FISKEMANNEN

Slik tilbereder du scampi perfekt

Blir dette familiens nye favoritt på grillen?

FISKESPYD: Deilige fiskespyd med scampi smaker godt på grillen.
FISKESPYD: Deilige fiskespyd med scampi smaker godt på grillen. Foto: FOTO: Fiskemannen Unil
Publisert Oppdatert

Fiskespyd med scampi er både sunt og godt, og det passer like fint til hverdag som til fest. Best av alt er at de bare tar 20 minutter å lage, og kan tilberedes både i stekepannen og på grillen.

Fisk er du kanskje vant med, mens scampi kan for noen virke som en utfordring. Heldigvis er det ikke så vanskelig som du kanskje tror. Her får du noen gode tips slik at også du kan tilberede scampien perfekt.

To enkle råd

- Scampi skal gjennomstekes til den har oppnådd en rosa-hvit farge, men pass på at du ikke steker den for lenge, da kan scampien nemlig bli litt seig. Dypfryst scampi bør i tillegg helst plasseres i kjøleskapet over natten for langsom tining. Følger du disse to enkle rådene vil du få best mulig konsistens på scampien, forteller Madelene Brogren Lid.

Hun er kvalitetssjef i Unil AS, som blant annet fører merket Fiskemannen. Fiskemannen har produkter til middag, middagstilbehør og pålegg av både ferskt og fryst fisk og skalldyr. Fiskemannens scampi er ferdig renset, slik at du skal slippe å tenke på det. Haletippen er det eneste som ikke er fjernet på noen produkter, og denne kan fint være på under tilberedningen, og fjernes når maten blir servert.

Eksotisk hverdagsmat

Scampi, eller kongereker, har lenge vært ansett som eksotisk mat som man gjerne bestilte på restaurant. I løpet av de siste årene har det derimot blitt mer og mer vanlig å kjøpe scampi i butikken, og tilberede en deilig middag på sitt eget kjøkken.

Den økende scampiproduksjonen har fått gjennomgå av miljøbevegelser og interesseorganisasjoner. Blant annet fordi oppdrettsanlegg med intensiv scampiproduksjon krever mye fôring og en del medisinering, som kan være ødeleggende for miljøet omkring farmene.

I tråd med Unil sitt sosiale ansvar og arbeid med miljø, har Fiskemannen derfor valgt å bruke ekstensiv oppdrettet Black Tiger-reke fra Sør-Vietnam. Sammenlignet med intensiv oppdrett, medfører ekstensiv oppdrett lite bruk av energi og fôr, siden all føde finnes naturlig i dammenes økosystem.

- Denne typen oppdrett er med på å gjenopprette det biologiske mangfoldet i lokalmiljøet, blant annet ser man at mangroveskogene kommer tilbake på noen ekstensive oppdrettsfarmer, forteller Brogren Lid. Bøndene som driver disse farmene tjener også relativt godt, sammenlignet med for eksempel en vietnamesisk fisker.

Oppskrift

Dette trenger du for å lage Fiskespyd med salat og ris:

300 gram Fiskemannen Laksefilet

300 gram Fiskemannen Torskefilet

8 Fiskemannen Scampi

8 Grillspyd

50 gram ruccolasalat

12 cherrytomater

½ rødløk i skiver

250 gram fullkornsris

4 ss rømme

4 ss sweet chilisaus

Salt og pepper

Olje til steking

4 sitronbåter

Fryst fisk og scampi bør tas ut av fryseren dagen i forveien, slik at det kan tines i kjøleskapet over natten. Da holder råvarene seg best.

Start med å skjære fisken i terninger og tre den på grillspydene sammen med scampien, før du krydrer til med litt salt og pepper. Legg grillspydene i en stekepanne og stek dem i olje på middels sterk varme til fisken er ferdig.

Mens risen koker kan du lage en salat av tomater, ruccolasalat og rødløk, og blande rømme og chilisaus til salatdressing. Legg så grillspyd, salat, ris og en sitronskive på hvert fat, og maten er klar til servering.

Ønsker du fem forslag til enkle hverdagsmiddager hver uke? Meld deg på Middagsplanleggeren og få gode oppskrifter og handleliste hver uke.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen