80-tallsfest uten protest

Elementet av protest er kanskje borte. Men sommerens "Gylne tider"-turné beviser at 80-tallet fortsatt har gyldighet.

Publisert Oppdatert
Spandau Ballet, Alphaville og Paul Young er bare noen av størrelsene TV 2-konseptet har børstet støv av i anledning sommeren. I juli og august drar de på turné, fra Langesund i sørøst til Ålesund i nordvest, for nok en gang å spre 80-tallets glade budskap.

Ifølge informert hold fulgte retrobølgen som sådan i kjølvannet av årtusenskiftet.

- De siste ti årene har vi funnet forskjellige ting ved 80-tallet som vi har trukket inn i samtiden og fornyet omgivelsene med. Fenomenet var så komplekst at det er en nesten uuttømmelig kilde til inspirasjon, særlig for folk som driver med musikk og mote, observerer Gaute Drevdal, redaktør av boka "80-tallet".

Rundreise

"Gylne tider"-frontmann Øyvind Mund drev med mote den gang da. I sin ungdoms vår jobbet han i klesbutikken som angivelig var størst i Oslo på Ball-gensere. I dag konsenterer han seg om musikken.

- Det blir en kommersiell rundreise i 80-tallet. Vi har satt sammen en pakke som forteller mye om tiåret - på godt og vondt, lover han, og lekser opp om britiske nyromantikere, synthpopkonger fra Tyskland samt hjemlige puddelrockere som Return og Ole I'dole.

På vegne av seg selv og kumpanene Steinar Marthinsen og Ingar Thorsen er han mer beskjeden:

- Vi er sannhetsbeviset på at alle kan synge.

Ingen protest

Tidligere var det et element av protest forbundet med nostalgitrips av denne typen, skal vi tro Drevdal.

- Da handlet det om å stikke kniven i "ærlighetskulturen". Det var et opprør mot det overdrevent "ekte", representert ved for eksempel grønsjen. Det er nok mindre relevant nå.

Han blir likevel ikke overrasket over at Mund & Co. melder om betydelig billettsalg på sine 14 stoppesteder.

- Selv om vi har snudd og vendt på skulderputene lenge, er det morsomt fremdeles. Det rører fortsatt noe i oss, sier Drevdal.

Til filmen

Det siste er helt tydelig. Tidstypiske klær går sin seiersgang på nettet, enten det gjelder ebay eller spesialiserte leverandører som 80stee.com. Ånden har til og med nådd baseballarenaen, hvor ærverdige Boston Red Sox nylig trakk i 80-tallsinspirert utstyr for å tukte San Diego Padres.

Hvis vi ser til Hollywood, dør Bruce Willis hardere enn noen gang, mens Steven Spielberg truer med å gjenreise "Indiana Jones"-serien.

- Det går mye i film, bekrefter Arve Mørch, dataeksperten bak 80tallet.no.

- Du vet, "Politiskolen", "Skulk med stil", "Veiviseren", "Jakten på den grønne diamant". Ellers søker folk mye på konkrete årstall. Det handler vel om at vi som er født på 70-tallet, er kommet i den rette alderen til å mimre.

Differensiering

På sikt tror Drevdal på en mer differensiert 80-tallsflørt.

- Nyveivkulturen har vært viktig de siste årene. Jeg tror interessen vil øke for den delen som står på siden, sier han.

Vår mann fra "Gylne tider" er iallfall overbevist om at den ikke forsvinner.

- Nei, jeg tror det vil komme opp fra tid til annen. Og når vi får 90-tallet litt mer på avstand, vil noen grave i det også, sier Mund - som har sine kjæreste 80-tallsminner fra idrett.

- Jeg husker selvsagt da vi slo England 2-1 i 1981. Dessuten var jeg i Kollen da Brå brakk staven. Det var det eneste stedet du ikke fikk med deg hva som skjedde.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning