Adventstid

Det er snart advent og om du ikke har en adventstake, så kan du enkelt lage en selv. Her får du oppskriften!

Publisert Oppdatert
Den enkleste

Er du ikke noen stor fan av glorete julepynt og er mest interessert i lysene, så kan du fint sette 4 like lysestaker ved siden av hverandre. Du kan også pynte lysestakene med sløyfer i lilla eller mansjetter med jule-/adventsfarger for å få akkurat så mye julestemning som du ønsker.

På et fat

Bruk en tallerken eller et fat og sett lysene fast med plastelina i en farge som er lik enten lysene eller fatet. Bruk mye plastelina, slik at lysene står helt stødig på fatet. Rundt lysene kan du legge f.eks nøtter, granbar og julepynt, men vær oppmerksom på brannfaren. Ikke bruk pynt som er lett antennelig og bruk gjerne små mansjetter av glass på lysene.

Krans med granbar

Ringer av oasis, strå eller isopor kan bli en fin adventstake. Kjøp 4 lysholdere som kan stikkes ned i ringen. Pass på at det er en kant øverst på lysholderen eller lag en beskyttelse av folie eller annet ikke-brennbart materiale. Sett lysholderne ned i ringen og pass på at de sitter godt fast (bruk evt. limpistol). Stikk inn granbar rundt hele ringen, eller bind den fast med blomstertråd. Pynt med sløyfer eller annen jule-/adventspynt.

Flerarmet lysestake

Har du allerede en lysestake med flere "armer", så kan denne pyntes til jul. Om det er en arm eller to for mye, så kan du sette i en liten nisse eller en engel i disse. Kynt på lilla sløyfer eller noen perle-lenker og prismer, så blir den gode, gamle lysestaken julepyntet.

Trolldeig-stake

Trolldeig er lett å lage og lett å jobbe med. Du kan lage både runde og lange lysestaker som du stikker ut hull til lysene i. Mal med hobbylakk eller vannfarger eller la den være som den er. Lag gjerne noen stjerner eller hjerter av deigen også, som kan limes på til slutt. Disse kan males i en kontrastfarge og pynter fint opp. Du kan også lakkere hele adventstaken med gull- eller sølvspray.

En stor fordel med trolldeig er at den ikke brenner opp uten videre. En del lakk og maling kan derimot være brannfarlig, så ikke ta sjanser.

Brannfare

Julen er høysesong for brann. Vær alltid forsiktig med levende lys, særlig i kombinasjon med pynt i alle former. Pass på at lysene sitter skikkelig fast og ikke velter. Hold barna unna levende lys og ikke la lysene brenne om du skal ut av rommet mer enn i noen få minutter. Ikke sett lys i nærheten av gardiner eller andre brennbare ting.

Bruk gjerne lys som slukker av seg selv før de brenner helt ned eller kjøp beskyttere av glass som festes nederst på lysene. Aluminiumsfolie kan også brukes.

i_228457

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning