Baltisk balansekunst

Det er ikke bare frisbeer og volleyballer som flyr gjennom lufta i Pärnu. Stedet er en populær badedestinasjon, i tillegg til strand og sol kan du jo prøve ut de populære balansehuskene.

Publisert Oppdatert
Strandgjestene har også mulighet til å få seg en luftig svingom, i de vanvittige, gule balansehuskene - tasakaalukiigud - som gjør dette til en beach litt utenom det vanlige. Men her kan det være en fordel å ha armmuskulaturen i orden: Glipper man taket, er det fire lange meter ned til bakken.

Estlands sommerhovedstad

- Skal dere til Pärnu? hadde vår venn Marko spurt oss i hovedstaden Tallinn.

- Fin by. Men nå er det altfor mange turister der, bemerket han, før vi hoppet på en av de over 20 ekspressbussene som daglig tar totimersturen fra Tallinn til den lille badebyen.

Pärnu ligger lengst nord på den baltiske rivieraen. Byen bråvåkner hver eneste juni, da stiger plutselig folketallet fra 44.000 til 150.000. 65 prosent av turistene kommer fra nabolandet Finland. Og de har god plass å boltre seg på: Selv blant 30.000 soltilbedere slipper du å ligge klin inntil naboen på den langstrakte, hvite stranden.

- Vanligvis bor det bare middelaldrende folk og barn her. Men nå om sommeren blir det helt annerledes. Da kommer folk hit for å feste på stranda, sier student Lilian Urba, som har sommerjobb i hjembyen.

Og Lilian har helt rett: Også på kvelds- og nattestid er det fullt av liv langs strandpromenaden i Pärnu. Her blir det langt fra mørkt, selv etter at solen går ned, siden diskoteket Sunset sørger for at hele strandområdet bades i blått neonlys.

- Sunset er veldig mainstream, mener Lilian.

- Jeg går heller på Club Tallinn, der Estlands beste dj-er kommer for å spille i sommermånedene, forteller hun.

Restaureringen

Arkitektonisk er Pärnu en fascinerende blanding av middelalderbygninger, funkisperler, vaklevorne skur, vakre villaer og bygninger som åpenbart stammer fra sovjettiden.

Byen ble nedtegnet på kart første gang i 1154, og har opp i gjennom historien tilhørt ulike land, deriblant Sverige og Russland. Estland gjenvant friheten fra sovjetisk okkupasjon i 1991, og befolkningen satte umiddelbart i gang med å riste av seg det kommunistiske støvet. Et eksempel på dette er restaureringen av Rannahotell, funkisperlen fra 1937 som ble gjenåpnet i 1994. Hotellet ligger strategisk til med utsikt over stranda.

Billig, billig

- Diss iss nåt må'nni. It is garr'bitsj, konstaterer en ung finsk mann, og kaster noen estiske pengesedler på bakken.

Den finske sommergjesten, som har prøvesmakt det lokale ølet, for øvrig noe lysere enn det norske, er tross mangel på folkeskikk inne på noe: Du får mye for pengene i Pärnu.

En halvliter på byen koster under 15 kroner. På byens restauranter betaler du godt under halvparten av norske priser. Og maten er stort sett bra, om du går for de lokale kjøttrettene. Men alle har ikke like gode kunnskaper om internasjonale retter og forhold. På Pärnus mest populære pizzarestaurant er det både tunfisk og kjøtt i de fleste pizzaene på menyen - og som en kelner måtte spørre oss:

- Hva er en dobbel espresso?

FOTO: Bjørn-Egil Mikalsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning