Alle til bords

Den største utfordringen er ikke å få julematen på bordet, men å få bordplass til alle.

Publisert Oppdatert
Du har sikkert opplevd scenariet: Det som er av bord og stoler har blitt hentet frem fra kjeller og loft. Onkler, bestemødre og nieser har presset seg sammen rundt juleduken, mens de gjør sitt beste for å håndtere kniv og gaffel med albuene presset mot sidene. Tilsynelatende harmoni, før det uunngåelige skjer: vinglasset plasseres på skjøten mellom kjøkken- og campingbord, og innholdet renner julerødt utover nystrøket hvit damaskduk.

- Å få plass til alle er ofte det største problemet når bordet skal dekkes, sier interiørkonsulent Aud Liv Thoresen. Hun er aktuell med boka "Borddekking til hverdag og fest".

- I utgangspunktet må man bare skjøte på med bord så godt en kan. Legger man en duk over, synes ikke overgangene så godt. Men det er klart man må være forsiktig med hva man plasserer på skjøten.

Sosial bordsetting

Hvis du vil ha en mer varig løsning enn det gamle ustødige campingbordet du pleier å hente ned fra loftet, finnes det et stort utvalg bord hvor antall bordplasser kan mangedobles.

- Det er veldig i tiden med lange, store bord. Folk er opptatt av å ha plass til å kunne invitere mange gjester. Hvis man ikke har veldig stor spisestue, er det beste å velge et bord som kan gjøres større med klaffer eller ileggsplater, råder Thoresen.

Skal du følge trenden, bør stolene være komfortable.

- Folk hygger seg lenger rundt bordet, og kan gjerne ha middagsselskap der man blir sittende hele kvelden. Derfor velger mange polstrede stoler som er mer komfortable enn vanlige pinnestoler.

Også IKEA har satset på at folk vil bruke tid rundt spisebordet. Oppfordringen i deres høstkampanje har nettopp vært "Kom deg hjem".

- Vi gjorde undersøkelser i forkant av kampanjen, og fant at folk liker å være sosiale hjemme hos seg selv. Og jula er jo nettopp en tid da vi inviterer familie og venner inn til sosialt samvær, sier trend- og hjeminnredningsspesialist i IKEA Norge, Camilla Gjerset.

Hun opplyser at trenden hos dem helt klart er at folk ønsker bord som kan brukes i ulike størrelser.

- Folk foretrekker komplette, alt-iett-møbler. De fleste ønsker i utgangspunktet et bord med tilsvarende antall plasser som medlemmer i familien, men med muligheter for utvidelse.

Plass til alle

Det finnes flere løsninger for å gjøre et bord større. De mest vanlige er bord med ileggsplater, eller bord med klaffer som kan slås opp.

- Ikke glem at man skal ha plass til beina også. På noen bord kommer beina i veien for enkelte av gjestene når de trekkes ut, advarer Thoresen.

Et alternativ til et bord som kan gjøres større, er å ha et ekstrabord som kan slås helt ned, og ryddes vekk.

- Hvis du skal ha veldig mange til bords, må det ofte et ekstrabord til, siden de fleste bord ikke kan utvides til mer enn dobbel størrelse. I IKEA har vi en egen "bordbar" der du kan velge mellom mange plater og bein, og kombinere slik du vil, sier Gjerset.

Hun opplyser at runde bord er blitt mer populært.

- Runde bord gir en annen sosial setting med mer kontakt mellom alle gjestene. Våre runde bord kan også utvides, men blir da ovale, opplyser hun.

Og med familie og venner samlet rundt et lengre bord enn noensinne, gjenstår det bare å sørge for at det er mat nok til alle.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning