Billigere enn du tror

Stemmer det at desember er så dyr? At gjennomsnittsnordmannen øser ut mer penger enn ellers? Vi har kikket nærmere på statistikken – og gir deg noen overraskelser.

Publisert Oppdatert
Med utgangspunkt i Forbruksundersøkelsen fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) har vi gått dypere inn i det norske juleforbruket. Tallenes tale er klar: Vi slipper relativt billig unna i desember, gaveinnkjøp og selskapelighet til tross.

Rimelig å spise

Overraskende nok bruker vi ikke mest penger på mat og drikke i desember. Gjennomsnittshusholdningen blar "bare" opp 3279 kroner for å holde liv i skrotten denne måneden, ribbe inkludert.

Det er om sommeren og tidlig høst det virkelig dyre etegildet står. I juli, august og september ryker det nemlig ut hele 3498 kroner per måned til mat og drikke. Spesielt bruker vi mye penger på frukt, grønnsaker, melk, ost, egg og brød.

I desember får grønnsakene råtne i fred i butikken. Da spanderer vi bare 265 kroner på denne varegruppen, mot hele 339 kroner per måned i tredje kvartal.

Julesigar

Røyk og snus bruker vi faktisk mest penger på i januar, februar og mars, alle gode forsetter til tross. I denne perioden går 317 månedlige kroner opp i røyk per husholdning, mens desember nærmest er asketisk med bare 299 kroner, til tross for den berømte julesigaren.

- Årsaken er trolig at desember er en overvåket måned. Familie og slekt sitter som sild i tønne i dagevis. Da blir det mindre røyking, sier Anita Borch, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Til gjengjeld blir det drikking. Vi spanderer mye mer penger på alkohol i julemåneden enn ellers i året. Gjennomsnittshusholdningen heller ned 798 kroner - mens de minst forfyllede månedene er januar, februar og mars med 457 kroner per måned.

Kledd for vinter

Statistikken kan tyde på at vi nærmest går barbeint i desember, men er flott kledd på kroppen for øvrig. Denne måneden har vi nemlig årets desidert laveste forbruk til skotøy, bare 139 kroner for gjennomsnittshusholdningen. Men til klær for øvrig har vi det høyeste forbruket, 1853 kroner.

Sko er tydeligvis mest interessant for oss om våren og sommeren, for i månedene april, mai og juni har vi årets høyeste forbruk med 291 kroner per gjennomsnittshusholdning.

Billig å bo

Tallenes tale er underlig lavmælt når det gjelder kategorien Bolig, lys og brensel i desember, faktisk er vi på et årslavmål denne måneden. Mest påfallende vår totale lemfeldighet når det gjelder reparasjon og vedlikehold, med bare 1554 kroner per husholdning, i motsetning til hele 2296 kroner i tredje kvartal.

Utrolig nok ligger Elektrisitet og brensel også betraktelig lavere i desember enn i alle andre måneder.

- Det er stordriftsfordeler i desember. Mange har reist fra hjemmet, og satt varmen ned på et minimum. Dette kan gi utslag på statistisk nivå, sier Anita Borch i SIFO.

Ny duk

Så hva bruker vi egetlig pengene på i desember? Møbler og tepper kan det ikke være, for der ryker pengene istedet ut i tredje kvartal. Boligtekstiler, derimot, har årets høyeste score i julemåneden. Her snakker vi trolig duker og gardiner, og til dette flotter vi oss med 313 kroner per husholdning i grell motsetning til 123 kroner per måned i andre kvartal. Andre poster som ligger høyest i desember er husholdsningsaparater, kjøkkenutstyr, glass, dekketøy og utgifter til rengjøring og ettersyn i boligen.

Og vi holder oss stort sett der, i den nyvaskede heimen. Transportmessig er desember latterlig billig, faktisk årets billigste, med bare 4243 kroner i forbruk for gjennomsnittshusholdningen.

- Billetten til hjemreise ble nok bestilt og betalt i november, kommenterer Anita Broch.

Teleutgifter har vi knapt denne måneden, vi nøyer oss med å sende noe grassalt med post. Telemessig tar vi igjen det forsømte i januar, februar og mars, og øker utgiftene med over 50 prosent.

Gavene

Statistikken tyder på av gavene hovedsakelig dukker opp i følgende kategorier: Audiovisuelt utstyr, annet utstyr til fritid og hage, aviser, bøker og skrivemateriell, personlig pleie og andre personlige varer. Alle disse utgiftspostene er høyere i desember enn noen annen måned. Spesielt høyt skårer Annet utstyr til fritid og hage, med 1156 kroner i desember mot 453 i årets første kvartal. Skiene, rattkjelkene og lekene, som bugner under treet på julaften, er med andre ord gjenfunnet i statistikkens kjølige oppramsning.

- Sports- og hobbyutstyr er dyre ting som gjør utslag på statistikken. Og produkter til personlig pleie er gaver som gir de riktige omsorgssignalene til jul, tolker Anita Borch.

Avslutningsvis må vi bare spørre: Blir folk flest smartere i desember? Forskerne har ikke noe klart svart på dette. Uansett er kategorien "Utdanning" så kostbar som bare mulig i desember, med 170 kroner til formålet, mot 50 kroner i årets andre kvartal.

Dyre nissetovingskurs til tross, desember er ikke så dyr som folk skal ha det til. Gjennomsnittshusholdningen, som består av 2,23 personer gjennom året, bruker 28 796 kroner i desember. Halv skatt burde vi heller hatt i juli, august og september, måneder som hver koster 30 265 kroner.Kilde: Forbruksundersøkelsen, SSB. Alle tall i 2006-kroner

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning