MENY

Arranger det perfekte rekelag

Her finner du tipsene du trenger.

ENKELT: Å lage et hyggelig rekelag er enkelt, hvis du kan de viktigste tipsene.
ENKELT: Å lage et hyggelig rekelag er enkelt, hvis du kan de viktigste tipsene. Foto: FOTO: iStockphoto
Publisert Oppdatert

Rekelag er populære å arrangere fordi de ikke krever særlig mye mer planlegging enn innkjøp av reker, loff og litt tilbehør. Ikke bare er reker deilig sommermat, med mye tilbehør å velge mellom kan du gjøre rekene ekstra spennende. Vi gir deg tipsene for det beste rekelaget.

Norske reker

Reka er godt utbredt langs kysten vår. Totalt finnes det rundt 50 ulike typer i de norske fjordene og langs kysten. Men det er den røde dypvannsreka og fjordreka som fanges og omsettes mest i Norge. I tillegg til å være rike på smak er reker næringsrike. De er en god kilde til vitamin B12 og inneholder også en god del av de fettløselige vitaminene A, E og D.

Les mer om reker hos Meny

Skånsom behandling

Selv om ferske reker smaker best, kan de være vanskelige å få tak i. Derfor må man ofte ty til den nest beste løsningen, nemlig den frosne varianten. Men frosne reker trenger ikke å være kjedeligere enn de helt ferske hvis du tiner dem riktig.

Frosne reker skal tines sakte i kjøleskapet over natten. Spre rekene utover og beregn god tid på opptiningen. Dersom du har dårligere tid kan rekene tines i romtemperatur, men da bør rekene spises umiddelbart etter opptiningen. Har du kjempedårlig tid kan rekene tines ved å holdes noen sekunder i kokende vann før du holder de under iskaldt vann. Dette kan imidlertid gi seige reker, og anbefales ikke til rekelag der vi ønsker reker av god kvalitet.

Gjør det spicy

Loff, majones og ikke minst sitronskiver passer perfekt til reker. Disse ingrediensene går godt med reker, og komplementerer sjøsmaken. Er du derimot på jakt etter en smakfull opplevelse med mer krydder, kan du alltids spice det opp.

Reker er smakfulle og enkle å variere.
Reker er smakfulle og enkle å variere. Foto: FOTO: Meny

Gjør rekene ekstra spennende med en krydret guacamole av avokado. Mos avokado sammen med hakket løk og smak til med krydder. Også marinader med chili og koriander passer perfekt til reker. Hva med marinerte reker med couscous og grillende grønnsaker?

Er du derimot av den mer konservative typen, gjør dill, koriander eller basilikum rekelaget mer spennende, uten at det blir sterkt. Prøv gjerne en frisk rekesalat med sitrus og avokado.

Velg riktig mengde

Et spørsmål de fleste rekelagverter stiller seg er mengden reker man skal ha per person. Kjøper du for mye reker, risikerer du å måtte kaste restene. Imidlertid er det å gå tom for reker den største synden man kan gjøre som rekelagsvert. Så hvordan kan man være sikker på å ha nok reker til alle?

En god tommelfingerregel er å ha rundt en halv kilo reker per person. Det høres kanskje mye ut, men det blir mindre når skallet fjernes. Hvis det blir mye til overs, trenger du heller ikke å kaste dem. Legger du de opptinte rekene i kjøleskapet rett etter måltidet, holder de seg friske et døgn. Dermed kan du trygt kose deg med restene til frokost.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning