Billig lån til første bolig

Sliter du med lite egenkapital, men drømmer om egen bolig? Med førstehjemslån kan du få fullfinansiert boligen din til under 4 prosent rente.

Publisert Oppdatert
Problemet for en fersk boligkjøper er først og fremst sikkerheten hun eller han er i stand til å stille. Det vanlige kravet om tyve prosent egenkapital utgjør 300.000 kroner på en bolig til en halvannen million kroner - et stort beløp for en som akkurat er ferdig med studiene. Men med såkalt førstehjemslån kan du ofte få låne hele kjøpesummen, og det med bankens beste rente.

- Førstehjemslån er en gavepakke fra bankene til ungdom og førstegangsetablere, fastslår Gisle Høyland, seniorrådgiver på privatøkonomiske spørsmål ved Norsk Familieøkonomi.

Han har utarbeidet en oversikt over førstehjemslån fra ti av de største bankene.

I tabellen ligger bankenes effektive rente på oppunder fire prosent. Lavest ligger Sparebank 1 SR-Bank med en effektiv rente på 3,8. Men ikke alle unge kan få innvilget millionlån til den første boligen.

- Unge må gjennom en vanlig kredittvurdering der banken ser på inntekt, sikkerhet, betjeningsevne- og vilje. Det kan dessuten være positivt å ha spart i BSU (Boligsparing for ungdom) sier Høyland, som påpeker at bankene gjerne vil ha unge voksne som låntakere.

- De kan bli langvarige og lønnsomme kunder. Generelt har det dessuten vært lite tap på boliglån blant ungdom, påpeker Høyland.

Generøse banker

Forbrukerøkonom i DnB NOR, Aud-Helen Rasmussen, forteller at banken har gode erfaringer med førstehjemslån-kundene.

- Unge låntakere er svært gode betalere. Dersom det kniper, snur de seg fort rundt, og tar seg for eksempel en ekstrajobb, sier Rasmussen.

Hos flere av bankene kan du låne inntil 100 prosent av kjøpesummen. I vår oversikt er det Sparebank 1 SR-Bank, Sparebank 1 Midt-Norge, Nordea, DnB NOR, Postbanken og Sparebanken Møre som er rause med å låne ut penger.

- Normalt pleier de største bankene ikke være blant de beste på utlån, men på førstehjemslån har mange av storbankene et bra låneprodukt, bemerker Høyland.

Slipper BSU-sparing

Tidligere var det vanlig at bankene krevde at du åpnet BSU-konto i banken for å kunne få førstehjemslån. Oversikten viser at Nordea, DnB NOR, Postbanken, Sparebanken Møre og Sparebanken Sør ikke har krav til BSU-sparing.

Ikke overraskende oppfordrer Høyland til å sjekke vilkårene flere steder:

- Noen banker låner kun ut 80 prosent av kjøpesummen, mens andre finansierer 90 og 100 prosent. Har man ikke egenkapital, er det mye penger spart på å slippe toppfinansiering, og finne banken som gir lån med 100 prosent finansiering med lav rente, sier Høyland.

Førstehjemslån er generelt en uproblematisk lånetype, ifølge Anne Nesheim, rådgiver i Forbrukerrådet.

- Ideelt sett ønsker man å slippe fullfinansiering, men situasjonen er ofte slik i etableringsfasen, sier Nesheim. Hun kommer med følgende oppfordring:

- Begynn å betale ned på lånet raskt - og dropp mange år med avdragsfrihet! i_205638 i_205609

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning