Alt kan repeteres

The Chemical Brothers gjør som Steely Dan og Brian Wilson denne sommeren. De gjør det igjen.

Publisert Oppdatert
"Do It Again" har en mystisk evne til å dukke opp som låttittel, nå sist som singelkutt fra The Chemical Brothers nye album "We Are The Night". Dette var knapt i butikkene før Moldefestivalen ble sparket i gang med Steely Dan som etterlengtet headliner. Brian Wilson, på sin side, var forrige måned i Norge og sang "Well I've been thinking 'bout all the places we've surfed and danced and all the faces we've missed so let's get back together and do it again" - i rørende harmoni med hele Frognerbadet.

Gjenganger # 1

Totalt 404 treff får du om du søker på "Do It Again" under "Songs" på Allmusic.com.

Og det er svært mange profilerte artister som dukker opp, de fleste med egne låter som kun har tittelen til felles. Noen gjengangere finnes rett nok. Den komposisjonen som er tolket av klart flest er signert Buddy DeSilva og George Gershwin.

"I know tomorrow morning

You will say goodbye and amen

But until then, please do it again"

trygler Judy Garland i en av de mest berømte versjonene av denne standardfavoritten.

Andre innspillinger teller navn som Marilyn Monroe, Mel Tormé, Sarah Vaughan, Diana Krall, Eartha Kitt, Julie London og Nancy Wilson.

Go back, Jack

Den varianten av "Do It Again" som er nest mest covret, har Walter Becker og Donald Fagen i Steely Dan som opphavsmenn. De må ha mottatt noen never dollar etter hvert for innspillingene til Tori Amos, Waylon Jennings, Smash Mouth, Richie Havens, Herbie Mann, Terry Callier, Paul Hardcastle, Falco, Deodato og et utall andre. Disse artistene har trolig én ting til felles: De aner ikke hva de synger om.

Den klassiske refrenglinjen "You go back, Jack, do it again / Wheel turning round and round" topper Donald Fagens ironiske og sedvanlig snertne fortelling. Og mange har sine meninger om hva det er som egentlig skildres. Besettende gambling? Skjebnens uunngåelighet? Ei jente som blir gravid? Illegale immigranter? Diskusjonen har i lengre tid gått heftig for seg på internett.

Surf-nostalgi

Her er det selvsagt også et poeng at Steely Dan for 35 år siden kickstartet hele karrieren med en låttittel som er så til de grader tilbakeskuende.

For The Beach Boys var situasjonen stikk motsatt på tampen av 60-tallet. Kommersielt var de fullstendig akterutseilt i hjemlandet USA, og bandleder Brian Wilson var nærmest paralysert etter sine nervesammenbrudd. De trengte desperat en ny hit, men hva kunne de gjøre? "Let's get back and do it again", erklærte Mike Love, som aldri hadde vært særlig begeistret for eksperimenteringen på "Pet Sounds" eller "Smile".

Og merkelig nok virket det. Både melodien og koringene var som strålende ekko av surfepoken tidlig på 60-tallet. Samtidig hadde "Do It Again" et så banebrytende, definitivt sound at nesten ingen har våget å spille inn coverversjoner. Wall Of Voodoo prøvde på sitt vis i 1987 - uten å gjøre særlig lykke.

Kjemisk gjenbruk

The Chemical Brothers anno 2007 er på en måte der The Beach Boys var i 1969. Tom Rowlands og Ed Simons var spydspisser i tekno-møter-rock-bølgen som virket så forfriskende midt på 90-tallet, men deres repriseforsøk de senere årene har ikke hatt den samme appellen. Derfor var nok mange skeptiske til tittelen "Do It Again" som nøkkellåt på "We Are The Night"-albumet. Men dette er milevis fra et forsøk på å gjenskape "Block Rockin' Beats" - selv om The Chemical Brothers fortsatt liker å leke med psykedelia.

"Oh my god what have I done

All I wanted was a little fun

Got a brain like bubble gum

Do it again...do it again"

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning