Aktiv ferie!

Skolefri betyr fritid – og lenge fri! Da kan det være greit å ha noen planer på lager for å aktivisere barna dine. Få tips av Kvinneguiden.no!

Publisert Oppdatert
Skoleferien er i gang og barna dine har hele to måneder med ledig tid., noe som kan virke som rene evigheten, både for barna og foreldrene! Selv om du og partneren din tar ferie, må dere gjerne jobbe en hel del, så hva gjør dere for å holde ungene smilende og glade og i aktivitet?

Kreativ informasjon

Det er masse av saker ungene dine kan finne på i sommer selv om dere ikke er dratt bort på ferie. Og dessuten trenger det heller ikke koste flesket, men noe må man selvsagt regne med å legge ut, likevel er det ofte verd det når man ser gleder i barnas øyne!

Du kan få god hjelp av internett til å lete frem alle mulige slags aktiviteter som du enten kan gjøre sammen med barna, eller de kan gjøre sammen med andre gjevnaldrende. Stort sett hver eneste kommune i Norge har en egen barneside hvor de lister opp hva som skjer for barn og unge i forskjellige ferier. Søker du på aktiviteter for barn i sommerferien eller lignende, kan det hende du finner mye nyttig informasjon som barna dine kan benytte seg av.

Samarbeid med naboer

Problemet kommer når alle naboungene er bortreist på ferie, da er kan barnet eller barna dine gjerne kjede seg uendelig mye, derfor er en ide gjerne å alliere seg med naboforeldrene rundt deg for å høre når de drar på ferie. Da kan du og partneren din gjerne lage en liten aktivitetsplan for barna deres om dere ikke er bortreist selv.

Det er virkelig ikke mye som skal til for å glede barna som ofte holder seg i aktivitet selv når de først har funnet noe de liker godt. Du kan kanskje få noen små ideer, inspirasjon eller flere tanker om hva dere kan hjelpe ungene med å finne på?

Ballspill:

Sommer er som oftest utetid, og det er god plass ute. Barna kan benytte seg av store parker, fotballbaner og naturen og ha det uendelig moro. Ballspill kan være så mangt, barna kan leke fotball, håndball, kanonball og en gammel favoritt bomgjemsel! Orker du, kan du være med barna å dikte opp nye leker med ball, mulighetene kjenner ingen grenser - her er det meste lov!

Tegne:

Som med ballspill er mulighetene ubegrensa når det gjelder tegning. Du som forelder kan gjerne en kveld etter at ungene har lagt seg, lage til et lite fantasiland for barna til de neste dagene. Tegne foreksempel skisser på store plakatark eller på mange små ark for barna til å fargelegge, klippe ut og pynte rommene sine med. På lekebutikker finner man i dag også store tavler, men også tapet og veggpynt man kan tegne på og vaske av igjen.

Lag en firkant og fyll den med mange bokstaver, inni skal det skjule seg syv ord, for eksempel syv forskjellige dyrearter, se om du kan lage mange, det holde ungene opptatt og de elsker det!

Sang og musikk:

Arrangere musikkvelder med ungene! Eller gjerne midt på dagen om du ønsker. Hva med et hageselskap med saft og singstar? På internett kan du finne tekster til mange favorittsanger, spill gjerne piano eller gitar til. Hvis du ikke kan det, bruk kaseroller som barna kan leke med og lag takt med de til tonene av sangen.

Les gjerne dikt sammen med barna dine og legg til melodi, de lærer samtidig som de har det gøy med rim og regler.

På stranden:

Naturen er stor og til for å brukes. Sørg for at barna dine er mye ute i sommer, det er sunt og friskt og utrolig lærerikt. Naturstier er spennende, turer på fjellet, hyttebygging i trærne, bading i tjern og shellsamling på stranden!

Send flaskeposter med dikt, gåter eller vitser. Det er kjempespennende og morsomt både for foreldre og barn.

Det er finnes utallige steder å få informasjon og ideer fra:

Inspirasjonsbok:

"Heldiggriser" av Iben Quist og Elisabeth Devold:

"Heldiggriser" er en litt annerledes inspirasjonsbok. Her får du gode forslag til bursdagsfeiring, inne- og uteaktiviteter, hobbyprosjekter, leker, jul- og påskekos. Hyggelige sammenkomster med barn, voksne, venner og familie er en rød tråd gjennom hele boken - og gode matoppskrifter hører derfor med. Iben Qvist og Elisabeth Devold er småbarnsmødre. I en travel hverdag med full jobb og familie vet de hvor lett det er å drukne i kjas og mas. Barn elsker å delta! Iben og Elisabeths erfaring er at med litt tilrettelegging og gode ideer blir dagene morsommere og mer innholdsrike.

Gode inspirasjonslinker:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning