Årets gave til kjøkkenet

Akkurat da du hadde klart å presse espressomaskina inn bak blenderen og vaffeljernet, fikk du en kullsyremaskin, et pannekakejern og en sjokoladesmelter.

Publisert Oppdatert
I fjor ble pizzaovnen kåret til årets julegave. Hos mange endte nok den samme sted som så mange andre kjøkkenprodukter før den: Gjemt og glemt i den nederste og innerste kroken av det ytterste kjøkkenskapet.

Årets julaften vil sannsynligvis by på gode muligheter til å bytte den ut med noe annet.

- Vi tror årets julegavehits vil bli tallerkenvarmer, kjøkkenmaskin, blender og espressomaskin til de voksne, og sukkerspinnmaskin, sjokoladefontene og vaffel/toastjern til barna, sier informasjonssjef i Elkjøp, Åshild Indresøvde.

Julerush

Butikker med kjøkkenutstyr er en av bransjene med høyest andel av julehandelen. Ifølge tall fra Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) forventer man at det vil omsettes kjøkkenutstyr og steintøy for 570 millioner i forbindelse med juleinnkjøpene.

- Vi venter en sterk vekst i de fleste detaljhandelsbransjer, deriblant kjøkken, og har anslått at folk vil bruke rundt 7 prosent mer på julehandelen i år enn i fjor, opplyser informasjonssjef i HSH, Jarle Hammerstad.

Kjøkkenjulegavene koster. Elektronikkbransjen har for eksempel kåret Electrolux sitt A++ kjøleskap til årets hvitevare-julegave, en gave som vil koste deg rundt 12 000 kroner.

- Til gjengjeld er skapet energivennlig, sier Åshild Indresøvde.

- Mange ønsker seg gaver som koster litt. Et trendprodukt er for eksempel helautomatisk espressomaskin. Vi opplever en helautomatisk bølge - alt skal gå av seg selv. "It's so convenient" som de sier i USA, forteller hun, og viser til en undersøkelse Norstat har utført for Elkjøp, hvor 1 av 5 oppgir at de ønsker seg en ny kaffemaskin til jul.

I fjor ble Elkjøp sin Disney-serie en stor hit, med tannbørste og vaffel/toastjern der Mikke Mus-mønster brennes inn i maten.

- I år har vi nyhetene Disney-sjokoladefontene og Disney-sukkerspinnmaskin som vi forventer vi å selge mye av. Gjerne i kombinasjon med den elektriske tannbørsten, for tennenes skyld, sier Indresøvde.

Nye produkter

OBH Nordica har andre spådommer for hva som ender opp under juletreet.

- For oss blir nok knivsliperen årets julegave. Den selger veldig godt, og er dessuten et fornuftig produkt som alle trenger, mener daglig leder i OBH Nordica, Arne Finsnes.

- Ellers er blendere fremdeles et veldig hot produkt. Interessen for øltappeanlegg har også tatt av lokalt, siden både Dahls og Ringnes har begynt å levere øldunker til den, sier han.

En annen nyhet i høst er AGA sin WasserMaxx kullsyremaskin.

- Nordmenn drikker flere millioner lite kullsyrevann på flaske, så dette er en god mulighet til å utnytte det gode vannet vi har i springen. Bare fyll vannet i flasken, og velg selv hvor mye kullsyre du ønsker, reklamerer key account manager i AGA, Lillian Opheim.

Men før man går til innkjøp av årets nyheter, bør man kanskje spørre seg hvordan gikk det med pizzaovnen?

I hvert fall ikke bedre enn at Elkjøp har tatt den ut av sitt sortiment.

I mellomtiden har Elektronikkbransjen kåret årets julegave: Philips Wake-up light, også kalt demringslampe.

Så gjenstår det å se om den får stå fremme helt til påske.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning