seriemorder med norske aner:

Dennis Nilsen klaget på tett sluk – da ble den uhyrlige sannheten om ham avslørt

En av Storbritannias verste seriemordere gjennom tidene var tidligere politiaspirant – og hadde norske røtter.

Pluss ikon
<b>SERIEMORDERENS BOLIG: </b>Store politistyrker saumfarte området rundt seriemorderens bolig
SERIEMORDERENS BOLIG: Store politistyrker saumfarte området rundt seriemorderens bolig Foto: www.vimennpluss.no
Sist oppdatert

Han myrdet hele 12 menn på bestialsk vis, og forsøkte også å drepe ytterligere syv menn.

Blant seriemorderne man kjenner til i Storbritannia er det bare Harold «Doktor Død» Shipman som var verre.

Norsk far

Dennis Nilsen ble født i Fraserburgh i Skottland, drøye seks mil nord for Aberdeen, og hadde norsk far.

Faren Olav Magnus Moksheim (som tok navnet Nilsen) kom til Skottland under krigen, som en del av de norske styrkene i Storbritannia. Etter en kort romanse giftet han seg med Dennis sin mor Elizabeth, og paret flyttet inn hos hennes foreldre.

Ekteskapet var ingen dans på roser for Elizabeth, til det var Olav Magnus altfor opptatt av krigen. Han var mye borte, og gjorde heller ingen store anstrengelser for å tilbringe tid med familien. Tre barn ble det likevel; Dennis, storebroren Olav Jr. og søsteren Sylvia.

I 1948 skilte foreldrene seg, og Dennis vokste opp med moren og søsknene hos sine besteforeldre. Han hadde et svært nært forhold til bestefaren, og tok det svært tungt da han døde av hjerteattakk kun 62 år gammel.

Forvirret oppvekst

Oppveksten var preget av forvirring rundt sin egen seksualitet. Storebroren, som mistenkte at han var homoseksuell, brukte jevnlig å håne han blant andre gutter, blant annet ved å kalle han «en kjerring».

Dennis trivdes ikke i den lille skotske landsbyen han vokste opp i, og meldte seg inn i Army Cadet Force, en ungdomsorganisasjon støttet av det britiske forsvarsdepartementet og hæren.

Håpet var at hæren kunne by på en vei bort fra livet han levde, og noen år senere fikk han ønsket oppfylt da han gikk inn i hæren som kokk. Han ble utplassert blant annet i Vest-Tyskland og Norge, og begynte å drikke tett.

Samtidig begynte han å utvikle fantasier om å ha sex med en livløs person, fantasier som utviklet seg opp igjennom årene.

<b>ASPIRANT: </b>Dennis Nilsen i politiuniform.
ASPIRANT: Dennis Nilsen i politiuniform. Foto: www.vimennpluss.no

Politiaspirant

Etter 11 år i hæren endte Dennis Nilsen opp i London, hvor han fikk arbeid i politiet. Han likte seg hos Metropolitan Police, og trivdes også med arbeidsoppgavene.

Han savnet derimot kameratskapet i hæren, og begynte å drikke alene på kvelden. Etter hvert begynte han å frekventere homsebarer, og hadde sex med tilfeldige menn.

Senere uttalte Nilsen at dette føltes tomt og meningsløst, siden han egentlig lengtet etter et fast, meningsfullt forhold. Han følte også at privatlivet hans ikke lot seg kombinere med arbeidet, og valgte å slutte i politiet.

I 1978 hadde Nilsen bodde noen år i London, og hadde flere mislykkede forhold bak seg. Han tilbrakte mesteparten av tiden sin alene, og drakk tett.

Drapene begynner

Det var på denne tiden Dennis Nilsen startet sin rekke med drap. I løpet av fem år lokket han med seg tolv unge menn hjem, hvor det ventet et mareritt for de unge mennene. Et mareritt som endte med døden.

Etter arrestasjonen sa Nilsen følgende om handlingene sine:

– Det var en trang jeg ikke kunne stanse. Mordene var en pervers form for sjekking. Drivkraften var kontakten jeg fikk med mennene.

Syke ritualer

Nilsen plukket opp de fleste ofrene på homsebarer, før han drepte dem ved å kvele dem eller slå dem i hjel. I de tilfellene hvor offeret bare ble liggende bevisstløs, fulgte han opp kvelningen med drukning.

Etter drapene badet han likene, og kledde de opp i nye klær. Han beholdt likene i leiligheten sin en god stund, i ukesvis eller til og med måneder, før han kvittet seg med dem.

Tidlig i sin «karriere» forsøkte han å brenne opp likene, men etter hvert begynte han å kvitte seg med dem litt etter litt: Hodene ble han kvitt ved å koke dem, mens alt annet enn skjelettene ble spylt ned i do.

Les også: (+) Thomas var bare tre år da han så moren bli drept. 12 år senere rammet en ny tragedie

Tett sluk

Det var også slik de uhyrlige handlingene til Dennis Nilsen ble oppdaget, i 1983.

Flere av beboerne i bygget – inkludert Nilsen selv – klaget over at avløpet var tett. Da vaktmesteren undersøkte rørene, fant han noe som lignet på kjøttrester, og flere små ben som så ut til å stamme fra mennesker.

Politiet ble kontaktet, og man fikk bekreftet at det dreide seg om kroppsrester fra mennesker.

<b>LIKRESTER: </b>I leiligheten fant politiet plastposer fulle av likrester.
LIKRESTER: I leiligheten fant politiet plastposer fulle av likrester. Foto: www.vimennpluss.no

Nærmere undersøkelser førte politiet raskt til Dennis Nilsen, som først forsøkte å spille sjokkert over nyheten om at det var likrester som hadde blokkert sluket hans.

Snart innrømte han imidlertid alt, og viste politimennene kilden til den kvalmende stanken av lik som lå tungt i leiligheten hans: To plastposer med likrester, som var stuet bort i et skap.

Dennis Nilsen ble fraktet til politikammeret, hvor han innrømmet hvert eneste drap. Faktisk tilsto han femten mord, men etterforskningen viste at det korrekte antallet var tolv. Ikke overraskende ble dommen fengsel på livstid.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

<b>SERIEMORDEREN: </b>Fra Vi Menn nr. 5-1989
SERIEMORDEREN: Fra Vi Menn nr. 5-1989 Foto: www.vimennpluss.no

Skrøt av drapene

I fengselet ble han angrepet av en medfange, som gikk løs på Nilsen og skar han opp i ansiktet og halsen. Seriemorderen måtte sy 89 sting, mens medfangen ble frikjent. Man mente han hadde handlet i selvforsvar.

Angriperen, Albert Moffat, fortalte at Nilsen hadde skrytt av drapene for å imponere andre innsatte. Han ville fremstille seg selv som en tøffing, og beskrev inngående hvordan ofrene rallet mens han kvalte dem.

– Han ville alltid bli lagt merke til. Han kunne komme rett bort til deg og si «Hei, jeg er Dennis Nilsen. Jeg har drept femten menn».

Nilsen angret altså ikke mer på handlingene sine enn at han overdrev antallet mennesker han hadde drept.

Dennis Nilsen døde 12. mai 2018, etter komplikasjoner knyttet til en operasjon.

Denne saken ble første gang publisert 22/04 2019, og sist oppdatert 23/09 2022.

Les også