Årets beste julemarsipan

Vårt ekspertpanel har smakt seg fram til tysk vinner, dansk andreplass og – dessverre – et sviende norsk marsipannederlag.

Publisert Oppdatert
- Jeg elsker marsipan, spesielt til jul. Marsipan er den eneste typen godteri jeg kjøper til meg selv i butikken. En marsipanpølse i farta på bensinstasjonen kan være en nytelse, mener frokost-tv-kokken Lise Finckenhagen.

Hun skal kåre årets beste julemarsipan sammen med to andre kokker og marsipanelskere, begge aktuelle med nye kokebøker: Ole Martin Alfsen fra Gastronomisk Institutt, og Charlotte Omsted Mohn fra Opaker Gård.

- Jeg lager min egen marsipankonfekt hver år. Blander marsipan, tørket aprikos og årgangswhisky. Nydelig, sier Alfsen, men åpner gjerne smakssansene for ferdiglagd butikkmarsipan også.

Marsipantesten innebærer minst like mye hemmelighetskremmeri som julegaver: Vi gjemmer emballasjen, og serverer marsipangriser, -hvaler, -pølser og -brød som navnløse, nummererte lekkerbiskner.

TESTEN

-----

Niederegger marsipanbrød

Meget god smak, med voksent hint av alkohol. Kan minne om den beste hjemmelagde marsipanen. Flott konsistens, og en perfekt blanding av sjokoladetrekk og marsipan. Smaker ekte mandel. Ole Martin synes sjokoladetrekket er litt uspennende og vil gi en femmer på terningen, men stemmes ned av begeistrede damer.

Terningkast 6

------------

Anton Berg marsipanbrød

Dette er typisk marsipan - veldig søtt og med litt grov konsistens. Lise døper produktet "after dinner sprit", og Charlotte påpeker at spritduften ikke er en negativ faktor for marsipan. Ole Martin oppfanger en god vaniljelukt, og synes marsipansmaken er deilig, men kunne ønsket seg noe mørkere sjokolade.

Terningkast 5

---------------

Freia julemarsipan

Det bølgete sjokoladetrekket dufter godt og antyder voksen målgruppe. Marsipanen smaker mandel, men på en litt syntetisk måte, mener Ole Martin. Lise bemerker en sukkerknasende følelse hun gjerne kunne unnvært. Konklusjonen blir at dette smaker helt greit.

Terningkast 4

---------------

Nidar julemarsipan

Panelet smaker både på den med og den uten sjokoladetrekk. Ole Martin synes dette minner om bensinstasjon-pølsene, og det synes Lise er bra - selv om det ikke er dette hun vil skjære opp og servere til kaffen. Charlotte får påskeegg-følelse, men panelet enes om at det ikke er noen prinsipielle forskjeller på "julemarsipan", "påskemarsipan" og "vanlig marsipan". Grisen uten sjokoladetrekk er altfor tørr i kantene, men smaken er ganske god. Snilt, harmløst, søtt og litt barnslig, konkluderer de.

Terningkast 3

---------------

Schluckwerder julemarsipan

Også her smakes det både med og uten sjokoladetrekk. Konsistensen på marsipanen er for seig og elastisk. Charlotte reagerer på den altfor parfymerte smaken. Ingen synes dette er noe særlig godt.

Terningkast 2

---------------

Nidar gullbrød

Veldig, veldig søtt, og for øvrig helt kjønnsløst, mener Ole Martin. Charlotte synes ikke dette gir henne en ekte marsipanpplevelse, og lurer på om det deigete produktet ville blitt bedre etter en tur i stekeovnen. Lise liker ikke sjokoladetrekket, som er for tjukt, dominerende og smaker av tørr kokesjokolade.

Terningkast 2

-----------------

Best kvalitetsmarsipan

- Fy f..., det var vondt, utbasunerer Ole Martin, mens Charlotte sier at den er feilparfymert. Etter en grundig kontrollsmaking, for å justere førsteinntrykket, kommer Lise og Charlotte fram til at dette kanskje ikke så skrekkelig vondt, bare annerledes. Det smaker rett og slett mer av smågodt og toffee-sjokolade enn av marsipan. Her har mange fargede, smakssatte marsipangjenstander ligget sammen i en boks, og skapt mer smaksforvirring enn godt er.

Terningskast 2

----------------

Hval julemarsipan

- Nei! Ikke dette, sier Ole Martin. Panelet er samstemt i det som best karakteriseres som avsky. Som å tygge tyggis, mener de, og mens marsipanen dømmes nord og ned som smakløs og seig, blir sjokoladen omtalt som direkte vond. - Dette var en fæl marsipan, oppsummerer Lise, men Charlotte vil ikke at de små figurene skal omtales som marsipan i det hele tatt.

Terningkast 1

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning