Barnesikker bolig

95 % av alle ulykker som rammer barn skjer innenfor husets fire vegger. Gjør du noen enkle grep blir hverdagen tryggere for poden, og faremomentene blir færre.

Publisert Oppdatert
Hele 95 prosent av alle ulykker som rammer barn, skjer innenfor hjemmets fire vegger. Ifølge tall fra Sosial- og helsedirektoratet, må nesten 70 prosent av guttene og mer enn 50 prosent av jentene innom legevakt eller sykehus i løpet av sine 15 første år. De fleste ulykkene skjer mens barna er små.

- Fall i trapper og fall på våte badegulv, i dusjen eller i badekaret er det som gir flest skader. Men de mest alvorlige ulykkene skyldes løsemidler og medisiner, forklarer forsker Ingri Myklestad ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt. Hun gjorde for noen år siden en undersøkelse om barneulykker, publisert i Tidsskrift for Norsk Lægeforening.

Hvert år dør gjennomsnittlig sju barn i alderen 0-4 år i hjemmeulykker som involverer brann, fall, forgiftning, kvelning, elektrisk ledning/apparat eller drukning.

Sikre grep

Undersøkelser viser at ulykkestallene synker dramatisk når hjemmet, omgivelsene og produktene som barn kommer i kontakt med, gjøres sikrere. Derfor er det viktig å være kritisk når man velger babyutstyr og leker til barna.

- Alt av utstyr og leker til barn skal være i henhold til lov eller forskrift, og skal i utgangspunktet være sikkert. Vi ser likevel at feilbruk ofte kan være årsak til ulykker, derfor er det viktig å lese bruksanvisninger, helst på norsk, sier overingeniør Hanne Størholt i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Ved å gjøre noen enkle grep i hjemmet kan man redusere risikoen for ulykker. Overalt hvor du finner utstyr til barn, finnes også sikkerhetsutstyr. Seler til stol, seng og vogn, trappegrinder, anti-skli til badekar og trapper, skuffe- og dørstoppere og hjørnebeskyttere er hjelpemidler som kan gjøre hverdagen sikrere.

Men det vil alltid være nok av farer som lurer. Hver alder har sine utfordringer, og barnas første sju år kan dele inn følgende fire faser:

1. Spedbarnstiden

Fram til barnet er et halvt år, er det viktig å ha en stelleplass som er stødig, og aldri gå fra barnet når det ligger der. At babyen plutselig klarer å rulle seg rundt, skal være en positiv opplevelse, ikke en stygg ulykke.

Fjern små deler fra leker, dette gjelder spesielt hvis barnet har større søsken med leker som ikke er ment for spedbarn.

Ha aldri barnet på fanget når du drikker noe varmt, og la være å plassere babystolen på en benk eller bord - med mindre du sitter eller står ved siden av. Man må aldri undervurdere bevegelsesevnen til små mennesker!

2. Seks måneder - to år

Barn i denne alderen er mest utsatt for fall, samt forbrennings- og forgiftningsskader.

Undersøkelser har vist at forbrennings- og forgiftningsulykkene kan reduseres med nærmere 90 prosent gjennom forebyggende tiltak:

* Montér kasserollevern på komfyren og pass alltid på at varm mat og drikke står utenfor rekkevidde for små armer.

* Oppbevar medisiner og kjemikalier på et sikkert sted.

* Sikre stikkontakter med kontaktbeskyttere. Nye stikkontakter har innebygget barnesikring.

* Pass på varme ovner.

Husk dessuten trappegrind både oppe og nede - grinda oppe må ikke slå ut mot trappen. Sikre vinduene dersom det ikke er innebygget barnesikring, alle hus bygget etter 1987 skal ha barnesikre vinduer. La aldri barna være på en balkong uten tilsyn. Fest bokhyllene til veggen. Sett hjørnebeskyttere på lave bord og møbler. Og la aldri barnet sitte alene i badekaret, små barn kan drukne selv på 10 centimeter dypt vann.

3. To-fire år

I to-treårsalderen er barn blitt aktive og habile klatrere. Det holder ikke lenger å sette medisiner, vaskemidler og kjemikalier høyt oppe, nå bør de låses inn.

Husk at en del planter, både inne og i hagen, er giftige. Giftinformasjonen vet hvilke.

Sørg fortsatt for at vinduene ikke kan åpnes mer enn 10 cm.

Sengelamper bør være festet til veggen.

Det er fort gjort å la oppvaskmaskinen bli stående åpen en stund når man rydder etter middag. Dersom et barn skulle komme løpende og snuble over bestikkskuffen, kan det bli farlig. Sett kniver og gafler med spissene ned.

Pass på ledninger som fører til vannkokere og varme strykejern.

4. Fire - sju år

I denne alderen er uteulykker den største trusselen, spesielt trafikkulykker og drukningsulykker. Men selv om barna har bedre kontroll og vet mer om hva som er farlig i hjemmet, gjelder det fortsatt å følge med, og ikke overvurdere dem. Etter hvert som barn blir eldre, deltar de i større grad i husarbeid og med matlaging. Da er det viktig å være tilstede, og ikke la ungene håndtere varme ovner og farlig verktøy alene.


Artikkelen er skrevet av Heidi Pettersen

Kilder: Sosial- og helsedirektoratet og Nasjonalt folkehelseinstitutt
Foto: Kirvil Håberg Allum


i_177098 i_177096

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning