Bærekraftig hagemiljø

Hvert år forsvinner regnskog tilsvarende halve Norges areal. Pass på at den ikke dukker opp i hagen din.

Publisert Oppdatert
Hagemøbler av teak, akasie og eukalyptus er både pent og populært til uteplassen. Den kommersielle hogsten av disse tresortene er en av de viktigste årsakene til at regnskogen raseres. Og avskogingen utgjør en betydelig faktor i de globale klimaendringene. Sitter du fremdeles godt?

- Hvis du ikke vil bidra til disse ødeleggelsene, bør du unngå å kjøpe produkter av tropisk tre, råder Nils Hermann Ranum, kampanjeleder i Regnskogfondet.

Over 20 prosent av de totale utslippene av klimagasser kommer fra hogst av regnskog. Norge importerer tropisk trelast for langt over 100 millioner kroner årlig, og mye av det ender opp som hagemøbler. Det meste kommer fra Sørøst-Asia.

- Hagemøbler av teak fra Burma er ille i dobbelt forstand. Teak-hogsten ødelegger den siste store tropiske skogen på fastlands-Asia, og salget av teak er en viktig inntektskilde for det brutale militærregimet i landet, opplyser Ranum.

På eget ansvar

Byggmakker, Maxbo og Montèr er blant kjedene som har valgt å ikke selge hagemøbler i tropisk tre.

- Vi holder oss unna alt regnskogtrevirke. Også produkter som som kan være fra regnskog, sier Håvard Koteng, kategoriansvarlig hos Byggmakker.

Tidligere miljøsertifiserte Forest Stewardship Council (FSC) tropisk trevirke, men den internasjonale merkingsordningen hadde, ifølge rapporter fra Regnskogfondet, store hull og svakheter. FSC-merket er i dag derfor ingen garanti for bærekraftig skogsdrift.

- Vårt råd blir da å unngå alle treprodukter fra regnskogsområder, sier Ranum.

Ifølge Miljøinformasjonsloven og Produktkontrolloven § 10 har du krav på å få vite om produksjonen av et produkt kan medføre vesentlige helseskader eller miljøforstyrrelser.

- Dette medfører at du har rett til å få vite opprinnelseslandet for trevirket som selges i butikken, opplyser Øyvind Herseth Kaldestad, informasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Alternativ behandling

- Velg behandlede hagemøbler av furu, gran, bøk, ask eller bjørk i stedet for regnskogtre, anbefaler Koteng hos Byggmakker.

- Hvitmalte furumøbler for eksempel, er in igjen og krever lite vedlikehold utover vanlig vask, tilføyer han.

Et annet alternativ for den ansvarlige hageeier er møbler av aluminium, PVC-fri plast eller stål. Da kan du sette deg i sola med god samvittighet - med mindre drivhuseffekten har drevet deg inn i skyggen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning