SKODA

Slik skal barn sikres i bil

Sikring i bil er viktig - både for mor og barn.

SIKKER: Det er mer behagelig med riktig sikring i bilen når du er gravid.
SIKKER: Det er mer behagelig med riktig sikring i bilen når du er gravid. Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Bilen er god å ha når magen vokser, men husk å sikre både deg selv og babyen din i de månedene du er gravid.

Benthe Saga har selv brukt gravidbelte når hun har vært gravid, og syntes det fungerer godt.

- Jeg syntes det var mer behagelig å ha på sikkerhetsbeltet når jeg brukte gravidbeltet. Selv om det ikke har noe å si for sikkerheten, tror jeg flere gravide vil være mer påpasselige med beltebruken når sikkerhetsbeltet ikke strammer over magen, sier hun.

Selen er enkel å spenne på, og mange vil oppleve det som mer behagelig når sikkerhetesselen ikke klemmer på magen. Bruk også beltet når du er passasjer. Det anbefales for øvrig at gravide plasserer setet så langt bakover som mulig for å få større avstand til airbag og ratt. Som sjåfør er dette naturligvis vanskelig, så den siste tiden av svangerskapet kan det kanskje være greit å velge passasjersetet de gangene det er en mulighet.

Trygghet er viktigst

Når termindatoen nærmer seg, er det på tide å vurdere sikring av babyen. Bilturen hjem fra sykehuset skal være trygg, og det gjelder å holde tungen rett i munnen når alternativene skal vurderes. Valget for de aller minste står mellom babysete, boxette og sikkerhetsnett med vognbag.

De to sistnevnte gir babyen muligheten til å ligge under bilturen, og mange vil nok tenke at dette er den mest komfortable måten å reise på. Trygghet bør imidlertid alltid komme høyere opp på prioriteringslisten enn komfort, og ekspertene anbefaler barnesete når de aller minste skal sikres i bilen.

Koble ut kollisjonsputen

- Setene for de minste er både trygge og praktiske. De kan også brukes til å bære babyen rundt i, og har du sete med isofix kan du gjøre babyen klar inne og klikke setet på plass i bilen. Når dere kommer frem, kan du klikke setet ut og bære barnet ditt med deg i butikken eller på besøk, sier Paulsen.

Han forstår at jungelen av produkter på markedet kan virke forvirrende, men mener det viktigste er at man velger et skikkelig sete og at man bruker det bakovervendt. Hvorvidt du velger å plassere barnet foran eller bak, har ikke så stor betydning sikkerhetsmessig. Ofte kan det likevel være enklere både for mor og barn at babyen sitter i passasjersetet, og også tryggere dersom alternativet er en ukonsentrert sjåfør som tenker mer på barnets velvære enn bilkjøringen.

- Husk bare at dersom barnesetet skal plasseres i forsetet, må du koble ut kollisjonsputen. På de fleste nyere biler gjøres dette enkelt ved å vri eller trykke på en knapp, sier Paulsen.

Dette bør du vurdere når du kjøper sete:

> Velg et sete med så høye sidekanter som mulig. Dette gir økt beskytelse ved sidekollisjon

> Få skikkelig innføring i hvordan setet skal monteres. Feilmontering er dessverre ikke uvanlig

> Sjekk at setet passer i bilen din

> Hvis du kjøper brukt bilsete, bør du kjenne forhistorien til setet. Sjekk sømmer, seler og fester, og ikke bruk et sete som har vært med i en kollisjon

> Velg et sete som passer for de aller minste. Noen seter er godkjente fra for eksempel 0-18 kg, men disse setene er ikke optimale for spedbarn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning