Århundrenes Århus

I Århus, en av Nordens eldste byer, ligger en av verdens kanskje hyggeligste lille bydeler, Latinerkvarteret. Brosteinsgatene fører deg til like mye spennende i dag som for tusen år siden..

Publisert Oppdatert
Kvarteret starter ved Nørreport, porten der kjøpmenn hver morgen måtte betale toll for dagens varer før de kunne fortsette gjennom de brosteinsbelagte gatene og inn til byens torv.

Selv starter du kanskje dagen på det økologiske bakeriet Emmerys. Med vellagrede oster i øynene, lyden av espressomaskinen i ørene og duften av nybakt brød i nesen, synker du ned i myk, brun plysjsofa og venter på at frokosten skal komme. Kanskje har du bestilt rørægg med parmesan. Kanskje maltrugbrød med økologisk spegepølse eller tørret skinke av spanske sortfodssvin. Eller kanskje bare et utvalg godt brød med smør og ost.

Etterpå går du glad og mett ut på gaten. Og siden du nå engang har fri, går du i stedet og ser på at andre arbeider.

Først går du kanskje til galleriet Ulrik Witts Hus, hvor du kan se kunstneren selv arbeide med sine siste malerier. Og Ulrik Witt vil selvfølgelig være der og si at dere får få deres røv inn, så han kan vise frem den nye keramikkutstillingen. Så vil han kanskje vise deg det bildet han har holdt på med de siste ukene, mens han forteller om det fine lyset man finner langs norskekysten.

Godt og gammelt

Deretter går du kanskje til klesbutikken Moluu, hvor innehaver Kathrine Juul hver dag sitter ved disken og syr nye kolleksjoner til sin butikk. Og hun vil si at folk i Århus ikke er så eventyrlystne i klesveien, men at det her i Latinerkvarteret har kommet en rekke gode butikker og designere, slik som Junk De Luxe, Bloomers og Munthe Plus Simonsen.

Selv velger du i stedet å gå rett til inspirasjonskilden, og vandrer inn i bakgården til bruktbutikken Dengang. Der vil innehaver Lise Pilgaard fortelle at mange av landets klesdesignere kommer innom hennes butikk for inspirasjon. Så populær er butikken blitt at hun nå åpner utsalg både på nett og i København.

Etterpå vil hun gå inn på bakrommet og hente fram flere klær, for her fylles det opp med varer hver dag kan skjønne. Og du vil prøve grønn sekstitallskjole bak store kuskinn, før du napper med deg et par velbrukte solbriller og tusler ut i sola igjen.

Siden du fremdeles ikke har fått nok av varer med sjel og historie, går du bort til brukt- og antikkforretningen Da Capo. Skiltet på døra vil fortelle deg at butikken bare er åpen fra 14 til 17.30, eller efter avtale (ring Lasse).

Men du er heldig og vil finne Lasse og hans store mage hvilende på en klappstol utenfor inngangen. Og han vil si at nordmenn er helt ville med gammelt skrald, og at han har mange norske kunder. Så vil han fornærme deg med å si at siden Norge var et så fattig land, er det ikke særlig mye fint og gammelt å finne der oppe.

Glad og mett

Etter alt dette er blodsukkeret definitivt på vei ned, så du går innom Summerbird Chocolaterie, hvor du gratis kan dyppe friske jordbær i mørk sjokolade, mens du lurer på om du skal velge marsipansjokolade med nougat eller hindbærganache.

Sannsynligvis er du fremdeles ikke mett. Da har du mange muligheter. Kanskje går du på vertshuset Sct Oluf som et brun og alt annet enn trendy sted, men hvor du kan få tre retters middag til 135 kroner, velg mellom kjøtt eller fisk.

Hvis du hverken vil ha kjøtt eller fisk, går du inn i bakgården til den økologiske restauranten Under Engle, hvor du kan nyte tapas eller vegetarburger med rødbetehummus og et glass hjemmelaget hyldebærsaft. Eller kanskje foretrekker du "dagens fangst" til en rimelig penge i gårdhaven til restaurant Margueritten.

Røykfyllt slutt

Til slutt går du selvfølgelig til Ris Ras Filliongongong. Der setter du deg mellom vannpiperøykende studenter og aldrende menn med skjegg. Og studentene vil fortelle deg at det jammen var på tide at noen lager en reportasje fra Århus og ikke bare drar til København, slik alle gjør.

For menneskene og mentaliteten er mye bedre her i Århus vil de si. København er mer jetset, der handler det om å henge med de riktige folkene og vise seg på de riktige stedene. I Århus er menneskene roligere, lettere å komme i kontakt med, mer nede på jorden. Og Ris Ras er et fantastisk sted hvor alle slags folk kan hygge side om side for en billig penge.

Og den søte jenta bak bardisken vil følge opp med at her på Ris Ras har de lave priser og over 50 ulike ølslag. Og du vil prøve noen av dem, altfor mange av dem faktisk, og etter hvert vil du flyte ned i kjelleren, i kjelleren hvor røyken ligger tykk over forelskede blikk og støyende latter.

Til slutt snubler du hjem, gjennom et smug så trangt at skuldrene skrubber mot hvitmalt murstein, mens du tenker at jammen, jammen tror jeg ikke jeg tar den samme runden i morgen.

Foto: Silje Eide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning