ANGREPILLEN

Slik virker angrepillen

Les hvordan du kan unngå graviditet.

ANGREPILLEN: Angrepillen kan være et godt alternativ hvis du er redd for å bli gravid.
ANGREPILLEN: Angrepillen kan være et godt alternativ hvis du er redd for å bli gravid. Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Angrepillen kan hjelpe deg med å unngå en uønsket graviditet. Men vet du når du kan ta pillen og hvordan den virker?

Nødprevensjon

Angrepillen NorLevo gjør sjansene for at du blir gravid mindre. Pillen er verken prevensjon eller en abortpille, så hva gjør den egentlig?

Angrepillen kan tas etter at du har hatt et ubeskyttet samleie. Pillen inneholder et hormon, levonorgestrel, som minsker sjansene for graviditet. Den viktigste virkningen er at den antas å hemme eggløsningen og forhindre befruktning

Angrepillen skal ikke tas flere ganger i samme menstruasjonssyklus, fordi dette øker sjansene for uregelmessige blødninger. Altså må du bruke en annen prevensjon til vanlig, og angrepillen bare i nødstilfeller. Kondomer er den beste prevensjonen, siden de også beskytter mot kjønnssykdommer.

Les flere spørsmål og svar

Tre døgn

Etter at du har hatt ubeskyttet samleie, bør du så rask som mulig ta angrepillen hvis du ikke ønsker å bli gravid. Pillen skal helst tas innen 12 timer, og ikke mer enn 72 timer (3 døgn), etter at du hadde sex.

Pillen får du kjøpt reseptfritt på apotek, og i flere kiosker, dagligvare og bensinstasjoner. Dermed skal det være enkelt å få tak i angrepillen raskt. Den virker nemlig bedre jo raskere du tar den.

Hvis du er usikker på om pillen har virket, bør du ta en graviditetstest etter 3-4 uker. Husk også at angrepillen ikke beskytter mot kjønnssykdommer, så du bør dra til legen for å sjekke at du er frisk. Prevensjonen din skal ikke bare beskytte mot graviditet, men også mot kjønnssykdommer.

Angrepillen har ingen effekt hvis du allerede er gravid. Hvis du tror at du er gravid, bør du oppsøke legen din for å få råd og veiledning.

Angrepillen kan være en god hjelp når du har hatt ubeskyttet sex. Men husk at du bør sørge for å sikre deg selv og helsen din med annen prevensjon, og bare bruke angrepillen i nødstilfeller.

NorLevo® er et reseptfritt legemiddel. Inneholder 1,5 mg. levonorgestrel. Skal ikke brukes regelmessig. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Id.nummer O121415-1

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen