Mia Gundersen fikk gode råd av silje sandmæl

Doblet gjelden: – Jeg beholdt huset og kjøpte ut eksmannen

Da forbrukerøkonom Silje Sandmæl møtte Mia Gundersen, hadde den populære artisten «regningskrekk». Nå har hun startet med blanke ark.

<b>KREVENDE OVERGANG:</b> – Det å stå for alt uten å ha noen andre å lene seg på, og ikke minst noen å dele det økonomiske med, tok tid å venne seg til, forteller en åpenhjertig Mia Gundersen.
KREVENDE OVERGANG: – Det å stå for alt uten å ha noen andre å lene seg på, og ikke minst noen å dele det økonomiske med, tok tid å venne seg til, forteller en åpenhjertig Mia Gundersen. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Mia Gundersen (58) er aktuell i programmet «I lomma på Silje» på TV3 – programmet hvor forbrukerøkonom Silje Sandmæl (41) gir kjente personer veiledning om hvordan de kan bruke pengene sine på en smartere måte.

Da Mia takket ja til å delta, ante hun ikke hvor stor betydning det skulle ha for henne. Bakgrunnen var at Mia i 2016 ble skilt fra Marcel Leliënhof (53), som hun har to barn sammen med. Skilsmissen var tøff nok i seg selv, men de økonomiske konsekvensene som kom i kjølvannet av samlivsbruddet, ble en ekstra belastning. Mia ønsket å dele dette med tanke på alle som er i samme båt som henne.

Doblet gjelden

<b>FORNØYD:</b> – Jeg føler ikke at det er utleverende å være med på «I lomma på Silje». Dette er ikke en krisesituasjon. Det er en bevisstgjøring for min egen del som har vært bra for meg. Jeg håper programmet vil inspirere andre, sier Mia.
FORNØYD: – Jeg føler ikke at det er utleverende å være med på «I lomma på Silje». Dette er ikke en krisesituasjon. Det er en bevisstgjøring for min egen del som har vært bra for meg. Jeg håper programmet vil inspirere andre, sier Mia. Foto: Svein Brimi

– Når du blir skilt, går du fra to til én inntekt i husstanden. Jeg synes det er fint å få være med å belyse dette. Vi hører om mange skilsmisser, og alle skal jo klare seg. Jeg beholdt huset og kjøpte ut eksmannen min, så samtidig som jeg gikk ned en års­inntekt, doblet jeg gjelden min. Men det er utrolig hva du får til når du må. Jeg fikk bygd inn en leilighet i huset som jeg leier ut. Det gjorde at jeg evner å sitte med huset, ellers hadde jeg ikke klart det, forteller Mia åpenhjertig.

Måtte finne seg selv på nytt

<b>TAKKNEMLIG:</b>– Møtet med Silje var veldig positivt. Hun kan ting jeg ikke kan om økonomi og tall. Hun er et varmt og flott menneske som har hjerte på rett sted, sier Mia. 
TAKKNEMLIG:– Møtet med Silje var veldig positivt. Hun kan ting jeg ikke kan om økonomi og tall. Hun er et varmt og flott menneske som har hjerte på rett sted, sier Mia.  Foto: Svein Brimi

For Mia var deltagelsen i «I lomma på Silje» en del av en større prosess – en slags opprenskning i livet.

– Du vet hvordan det er. Alt kommer gjerne på én gang. Nå går det veldig fint, men jeg har drevet en opprenskning rundt flere aspekter i livet, både profesjonelt og privat. Etter en skilsmisse må du finne seg selv igjen. Det som er så kjekt, er at du finner sider ved deg som du har lagt til side. For meg har det vært fantastisk og spennende, men det er jo ikke «bare bare» å være alene, spesielt ikke når det gjelder det økonomiske, deler Mia Gundersen.

Silje Sandmæl opplever det som merkelig at folk flest er så lite åpne når det kommer til økonomi.

– Folk er åpne om veldig mye og deler gjerne private historier, men det er ikke ofte folk deler at de sliter økonomisk. Det er spesielt vanskelig etter samlivsbrudd, da sitter man plutselig med én inntekt mindre, men med de samme utgiftene, sier Silje.

<b>SKILT:</b> Mia Gundersen og Marcel Leliënhof ble skilt i 2016, etter å ha vært sammen siden 2002. 
SKILT: Mia Gundersen og Marcel Leliënhof ble skilt i 2016, etter å ha vært sammen siden 2002.  Foto: Svein Brimi

Angst for å betale regninger

For Gundersen har ønsket vært en bevisstgjøring rundt egen økonomi. Selv om det å bli singel har vært tøft økonomisk, har Mia fått det til å «gå rundt». Hun kunne fortsatt i samme spor, men artisten hadde hele tiden noe i seg som fortalte henne at «hun burde passe på litt». I perioder hvor det var lite jobb, fikk hun angst for å betale regninger av frykt for at kontoen skulle gå tom. Silje tror årsaken lå i at hun manglet økonomisk trygghet. Forbruker­økonomen mener at alle bør ha en økonomisk buffer for uventede utgifter eller for perioder hvor man har mindre inntekt. Dette har Mia nå skaffet seg, blant annet ved å stramme inn forbruket.

– Jeg er ingen «big spender», men jeg har unt meg å ta taxi når jeg skal noe. Nå har jeg en helt annen bevissthet. Jeg brukte neste 50 000 i året på taxi, og det er for mye. Nå tar jeg for eksempel bussen én vei, og så kan jeg unne meg en taxi hjem, da har jeg spart halvparten, oppsummerer Mia fornøyd.

Bryr seg ikke om dyre klær

Da forbrukerøkonomen skulle møte artisten for første gang, gikk hun ut fra at Mia hadde et enormt klesbudsjett, men der tok hun feil. Mia er lite opptatt av dyre vesker og klær.

POPULÆRT PROGRAM: Mia Gundersen, Mona Berntsen, Bjarne Brøndbo og Janne Formoe er dommere i TV 2s populære konkurranse "Norske Talenter". Foto: Helene Kjærgaard Sviland/TV2
POPULÆRT PROGRAM: Mia Gundersen, Mona Berntsen, Bjarne Brøndbo og Janne Formoe er dommere i TV 2s populære konkurranse "Norske Talenter". Foto: Helene Kjærgaard Sviland/TV2

– Jeg har dyre klær i skapet, men de er gamle. Jeg bryr meg døyten om merker. Jeg synes klesbransjen er en umoralsk bransje. Vi flommer over av tøy. Skal du ha en ny bluse, kan du like gjerne kjøpe den på Hennes & Mauritz. Den er akkurat like fin. Som dommer på «Norske Talenter» har jeg hatt stylist, og de fleste klærne jeg har på meg er fra Zara. Når de er stylet på riktig måte så kan det se ut som det er Dior, mener Mia.

Overrasket over matbudsjettet

<b>BEVISSTGJØRING:</b> Gundersen handlet mat for 102 000 kroner i året. Det er over dobbelt så mye som det burde ligge på. Nå har Mia blitt mer bevisst. 
BEVISSTGJØRING: Gundersen handlet mat for 102 000 kroner i året. Det er over dobbelt så mye som det burde ligge på. Nå har Mia blitt mer bevisst.  Foto: Svein Brimi

«Her og Nå» møter Mia og Silje i Mias hjem på Nordstrand. Mia bor i et stilig funkishus, hvor også sønnen Daniel (15) bor annenhver uke. Det er ingen tvil om at hun har god smak. Hjemmet kunne vært tatt ut av et interiørblad. Flere steder står det planter og blomster som ved nærmere øye­syn viser seg ikke å være ekte. Før Mia deltok i «I lomma på Silje» kjøpte hun ukentlig friske blomster og hadde et matbudsjett som var cirka dobbelt så stort som det burde være.

– Du brukte 15 000 kroner i året på friske blomster. Nå bruker du ikke så mye, sier Silje til Mia og tar på en av plastblomstene mens begge ler.

– Mia brukte også 102 000 kroner på dagligvarer i året. Det er i overkant mye når det er kun Daniel og hun som bor her, mener Silje.

Artisten innrømmer at det var summen på matbudsjettet hun ble mest overrasket over.

– I etterkant har jeg blitt mye mer bevisst på at jeg ikke handler ting jeg ikke trenger og at jeg ser på pris, forteller Mia.

Smart investering

Et annet grep som Mia vil gjøre på sikt, er å selge huset på Nordstrand. For sønnens del blir hun boende en stund til, men hun har allerede gjort en smart investering.

<b>NYE PROSJEKTER:</b> Mia har startet et nytt eventbyrå. Eventbyrået vil kreve medlemskap og vil være noe helt utenom det vanlige.  
NYE PROSJEKTER: Mia har startet et nytt eventbyrå. Eventbyrået vil kreve medlemskap og vil være noe helt utenom det vanlige.   Foto: Svein Brimi

– Jeg har kjøpt meg leilighet i Oslo sentrum. Jeg bruker ikke området her på Nordstrand, og føler at jeg blir sittende som «en jomfru i tårnet». Jeg gleder meg til den dagen jeg kan bruke byen mer, trene og gå til alt. Det er en tid for alt. Den nye leiligheten skal jeg totalrenovere så den blir akkurat slik jeg ønsker. Jeg føler at jeg starter med helt blanke ark, det har jeg ikke følt her, sier Mia oppriktig.

Det er ingen tvil om at de to sterke kvinnene har funnet tonen. Sandmæl er imponert over hva 58-åringen har fått til, og Mia på sin side forteller at etter flere tunge år begynner ting endelig å falle på plass.

– 2018 var ganske tøft, så jeg var bombesikker på at 2019 skulle bli bra. Det ble ikke slik, så for 2020 hadde jeg ingen forhåpninger, men allerede nå har veldig mye har falt på plass. Det aller viktigste er at jeg har det bra med meg selv. Jeg har faktisk aldri følt meg bedre, sier hun og utdyper:

– Når jeg tenker tilbake til da jeg var 20 år gammel ... Så elendig jeg følte meg. Det er da man skal være på topp, men det er man ofte ikke. Du er usikker og bryr deg om småting. Nå gjør jeg ikke det og jeg er fornøyd med meg selv. Det er deilig å ha kommet seg videre, avslutter den sjarmerende artisten.

<b>TA GREP:</b> – Jeg håper programmet vil bidra til å bryte ned tabuer. Målet vårt er både mer økonomisk åpenhet og bevissthet. Mange kommer til å kjenne seg igjen, og jeg håper man vil bruke det som inspirasjon ti å ta noen grep, sier den sympatiske forbruker­økonomen.
TA GREP: – Jeg håper programmet vil bidra til å bryte ned tabuer. Målet vårt er både mer økonomisk åpenhet og bevissthet. Mange kommer til å kjenne seg igjen, og jeg håper man vil bruke det som inspirasjon ti å ta noen grep, sier den sympatiske forbruker­økonomen. Foto: Svein Brimi

Denne saken ble første gang publisert 11/02 2020, og sist oppdatert 12/02 2020.

Les også