Aldri igjen!

Kjetil Strand fikk i et lyst øyeblikk en innskytelse om at Zalo kunne fungere fint i oppvaskmaskinen. Det ble det bok av, slik at andre skal unngå de samme feilene.

Publisert Oppdatert
Det gjøres mye dumt rundt forbi, og mye av det skjer i heimens ikke fullt så trygge favn.

Påfallende mange av bommertene du gjør, er ting du bare gjør én gang - og så har du lært. Det var en slik tabbe Kjetil Strand gjorde da han innså at han bokstavelig talt vasset i utgangspunktet til en hel bok.

- Jeg hadde gått tom for oppvaskmiddel til oppvaskmaskinen, maskinen var smekkfull, butikkene var stengt og jeg hadde ingen intensjoner om å vaske opp, forteller den nyslåtte forfatteren.

Løsningen for Kjetil Strand ble Zalo. Han fylte opp beholderen, mens han selvtilfreds undret seg over at ingen hadde kommet på denne opplagte løsningen. Resultatet ble en halvmeter med klebrig boblemasse langt oppover kjøkkenveggene. Kjetil Strand var ikke lenger like tilfreds. Verken med seg selv eller Zaloens inntil da ukjente egenskaper.

- Hvordan kunne jeg tro at dette var så genialt? Og hvordan i all verden kunne jeg vite at en oppvaskmaskin ikke er potte tett? Vel, rett og slett fordi jeg ikke hadde hørt at å bruke Zalo i oppvaskmaskinen er noe du gjør bare én gang. Eller enda bedre: Lar være.

Hjelp til selvhjelp

Slik innså altså Kjetil Strand at her hadde det norske folk behov for en bok som kunne advare om slikt. Dermed gikk han i gang med å samle inn materiale. "Bare én gang" har blitt et ordentlig dugnadsprosjekt. Kjetil Strand startet en mailkampanje blant venner og bekjente, dessuten opprettet han nettstedet bareengang.com, der han oppfordret folk til å sende inn sine egne engangstabber. I tillegg fikk han drahjelp underveis fra landsdekkende radiokanaler og dagsaviser som oppfordret lyttere og lesere til å bidra.

- Det var slik jeg fikk vite at det var langt flere enn meg som hadde hatt uheldige opplevelser med Zalo. Oppvaskmiddelet oppfører seg nemlig på samme uforskammede måte både i boblebadekar og i vaskemaskiner.

Dyrekjøpt moro

"Bare én gang" rapporterer om dyrekjøpte erfaringer med tanke på hvor man definitivt ikke bør kvitte seg med flytende stearin (du kan kanskje selv tenke deg det) og hvordan far i huset reagerte da han måtte skru opp samtlige utløpsrør. Og - mens vi er inne på stearin - hvorfor man slett ikke bør straffe kubbelys som nekter å brenne ved å slenge dem i peisen.

På generelt grunnlag kan det være greit å notere seg at man må være forsiktig med kombinasjonen egg og mikrobølgeovner, det samme gjelder knekkebrød og brødristere. Når du har fjernet gruff i tette avløpsrør bør du også tenke deg om to ganger før du heller guffevannet du har samlet i bøtta ut i vasken når du fortsatt har vannlåsen i hånda. Det er også viktig å huske på at du aldri - aldri - skal bruke støvsuger for å fjerne spy, selv om det i øyeblikket kan virke som en lysende idé for en omtåket og sliten hjerne. Ting har det gjerne med å gå fryktelig galt.

- Jeg må si jeg er overrasket over hva folk smaker, kjenner og lukter på. Og like mye hva de stikker tungen eller andre kroppsdeler inn i. Kun fordi de er nysgjerrige, og ikke har den minste anelse om konsekvensene av sine handlinger, forteller forfatteren som har fått inn hundrevis av uheldige, men lærerike erfaringer fra det norske folk.

Lysere fremtid?

Det er for lengst allment kjent at de fleste ulykker skjer i hjemmet. Visstnok er det også slik at en ulykke sjelden kommer alene. Det ligger med andre ord an til mye trøbbel i den norske folkeheimen også i fremtiden.

Er det noe håp om en bedring i de tusen hjem, selv med din bok, Kjetil Strand?

- Det er jo det jeg håper med dette bokprosjektet. At folk skal ta lærdom av andres tabber, som de så sjenerøst har delt med meg. Det viser seg jo at folk over hele landet gjør mange av de samme blemmene. Nå har jeg laget et samlende organ for nasjonale tabber, så hvis boka blir lest av tilstrekkelig mange mennesker, kan det jo hende at vi går litt lysere tider i møte, flirer forfatteren. i_187573

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning