Skikkelig rørlegger

Unngå vannskader med enkelt vedlikehold

I 2011 registrerte forsikringsselskapene 66.000 vannskader i norske hjem. Enkelt vedlikehold kan være nok til å holde deg utenfor statistikken.

Foto: FOTO: iSTock
Sist oppdatert

Statistisk sett er det større fare for at du opplever vannskader enn innbrudd i boligen din. Alle som har opplevd vannskader vet at det er en kostbar, og ikke minst tidkrevende affære. Heldigvis kan du selv ta noen enkle grep for å redusere risikoen i ditt hjem.

Hvordan kan rørleggeren hjelpe meg å redusere risikoen for vannskader?

Det aller viktigste når det gjelder forebygging av vannskader er å sørge for at rørleggerarbeid i boligen utføres av kvalifisert fagperson. Valg av produkter er også svært viktig. Alle produkter skal være testet etter nordiske standarder og det skal følge med dokumentasjon som bekrefter egnethet for norske forhold.

Ta vare på all dokumentasjon du får av rørleggeren. Dersom skader oppstår blir jobben enklere for den som skal rette opp hvis det finnes dokumenter som viser hva som er gjort og hvor eventuelle skjulte rør og installasjoner ligger. En DDV-instruks inneholder alt du og rørleggeren trenger å vite.

Som forbruker er du ansvarlig for vedlikehold av installasjonene dine. Du kommer langt med sunn fornuft og noen faste rutiner for hvordan du behandler installasjoner på bad, kjøkken og vaskerom.

Hvor er stoppekranen?

Alle i husstanden må vite hvor stoppekranen er plassert og vite hvordan denne stenges. Dersom en oppstår, er det viktig å få stanset den så hurtig som mulig før vannet fører til store skader. Dersom skaden allerede er et faktum, bør man kontakte brannvesen, forsikringsselskap og rørlegger. Les mer om hva du skal gjøre dersom boligen din får vannskader.

De fleste vannskader skjer når folk ikke er hjemme og lekkasjer får god tid til å spre seg og trenge inn i vegger, gulv og etasjeskiller. For å forebygge slike lekkasjer kan du stenge vanntilførselen til boligen når du reiser bort. En rørleggerbedrift kan hjelpe deg å montere en vannstopper med automatiske følere, for eksempel NRL Smartstopp.

Slik forebygger du vannskader

  • Alle sluk må renses jevnlig. Hår og såperester hindrer vannet i å renne fritt og fører til mange vannskader. Vannlåser bør renses jevnlig. Se video: Slik renser du vannlåsen.
  • Vaskemaskiner og oppvaskmaskin skal ikke gå i tomt hus. Steng vanntilførselen når maskinene ikke er i bruk.
  • Utstyr som krever tilkobling av vann, for eksempel kaffemaskiner eller side-by-side kjøleskap, skal etter gjeldende regelverk ha automatisk vannstoppventil montert.
  • Hold skapene under kjøkkenvasken ryddige. Her ligger det flere rør som ikke tåler å bli dultet bort i til stadighet.
  • Avløpsrørene under vasken er laget av plast og vil derfor utvide og trekke seg sammen ved vekselvis bruk av kaldt og varmt vann. Undersøk med jevne mellomrom om det er nødvendig å etterstramme muttere.
  • Rens silen i armaturtuten når du merker at trykket blir dårlig. Slik gjør du det.
  • Dersom det er installert rør-i rør-system i boligen din, skal du også ha et fordelerskap hvor rørene til alle boligens tappesteder er samlet. Inspiser skapet med jevne mellomrom - eventuelle usynlige lekkasjer vil føre vannet hit. Dersom du oppdager vann i skapet - kontakt rørlegger som kan lokalisere skaden. Se video - slik fungerer et fordelerskap.
  • Vannslanger til maskiner bør byttes ut hvert 10. år.

Skikkelig rørlegger er rørbransjens egen forbrukerportal som informerer om valg av skikkelige rørleggere og skikkelige produkter. Sidene inneholder også relevante artikler om alt fra oppussing, nybygg og vedlikehold til vannskadeforebygging og gjeldende regelverk. For ytterligere informasjon, besøk www.skikkeligrørlegger.no.

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også