Bit for bit

Sommer er istid i glasset i hagen, på terrassen, ved campingbordet, utenfor hytta. Men kan du de gode isbit-triksene?

Publisert Oppdatert
Når sola skinner så gulvplankene på terrassen blir små varmeovner, er det godt det bare er noen meter til fryseboksen. For det brenner under fotsålen og væsketapet er stort. Men der inne, blant frosset grillkjøtt og jordbær fra i fjor, ligger isbitene.

- Isbiter, det er alt det! Fastslår nordisk mester i drink-miksing, Marit Mora.

Når mesteren skal mikse en drink, begynner hun alltid med masse is, for at drinken skal holde seg kald lenge. Og isen skal ikke ligge og bade i vann.

- Det er viktig at isbitene er tørre. Hvis de er våte, gir de vann i drinken, så den blir sørpete. Jeg fyller glasset med is, så kommer sprit og blandevann. Og når jeg mikser en cocktail, som det ikke skal være is i, har jeg først is i glasset og i coctailmikseren. Deretter heller jeg ut isen i glasset. Da er det blitt kaldt og lekkert, forklarer Mora, som til daglig jobber i baren til ærverdige Håndverkeren i Oslo.

Hjertelig

Utseendet er ikke likegyldig heller. For blir man servert et glass kaldt drikke i sommerferien med en isbit formet som et hjerte, ja da smelter hjertet som is. For ikke å snakke om røde og rosa plasthjerter som skal legges i fryseren. Og duppe frydefullt i drinken som små romantiske budbringere.

Problemet for mange er plass i fryseboksen. Da er plastposene til å fylle vann i praktiske. Nå finnes også disse med hjerter og andre fasonger enn firkanter. Og de nyeste slipper man å knyte, de snus på hodet og er dermed tette.

De fleste har et forhold til isbitbrett som balanseres inn i kjøleskapet, og som det er vanskelig å få isbitene ut av igjen. Da er varmt vann tingen. Eller du kan kjøpe brett av gummi, med isbiter formet som delfin, sitronbåt, stjerne, kors, insekt.

Flaskehals

- Det var fantastisk da jeg oppdaget det gikk an å kjøpe isbiter som går nedi termosen, sier anleggsgartner Kai Raundalen.

Han sikter til isbit-rørene som kan fryses fra brett. I samme pakke får du gjerne isbiter med hull i, så du kan tre dem på sugerør.

Is og sitron eller lime lager friske drikker. Vi fant til og med brett der du kan skjære opp sitron og lime i skiver, dele dem i to og fryse isbiten rundt dem. En klar vinner på festbordet en sommerkveld.

Men ikke til alt. Vinanmelder Ivar Ketilsson heller litt malurt i begeret ved å påpeke at isbit i vin i beste fall må være for å døyve en sur og dårlig vin.

Men i sydlige land fra Spania til Thailand drikker de til og med rødvin med isbiter.

- Da er temperaturen viktigere enn smaken. I Syden er for øvrig isbiter gjerne smittekilden til magetrøbbel, minner Ketilsson oss om. Han anbefaler på det sterkeste ikke å ha isbiter i et glass med god vin. Hvit eller rød. Uansett hetebølge.

__________________________________________________________________________

I samarbeid med Min Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning