Skikkelig rørlegger

Velg trygge produkter på badet

I Norge drikker vi vann rett fra springen. Da må det stilles strenge krav til produktene som installeres på norske bad og kjøkken.

STRENGE KRAV: Det stilles ekstra strenge krav til produktene som installeres i norske bad og kjøkken.
STRENGE KRAV: Det stilles ekstra strenge krav til produktene som installeres i norske bad og kjøkken. Foto: FOTO: Ifö
Publisert Oppdatert

Hvert 10. minutt oppstår en vannskade i norske hjem og fritidsboliger. En del av disse skadene skyldes dårlig håndverk, men dårlige produkter er også en velkjent årsak. I tillegg til at vi drikker rett fra krana, har vi i Norge et spesielt vanntrykk og en topografi som gjør at VVS-produkter må tilpasses våre behov for å være regnet som trygge.

Hvorfor vil ikke rørleggeren montere produkter kjøpt av meg?

Det er vanskelig for det blotte øye å se om et VVS-produkt er godt eller dårlig. Skikkelige rørleggere monterer kun produkter de selv har god erfaring med, eller der det følger med følger med tilstrekkelig dokumentasjon på at varen egner seg for norske forhold.

I følge Hilde Jensen, fra rørleggerforretningen Jensen Varme & Sanitær AS i Drammen, er det likevel et par ting du kan sjekke selv.

Dette bør du se etter når du skal velge produkter til bad, kjøkken og vaskerom.

Særnorske forhold

  • Vanntrykket i Norge er noe høyere enn i Europa for øvrig. Det skyldes at vi har en helt annen topografi. VVS-produkter må tåle trykk over tid. Lekker blandebatteriet etter kun kort levetid, kan det være et tegn på at det ikke er tilpasset vårt vanntrykk.
  • Spesiell vannkvalitet: I Norge har vi spesielt surt og bløtt vann som fører til brudd på rør og produkter. Dette stiller store krav til materialene og gjør at flere produkter som selges på det europeiske markedet ikke er godkjent for bruk i Norge.
  • Helse. Hensynet til helse er svært viktig. Ettersom vi i Norge drikker vann fra springen, har man for eksempel et forbud mot å bruke bly i VVS-utstyr, mens det fremdeles er mye brukt i andre deler av Europa.

Får du tak i riktige reservedeler?

Siden VVS-utstyr er ment å leve over tid, er det viktig å kunne bytte ut mindre deler og pakninger dersom små lekkasjer oppstår. Skikkelige rørleggere som bruker anerkjente produkter kan skaffe dette. Dersom du selv leverer utstyr, for eksempel kjøpt via internett eller byggevarehus, kan du ikke forvente at reservedeler er mulig å oppdrive. Store partivarer til dumpingpriser selges ofte rimelig fordi det er et utgående produkt eller fordi reservedeler ikke kan skaffes.

CE-godkjenning er ikke nok

Mange tror at CE-stempelet beviser at produktet er testet for bruk i Norge. Men en CE-godkjenning betyr kun at det er testet opp mot standarder for helse, miljø og sikkerhet. Testing av komponentene knyttet til vannforsyning inngår ikke i dette.

Kjøper du produktene dine direkte fra rørleggeren skal du kunne være trygg på at alle særnorske krav er oppfylt. Handler du via andre kanaler må alltid dokumentasjon etterspørres og du bør la en skikkelig rørlegger undersøke produkt og papirer for deg før montering. Rørleggeren har plikt til å fraråde montering av usikre produkter.

Les mer om skikkelige rørleggere og produkter på www.skikkeligrørlegger.no.

Skikkelig rørlegger er rørbransjens egen forbrukerportal som informerer om valg av skikkelige rørleggere og skikkelige produkter. Sidene inneholder også relevante artikler om alt fra oppussing, nybygg og vedlikehold til vannskadeforebygging og gjeldende regelverk. For ytterligere informasjon, besøk www.skikkeligrørlegger.no.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen