FINALIST I SKRIVEKONKURRANSEN «MATRO»

Halvparten mente at helsesøster burde få sparken for å anbefale pålegg med salt

Jeg kikker ned på den lille syv måneder gamle krabaten som fredfullt ligger i armene mine og ammer. Dette er jo matro, tenker jeg.

ØVELSE GIR MESTER: Jeg husker en av jordmødrene sa at var det en ting jeg kom til å bli god på, så var det å spise med en hånd og babyen på fanget, skriver Hilde Øino Nilsen.
ØVELSE GIR MESTER: Jeg husker en av jordmødrene sa at var det en ting jeg kom til å bli god på, så var det å spise med en hånd og babyen på fanget, skriver Hilde Øino Nilsen.
Publisert Oppdatert

FAKTA OM SKRIBENTEN

Navn: Hilde Øino Nilsen

Alder: 37 år

Ellers: Bosatt i Skien. Samboer med Dag, mamma til Torjus på 3 år og Peder på 8 måneder.

Er for tiden i permisjon, men jobber til vanlig som miljøterapeut på skole.

 

KOMMENTAR:

Da jeg var liten lurte pappa på om det var mulig å få litt matro da vi tre barna skravlet i munnen på hverandre.

Men matro er jo så mye annet. Jeg kikker ned på den lille syv måneder gamle krabaten som fredfullt ligger i armene mine og ammer. Dette er jo matro, tenker jeg.

Men han skulle bare visst hvor lite ro det er rundt maten han spiser.

Alle skal mene så mye

Det starter i det øyeblikket mor er gravid. Da kommer alle meninger, myter og råd om hva hun skal spise eller ikke spise. Særlig den eldre garde har mye meninger om dette. Om det er 50 år siden de var gravide, så spiller ikke det noe rolle. Det er nok ikke få av oss som har fått skarpe blikk når vi spiste jordbær med stor mage. I tillegg er det alt det vi må passe på å få i oss nok av, og alt det vi faktisk ikke skal spise, som muggost og spekemat.

Så går disse ni månedene da, hvor jeg prater om kosthold hos jordmor og lege. Samt det store spørsmålet: «Hvor mange kilo har du lagt på deg?», høres jevnt og trutt. Så kommer en fødsel, hvor i alle fall jeg fikk mye mas om hvor viktig det var at jeg spiste og drakk.

Blir det ro nå?

En ny liten skapning har sett verdens lys. Blir det matro nå? Nei, nå dreier mye seg om hvor mye babyen får i seg. Matskjemaer må følges, og du føler at du ikke gjør annet enn å amme. Det blir stadig påpekt at det er viktig at mor spiser og drikker nok og riktig for at ammingen skal gå bra.

Finalist i Matro-konkurransen

Mills startet Matro-initiativet våren 2015, for å sette kostholdshysteriet på dagsorden, og hjelpe folk ta tilbake et sunnere og mindre komplisert forhold til mat. Flere lever så sunt at det blir usunt, og for mange er måltidet mer preget av stress, usikkerhet og dårlig samvittighet enn selve maten og trivselen rundt bordet.

Matro handler om å senke skuldrene. All mat trenger ikke være lagd fra bunnen for å være både sunn og god.

Mat- og merkevarehuset Mills er et familieselskap på Grünerløkka i Oslo med røtter tilbake til 1885. Mills produserer matvarer under merkevarene Melange, Mills, Delikat, Soft Flora, Vita hjertego’ og Stryhns.

Les mer på www.mills.no/matro

Jeg husker en av jordmødrene sa at var det en ting jeg kom til å bli god på, så var det å spise med en hånd og babyen på fanget.  Hjemme starter en ny hverdag. Helsesøster kommer på hjemmebesøk, i tillegg må dere støtt på helsestasjonen å veie, for å være sikre på at knøttet legger godt på seg. Har jeg nok melk eller må jeg gi erstatning?

Alt du ikke må spise

I tillegg hagler det med råd om hva du ikke må spise selv, fordi da kan babyen få vondt i magen. Vekt er fortsatt et tema som angår mange flere enn deg selv. Har du gått ned for mye er det ikke bra, og har du ikke blitt kvitt kiloene så kommer du til å slite med dem for alltid.

Når det lille vidunderet er fire måneder, eller kanskje enda tidligere, begynner særlig besteforeldrene å spørre om ikke det er på tide å få noe annet enn pupp. Da de hadde små barn begynte de med grøt og middag ved tre måneders alder. Hvordan kan jeg mene at jeg skal fullamme til seks måneder? Det kan umulig være nok for barnet.

Fast føde

Når du endelig kommer til det punktet hvor du skal begynne å gi fast føde, må du ikke være så dum at en leser alle trådene i babyforum. Her skal alle lage all mat fra bunnen av, middagsglass er fy-fy. Jeg leste om en som hadde fått tips fra helsesøster om å gi leverpostei og smøreost som pålegg i starten. Iallfall halvparten på forumet mente at helsesøsteren burde få sparken for å anbefale pålegg med salt. Slike diskusjoner er det om alle måltider, alle slags pålegg og alle slags anbefalinger.

Tid for barnehage

Rundt ett års alder starter barna i barnehage. Er det lov med yoghurt i barnehagen? Hva med brunost? Det samme fokuset er det i skole og SFO. Har læreren lov å si fra dersom du sender med barnet ditt nugatti på brødskiva?

Så jeg titter igjen ned på min lille skatt som ligger og nyter. Han skulle bare visst hvor mye planlegging som ligger bak den melka han får.

Mat er viktig, men kanskje hadde det vært deilig for oss alle og fått en timeout av og til, hvor det virkelig var matro?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning