med en spire. Bruker du disse elementene i kombinasjon med typiske vårblomster som ranunkler, tulipaner, anemoner og mimosa, sparer du både tid og penger, forklarer Schjøll.

Tilsynelatende tilfeldig

Shabby chic-trenden har hatt innflytelse på hvordan blomstene presenteres i dag. Oppsatsene skal være lekne, store og tilsynelatende tilfeldige.

- Tenk vakre, enkle blomster dandert lekent og ledig. Minimalismen har hjulpet oss å få orden på alt rotet, så nå er det rom for store, voldsomme dekorasjoner, men med et underordnet system, sier Schjøll.

Ved å bruke flere like vaser i klart glass, plassert på en rekke eller i sirkel, får du et stramt utgangspunkt. Det åpner opp for kreativ bruk av blomster, grener og andre dekorative elementer.

- Du kan bruke melkeglass, syltetøyglass eller små flasker, tipser Schjøll, som selv foretrekker en egendesignet kravevase der blomstene kan hvile på kanten.

Innbydende

Et påskebord kan dekoreres på mange måter, men det viktigste er at det er hyggelig og innbydende. Eksperten stikker nydelige Helleborus (Juleroser) i bunter av persille, og danderer marsipanegg i klare vaser. Først skal det pyntes, så skal det spises.

- Det er veldig hyggelig å bruke spiselige ting i oppsatsene. Hvite egg gjør mye ut av seg i en dekorasjon, før du kan koke dem til frokost neste dag. Oransje appelsiner, påskegodt i pasteller og seigmenn på ski er både visuelle og smakfulle, sier Schjøll.

Levende lys er viktig, men velg enkle, hvite - slik at blomstene kommer til sin rett. Den gamle påskepynten kan selvfølgelig også brukes, men tenk kreativt og hold det enkelt.

- Ikke bombarder huset med gule kyllinger, men noen få plassert i en enkel gren kan være lekkert. Og skal du absolutt ha påskeliljer, så lag en stor bunt kun ett sted i huset, anbefaler Schjøll.

FOTO: Hanne Stensvold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning