Barn og internett

Internett har dukket opp både i hjemmene og på skolen. De små, håpefulle må lære å bruke internett, men det er flere ting man bør være oppmerksom på.

Publisert Oppdatert
Tid og sted

Det er ingen tvil om at barna vil finne mye interessant, morsomt og lærerikt på nettet. Likevel bør ikke internett hindre bana i utelek og sosialt samvær med familie og venner. Bestem på forhånd hvor lenge barnet får lov til å sitte ved PC-en og vær konsekvent.

PC-en bør dessuten plasseres i et fellesrom, slik at foreldrene kan følge med på hva barnet gjør og gjerne delta i surfingen. Finn sier som er barnevennlige og legg disse inn som favoritter.

Forberedelser

Forbered barna på hva de kan komme til å finne på nettet og hvilke farer som finnes. Det er liten vits i å skjule disse tingene for barna. Før eller siden ramler de bort i sider som ikke er egnet for barn og da er det like greit at de allerede er klar over at de finnes. Oppmuntre dem til å komme til deg hvis de har spørsmål.

Hjemmesider

Mange barn og unge synes at det er gøy å lage sine egne hjemmesider. Det er ingen grunn til at de ikke skal få lov til å ha sin egen side på nettet, men pass på hva de legger ut. Blant annet bør man unngå gjenkjennelige bilder av seg selv og andre, navn, adresser, navn på skole, e-postadresser osv. Gå jevnlig inn og se på siden, slik at du kan hjelpe dem med å sensurere informasjon og informere dem om hva som kan skje.

Messenger

Om barna ønsker å kunne chatte med vennene sine ved hjelp av f.eks MSN messenger, så bør de få instrukser om hvordan de legger til og godkjenner de som legges til vennelisten. Når noen skal legges til på listen bør dette være avtalt på forhånd. Profilen bør dessuten være helt anonym. På samme måte som med hjemmesiden bør det ikke ligge opplysninger der som kan identifisere barnet.

Foreldrestyring

Det finnes flere programmer som lar deg styre bruk av internett. Disse kan fungere veldig bra om de følges opp. Det tar neppe lang tid før barna lærer å knekke koder. Barn lærer fort og plutselig kan de mer enn foreldrene. Pass på at du holder deg oppdatert og kan holde følge med barna.

Loggen

Du kan selvsagt gå inn i loggen og sjekke hvilke sider som har vært besøkt, men gjør barna oppmerksom på at du kommer til å gjøre dette. Fortell dem at du kan sjekke hvilke sider de har besøkt og at du kommer til å gjøre det. Det kan være lurt å gå gjennom loggen sammen med barna, slik at dere sammen kan se om alle sidene er egnet for barn. Om du finner noe som du ikke ønsker at barna skal besøke igjen, så fortell dem hvorfor. Det er ikke sikkert at de har vært klar over innholdet på siden selv, så unngå å kjefte. Be dem heller om å komme til deg neste gang de kommer inn på en lignende side.

Alene hjemme?

Om barna er alene hjemme av og til, så bør de ikke ha tilgang til internett. Det finnes flere måter å hindre bruk, men være oppmerksom på at de kan finne ut hvordan de skal "lure" seg til dette likevel.

Du kan f.eks bruke et innloggingspassord eller nettverkspassord som bare foreldrene vet om. Du kan også fjerne nettverkskabelen om du vil la barnet bruke PC-en uten at den er koblet til internett (f.eks til skolearbeid).

Om du ønsker mer informasjon om hvordan du kan gi barna en trygg internett-opplevelse kan du besøke SAFT. Der vil du finne fyldig og nyttig informasjon om barn og bruk av internett.

i_222160

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning