Bassengbølgen

Du trenger ikke bo i Beverly Hills for å ha svømmebasseng i hagen.

Publisert Oppdatert
- Før fikk man Hollywood-assosiasjoner hvis noen hadde svømmebasseng i hagen. Den tiden er forbi, sier Harald Fehn, daglig leder i svømmebassengleverandøren Pahlén.

Hovedårsaken er tilbudet av billige ferdigbasseng.

- Det kom en eksplosjon av bassengimportører for få år siden, og etterspørselen ser ut til å holde seg høy. Vi i Pahlén leverer bare til utstyr til selvstøpte bassenger, som ligger en del høyere i pris, men også hos oss har etterspørselen bare økt de siste 7-8 årene, forklarer Fehn, som har vært i bransjen siden 1973.

- Jeg vil kalle utviklingen eksplosiv. Vi har ett problem nå, og det er å ta unna etterspørselen, sier daglig leder Ragnar Follesøy i Grønt Fokus, en av de nyere og største aktørene i bassengengmarkedet.

Ferdigbalje

Dersom du ønsker et svømmebasseng i hagen, har du i hovedsak to muligheter: Det ene alternativet er å velge et ferdigstøpt basseng. Enten et basseng som man graver ned, eller et man bare har stående på plenen. Det andre alternativet er å støpe et skreddersydd basseng.

- Fordelen med å støpe selv er selvfølgelig at bassenget blir mer integrert i resten av hagen og miljøet. Fordelen med ferdigbasseng er at det er lettvint og rimelig, konkluderer Harald Fehn.

En av de mange firmaene som tilbyr ferdigbasseng, er Bassengkonsulenten. De lokker med svømmemuligheter i hagen ned til en pris på rundt 20.000.

- Selve bassenget er ikke så dyrt, den typen som kan graves ned, får du fra 20.000 og oppover. Vanlig størrelse å er åtte ganger fire meter, det får du for rundt 30 000. Men i tillegg kommer graving, og mange vil dessuten gjøre bassenget litt pent med hagesteiner og liknende rundt, så prisen vil nok alt i alt ligge på fra 50 000 og oppover, opplyser daglig leder i Bassengkonsulenten, Kjell Inge Haavik.

Prisen på selvstøpt er ifølge Harald Fehn fra 150.000 og oppover.

- Men da har du glede av bassenget i mange år. Jeg har sett bassenger gå i arv i tre generasjoner. I tillegg vil et pent basseng høyne verdien på eiendommen din, mener han.

Levetiden på et prefabrikkert basseng er kortere, men med 15 års garanti er også de forventet å leve langt mer enn noen få sesonger.

Forhåndsarbeid

Både før og etter at bassenget er satt på plass, må mye være i orden. Første punkt er å søke kommunen om byggetillatelse.

Og når byggingen er godkjent, skal ikke bare bassenget fylles med vann, det skal også ha renseanlegg, og ikke minst sikres på en eller annen måte.

- Man er forpliktet til å sikre bassenget. Hvordan sier loven ikke noe om, men mange velger et overtrekkssystem. Til å rense bassenget trenger du et filter, som sammen med kjemisk rensning er nok til at vannet kan stå i bassenget over fem år før det trenger å skiftes ut, opplyser Fehn.

Ferdigbassengene kommer som byggesett, ofte med vedlagt instruksjonsvideo, men hvis du ikke vil montere selv, kan leverandørene hjelpe.

Vær klar over at strømutgiftene kan bli store. Mange vil ha et basseng som holder godt over sjøtemperatur. Belysning og vedlikehold er andre momenter som krever noen kroner.

Men uansett om du vasser i penger, er det ikke sikkert du kan svømme rundt i din egen hage i år.

- Hvis du bygger selv kan vi levere på en uke eller to. Hvis du skal ha andre til å bygge for deg, kan det bli vanskelig å få til noe før badesesongen er over, beklager Ragnar Follesøy.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning