Å overvinne angst

Aldri mer, tenkte jeg, da jeg nylig ble matforgiftet på en indisk restaurant i utlandet. Det måtte i hvert fall bli lenge til neste gang jeg prøvde meg på slik mat igjen, var min umiddelbare reaksjon.

Publisert Oppdatert
Men snart forandret jeg mening. Jeg ville heller prøve å behandle meg selv for frykten mot den etniske maten.

Det er ikke til å komme bort fra at noen steder har mat en helt annen bakterieflora enn i Norge. Drikkevannet er kanskje ikke så bra, og hvis det da blir brukt i maten, må resultatet bli deretter. Stakkars turister som blir liggende strekk ut på klamme hotellrom med feber, diaré og oppkast!

Her blir utfordringen omtrent som for en skihopper som faller og slår seg skikkelig. Ofte er det best å bare reise seg opp og gjøre nye hopp, uansett hvor hardt det føles. Mitt middel mot angsten ble i hvert fall å lage maten selv - et første steg mot gjennoppbygd tillit til dette fremmede kjøkkenet.

Dessuten synes jeg det ofte smaker vel så godt når jeg selv lager slik eksotisk mat hjemme. Da kan jeg selv velge hvor mye krydder, fett og styrke jeg vil ha. Noen steder jeg har spist indisk mat, har jeg bare fått en knallsterk krydderguffe med noen kjøttslintrer i. Selvfølgelig er det med indiske kjøkken som med alle andre: Noen er gode og noen er dårlige. Så velg din restaurant med omhu!

Det indiske kjøkkenet har veldig mye bra i seg, som gode krydder, ferske currypastaer, helt nydelige naan-brød, kokos og lassidrikker. Og heldigvis er det blitt enklere å lage all verdens mat på våre norske kjøkken, eksempelvis sitrongress, galangal, kokosmelk og chili er ikke lenger så fremmede varer. Tandoorikrydder og mangochutney finnes i flere og flere butikker. Og utvalget av ris i hyllene blir stadig bedre.

Selv synes jeg det kan være ekstra interessant å lage "vår egen" mat med nye smaker. Ukens snadder er rett og slett stekt makrell - en av de sunneste fiskene vi har, for øvrig - for anledningen krydret med yoghurt og tandoori. Ved siden av serveres en frisk potetsalat med kål og sitron.

For meg var det topp terapi å gjennomgå denne svake tilnærmelsen til det indiske kjøkkenet. På ny er jeg klar for å møte verden!

Tandoori-makrell med frisk potetsalat

Ingredienser:

4 små makrell (eller 2 store)
2 dl yoghurt naturell
1 ss revet frisk ingefær
1 ss sitronsaft
2 ss indisk tandoori-krydder
---
1 dl yoghurt
1 ss finhakket koriander
½ ts sukker
salt og pepper
---
400 g små nypoteter kokt i saltet vann
½ hode nykål, snittet og forvellet
1 ss hakket koriander
1 ss finrevet skall av sitron
nykvernet sort pepper
kvernet havsalt
½ dl ekstra virgin olivenolje
---

Framgangsmåte:

Fisken skrapes på skinnsiden, fileteres, skjær ut filetene og skjær ut midtbeina, de små brystbeina kan nappes med en tang.

Bland sammen yoghurt, ingefær, sitron og krydder, legg fisken i dette i et par timer. Ved servering ta ut av marinaden og tørk lett av, stekes på grill på skinnsiden eller i panne i litt olje. Krydre med salt og pepper.

Til sausen, rør sammen yoghurt, koriander og smak til med sukker, salt og pepper.

Kok potetene møre, bland i den kokte kålen, smak til med resten av ingrediensene.

Server den stekte tandoorimarinerte makrellen med den friske salaten, toppes med korianderdressingen.

FOTO: Silje Eide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning