Åtte kjappe reisemål

Her er åtte byer som passer for en kort helgetur. Felles for dem alle er at du kan fly direkte fra Oslo.

Publisert Oppdatert
Vi har også stilt som krav at det finnes avganger etter klokka 15 fredag, med retur etter klokka 15 søndag. Populære destinasjoner som London, Stockholm, København, Berlin og Paris er åpenbare alternativer til vår liste.

Århus

Flytid: 1t 15 min

Reisetid flyplass-sentrum: 45 minutter med buss

Hva kan du oppleve: Det er blitt sagt om Århus at den har alt man kan ønske seg av en storby, samtidig som den oppleves som en småby. Rolige brosteinsgater fører deg mellom koselige kafeer og små livsstilsbutikker. Verdt å oppleve er også den Den Gamle By, et levende museum der du kan oppleve Danmark slik det var flere hundre år tilbake.

Helsinki

Flytid: 1t 25 min

Reisetid flyplass-sentrum: cirka 20 minutter med taxi

Hva kan du oppleve: Nokia har gjort Finland til en del av nordmenns hverdag. Helsinki bærer preg av at finnene tenker fremtidsrettet, med spennende moderne arkitektur og design. Byen er også historisk interessant, tydelig påvirket både fra øst og vest. Blir inntrykkene for mange, kan man svette bystøvet av seg i en ekte finsk sauna. Eller ta et slag biljard i Corona Bar hvor deleier og filmskaper Aki Kaurismaki fra tid til annen nyter favorittdrinken Jaloviina, en blanding av konjakk og vodka.

Brüssel

Flytid: 1t 55 min

Reisetid flyplass-sentrum: 20 minutter med taxi

Hva kan du oppleve: EUs hovedstad har mer å by på enn grå byråkrater. I helgene reiser dessuten mange EU-byråkrater hjem, noe som gir gode muligheter et rimelig hotellopphold. Og rike opplevelser. Søndag formiddag viser Brüssel seg fra sin mest livlige side med godt over hundre markeder. Ønsker man å innta et bedre måltid, er Brüssel stedet. Byen har flere tusen restauranter å velge i, og har vært rangert som en av verdens tre beste byer dersom man ønsker å spise ute.

Amsterdam

Flytid: 1t 40 min

Reisetid flyplass-sentrum: 15 minutter med tog

Hva kan du oppleve: Amsterdam er byen med flere kanaler enn Venezia og flere broer enn Paris. Mange reiser hit på grunn av de mange kulturelle og kunstneriske tilbudene. Byen har blant annet et stort utvalg museer. Mangfoldet innebærer også mindre finkulturelle innslag, med mange coffee-shops hvor marihuana-røyken ligger tett og Europas mest kjente red-light district.

Riga

Flytid: 1t 30 min

Reisetid flyplass-sentrum: 15 minutter med taxi

Hva kan du oppleve: Riga er en av Europas viktigste jugendbyer, og den verneverdige arkitekturen har satt Rigas historiske sentrum på UNESCOs verdensarvliste. Brede gater og vakre bygninger gjør den til en fin by å rusle rundt i. Og ikke minst er stedet billig. De mange restaurantene og kafeene kan nytes uten at du trenger å føle at du spiser opp matbudsjettet for uker fremover. Men uansett om du har tenkt å bruke penger eller ei, så er de store markedene verdt et besøk. Blir du lei av bylivet, finnes milelange sandstrender rett utenfor. Rigas opera holder også høy kvalitet.

Frankfurt

Flytid: 2t

Reisetid flyplass-sentrum: cirka 25 minutter med taxi

Hva kan du oppleve: Frankfurt har Europas høyeste skyskraper, Europas kanskje mest spektakulære skyline og er blitt kalt verdens minste metropol. Byen er kjent som et forretningssentrum, men har mye å by på også for dem som ikke er på forretningsreise. Stedet satser hardt på kultur, så det burde være enkelt å finne en god utstilling i en av byens mange museer. I løpet av året arrangeres også en rekke festivaler, karneval og andre markeringer som er verdt å få med seg.

Hamburg

Flytid: 1t 25 min

Reisetid flyplass-sentrum: 30 minutter med taxi

Hva kan du oppleve: Hamburg har de siste årene opplevd stor vekst i antall turister. Byen er ikke noe typisk mål for sightseeing, men har gode shoppingmuligheter og et rikt natteliv. Mange bruker kveldene til å vandre i området rundt gaten Reeperbahn. Området regnes som Europas nest største red light district, og kan i tillegg tilby en rekke teatre, restauranter, barer og nattklubber. Hamburg er dessuten Tysklands musikal-by fremfor noen.

Zürich

Flytid: 2t 30 min

Reisetid flyplass-sentrum: 10 minutter med tog

Hva kan du oppleve: Zürich har hatt en stor vekst i antall trendy barer, restauranter og butikker, og er i følge Lonely Planet "det nye Berlin". I tillegg har den en fin gamleby der du kan utforske en rekke kunstgallerier, antikvariater og antikkforhandlere. Zürich kan også tilby en av Europas største dyrehager.

__________________________________________________________________________

Foto: Ian Dagnall

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning