Idoform Classic Plus

Kjenner du din tarmflora?

Bakteriene som lever i tarmen har mer å si for din helse enn du tror.

BAKTERIER: Du har 1 kilo bakterier i magen, og de vil du helst beholde.
BAKTERIER: Du har 1 kilo bakterier i magen, og de vil du helst beholde. Foto: FOTO: iStockphoto
Publisert Oppdatert

Totalt utgjør tarmbakteriene hele én kilo av vår totale kroppsmasse. Derfor er det viktig at de fleste av disse er av de "gode" bakteriene. Ikke bare sørger de for en god fordøyelse, en sunn og balansert tarmflora er også avgjørende for å holde skadelige bakterier unna. Imidlertid er det få som er klar over tarmfloraens betydning for kroppen. Vi forklarer hvordan bakteriene fungerer i tarmen og hva du kan gjøre for å holde en god bakteriebalanse i fordøyelsessystemet.

Antibiotika og dårlig mat forstyrrer balansen

Det bakteriedrepende middelet er på flere måter et toegget sverd. På den ene siden dreper antibiotika uønskede bakterier i kroppen som foråsaker sykdom. Dessverre ser ikke antibiotika forskjell på de gode og de dårlige bakteriene, noe som setter bakteriefloraen ut av balanse. Dette er hovedårsaken til at folk opplever dårlig mage når de er på antibiotikakur. De dårlige bakteriene får fritt spillerom i tarmene.

Mat spiller også en enorm rolle for bakteriefloraen i kroppen. Forskning tyder på at mye ferdig mat med konserveringsmidler og sukker har en uheldig effekt på tarmfloraen. En av hovedårsakene til dette er at de dårlige bakteriene trives godt når de blir "matet" opp med disse ingrediensene.

Både luftig mage, diaré og forstoppelse er symptomer på forstyrret balanse i tarmfloraen. En dårlig balanse i tarmfloraen kan også gi tretthet og uopplagthet på grunn av dårligere næringsopptak. Derfor er det viktig å gi kroppen det den trenger for å produsere de gode bakteriene.

Få en robust tarmflora

Over 80 prosent av immunapparatet vårt jobber hele tiden opp mot tarmoverflaten for å beskytte oss mot sykdomsutløsende faktorer og mikrober i tarmen. En sunn balanse i tarmen er viktig for en god fordøyelse og et godt næringsopptak. Totalt er det mellom 400 og 500 ulike bakterier som lever i økologisk likevekt.

Et sunt kosthold er det viktigste middelet for å opprettholde denne likevekten. Å spise mye frukt, grønnsaker og fiberrik mat hjelper til å holde tarmfloraen sunn. Ikke bare vil det gi regelmessig tarmtømming, det vil også motvirke oppvekst av farlige mikrober.

Gi kroppen livsviktige bakterier

Imidlertid kan dårlig mat og nye bakterier gi dårlig mage uansett hvor sunt kostholdet ditt er. Skulle du bli uheldig og få såkalt "feriemage" på grunn av dette må du først og fremst gjenopprette bakteriebalansen i magen for å bli frisk igjen. En av de viktigste bakteriene er melkesyrebakterier.

Tilførsel av melkesyrebakterier vil sørge for at det produseres melkesyre som gir de uønskede bakteriene dårlige vilkår. Idoform har en unik sammensetning som gjør at melkesyrebakteriene virker som de skal. Derfor anbefales det bruk av Idoform når du skal på reise eller om du er allerede er blitt magesyk. Ikke bare forebygger Idoform mot vekst av dårlige bakterier, den sørger også for å beskytte tarmen din dersom uhellet skulle være ute.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning