Billigst madrass best

En billig skum-madrass fra Ikea konkurrerer ut Hästens og Tempur i en ny test. Sultan Forsbacka ble best da Forbruker-rapporten testet 16 madrasser.

Publisert Oppdatert
Testvinneren oppnådde 73 av 100 mulige poeng, og fikk totalvurderingen "bra", som er nestbest etter karakteren "meget bra". Med en pris på 1600 kroner hører Sultan Forsbacka hjemme blant de billigste madrassene.

- Vi synes det er svært gledelig at det kommer fram at kvalitet ikke er synonymt med pris når det gjelder madrasser, sier Kaja Fønhus Brenna, informasjonsrådgiver hos Ikea.

90 centimeter bred

Sultan-madrassen er en løs madrass, men Forbruker-rapporten har også testet fem rammemadrasser og to kontinentalmadrasser. Blant rammemadrassene er Hästens Excel den beste - og dyreste med en pris på 14.550 kroner. Av to kontinentalmadrasser i testen, er Jensen Royal best. Begge disse oppnår kun karakteren "middels". Kontintentalmadrassen Jensen Royal koster 18.000 kroner, og er dyrest av samtlige madrasser i testen.

De testede madrassene har alle en størrelse på 200x90 centimeter. Samtlige er testet uten overmadrass. Holdbarheten er undersøkt ved å simulere cirka ti års bruk ved hjelp av en tung valse. Ikea-madrassen er like fin etter denne testen.

Prøveligg madrassen

- Det er betryggende at det ikke alltid er det dyreste som er det beste, uttaler Hilde Vermedal, fysioterapeut og osteopat ved Majorstuen Osteopati. Etter å ha lest gjennom testresultatene er hun opptatt av at vi først og fremst bør finne en madrass som passer perfekt til vår egen kropp.

- De som er på jakt etter en god madrass må ta seg god tid, og prøveligge madrassene en stund i butikken. Ta gjerne med en god bok for å få tiden til å gå mens du prøveligger de forskjellige madrassene, tipser Vermedal.

Sjekk skulderen

I Forbruker-rapportens test er skum-madrasser ofte bedre enn springfjærmadrasser.

Vermedal råder imidlertid folk til å prøve ut både skummadrasser og springfjærmadrasser med soneinndeling.

- Her bør de fokusere på om de ligger behagelig både i ryggliggende og sideliggende. Husk at man skal ha en støtte av alle kroppens kurver slik at ryggen og nakken blir liggende tilnærmet "rett" og avlastet, anbefaler Vermedal.

På springfjærmadrasser med soneinndeling er det viktig å føle hvor godt skulderen mot madrassen har det.

- Pasientene bør forskyve seg litt opp og ned på madrassen avhengig av hvor lange de er, for å få skulderen skikkelig ned i sonen. Er de for tunge slik at de blir liggende nedover i en nedoverbakke, er nok ikke soneinndelingen ideell, da dette vil føre til en uheldig vinkel av nakken, mener fysioterapeuten.

__________________________________________________________________________

I samarbeid med Min Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning