Angkor Wat er ikke oppskrytt

Det er nesten så jeg får gåsehud; så stor føles æresfrykten ved synet som åpenbærer seg foran oss.

Publisert Oppdatert
Midt i jungelen, på andre siden av det som ser ut som en naturlig vanngrav, strekker et av verdens underverker sine tårn mot himmelen.

Hunderevis av templer:

Angkor Wat er nesten skummelt der det stiger frem av tåken foran oss. Angkor er navnet på både et område og en tidsepoke, og templene var en gang sentrum i et kongerike preget av umåtelig rikdom og makt. Det er fortsatt mye som er uklart rundt byens opprinnelse og historie. Man mener likevel å kunne fastslå at det var den javanesiskfødte kong Jayavarman 2. som grunnla Angkorriket og bygget de første templene der de ligger i dag. Området består av flere hundre templer, men det er kun et ti talls som er åpne for turister i dag. Vi kunne velge utfra et bredt spekter av billetter og priser, alt fra halvdags- til 7-dagers pass. De fleste som besøker Angkor Wt velger to- dagerspasset, hvor du får med deg hovedtempelet og et par av de mindre templene i området.

Svunnen storhet:

Angkorriket, har som resten av dagens Kambodsja hatt sine oppturer og nedturer. Under styre av Jayavarman i den siste halvdelen av 1100-tallet, nådde Angkorriket sin største utstrekning. Store deler av det som er dagens Thailand, Laos, Malaysia og Vietnam inngikk i datidens Angkor. Det er funnet dokumentasjon på at templene Angkor har vært av like stor religiøs betydning for folkene i denne regionen som Roma hadde for de kristne i Middelhavsområdet.

Vel forberedt:

Av denne svunne storhetstiden er det i dag kun templene som står igjen, men de er ikke mindre interessante av den grunn. Som landets turistattraksjon nr én, mottar byen Siem Reap i Angkor tusenvis av turister hver eneste dag. Man kan i grunnen bli overrasket over å se så mange turister i et land som fortsatt er såpass lite kjent som turistmål. Men kambodsjanere er vel beredt; med salgsboder og en engelsk som man skulle tro var lært på privatskole over flere år, nøles det ikke med å presentere produktene og souvernirene til alle turistene som strømmer inn og ut av templene. Her er både mor og datter med i den obligatoriske prutingen,og snakker du ikke engelsk, tar de det gjerne på fransk.

Fotografiene er forfatterens private, og kan således ikke kopieres uten godkjennelse.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning